miercuri, 19 iunie 2013

Zâmbeşte, priveşte înainte, recapătă-ţi increderea în forţele tale şi fii deschis vieţii



Există suferinţa temporară, provocată de un anumit eveniment curent sau recent, şi care trece, şi există suferinţa „cronică”, ca stare frecventă de viaţă (susţinută de diverse amintiri, etc).

În acest articol voi povesti despre:

CUM SĂ SCAPI DE SUFERINŢA TEMPORARĂ

Pentru a o „lecui”, e important să ştim cauza. Iar cauza mereu este doar una singură – atunci când aşteptările noastre nu corespund cu ceea ce există la moment şi ne simţim incapabili să schimbăm asta. Mama şi tatăl tuturor suferinţelor sunt aşteptările faţă de alţii, faţă de viaţă, etc. Când zic aşteptări, mă refer la orice aşteptări şi dorinţe – ca cineva să se comporte într-un anumit fel cu tine, sau să obţii ceva, sau ca o persoană să îţi fie mereu alături, etc. Poate că îţi par fondate şi logice aceste aşteptări, în realitate - nimic mai fals. Viaţa nu ţine cont de părerile tale. Viaţa e aşa cum e.Şi în momentul în care o primeşti cu braţele deschise aşa cum ţi se arată, eşti împăcat şi în pace.

Iar leacuri sunt câteva.

1. SOLUŢIA NR 1 - Dacă ai aşteptări faţă de alţii, SCAPĂ ACUM DE TOATE şi bucură-te de oameni aşa cum sunt, atât cât sunt lângă tine. E inutil, este o iluzie să îţi doreşti ca alţii să spună/facă ceea ce vrei tu. Nu o să se întâmple. E chiar arogant din partea ta şi împotriva dreptului lor de a alege. Poţi să ai aşteptări de la TINE, doar de la tine şi doar în legătură cu ceea ce faci tu. Asta e partea frumoasă. Pentru că ăsta este singurul lucru pe care îl poţi decide şi asupra căruia ai CONTROL. Nu avem cum să-i controlăm pe ceilalţi, în cel mai bun caz – doar să-i influenţăm într-o anumită măsură. Oricum, fiecare o să se comporte după cum este el/ea, iar fiecare persoană e unică, deci o să răspundă diferit la ceea ce spui/faci.

Iată câteva concepte de viaţă greşite, care aduc suferinţă, şi sunt false şi din punct de vedere a realităţii. Cu cât mai curând conştientizezi că sunt false şi accepţi asta, cu atât mai fericit şi împăcat o să fii:

- Cineva ar trebui să facă ceva pentru mine sau să se comporte frumos cu mine, deoarece m-am purtat frumos cu el/ea.

E important să conştientizăm că nimeni nu ne e dator cu nimic, absolut nimic, chiar şi atunci când credem că ne e dator! La fel, nici tu nu îi eşti dator nimănui cu nimic. A, e alegerea ta, dacă îi faci cuiva un bine şi e alegerea lui, dacă simte să răspundă. Când faci cuiva un bine, fă-l dezinteresat şi nu aştepta răsplată. Când iubeşti pe cineva, iubeşte necondiţionat, fără a aştepta reciprocitate. Când ajuţi pe cineva, ajută pentru că aşa simţi, fără a aştepta mulţumire. Când faci un lucru, fă-l pentru că îţi face plăcere să faci acel lucru, şi fii conştient că cealaltă persoană s-ar putea să reacţioneze în orice mod posibil, aşa că nu-ţi fă aşteptări. Ăsta e singurul adevăr pur. Cu cât mai rapid accepţi şi te împaci (pozitiv) cu ideea, cu atât mai fericit o să fii. E firesc să fie aşa – priveşte în natură – soarele oferă lumină şi căldură fără a aştepta ceva în schimb, râurile dau apă la tot ce există fără a aştepta ceva, copacii dau oxigen tuturor fiinţelor vii fără a aştepta ceva… uite ce face o astfel de dragoste necondiţionată - dă viaţă unei intregi planete.

- Statul ar trebui să aibă grijă de mine, să creeze oportunităţi, etc.

Poate că aşa ar trebui să fie, însă nu este şi nu va fi curând. Acceptă asta şi asumă-ţi responsabilitatea completă şi totală pentru viaţa ta. Caută tu oportunităţi. Găseşte tu soluţii. Toţi oamenii de succes şi fericiţi s-au bazat pe ei înşişi, şi nu pe ajutorul statului.

- Cineva ar trebui să procedeze într-un anumit fel, deoarece aşa este CORECT, BINE sau FRUMOS, în general.

„corect”, „bine” şi „frumos” sunt foarte relative. Sunt valori personale ale fiecăruia, şi variază la fel ca şi gusturile artistice sau culinare. Poate că îţi pare că exact cum simţi tu este bine, şi nu poate fi altfel. E doar o perpectivă îngustă de a privi lucrurile. Poate că cineva apreciază puterea, altcineva banii, iar altcineva altruismul, iar unii pe toate. Nu ai cum să schimbi asta. Fiecare om e liber să îşi aleagă valorile după care trăieşte şi e dreptul lui prin născare să aleagă cum îşi trăieşte viaţa. Tu alege pentru tine si fii împăcat cu deciziile tale. Şi acceptă-i şi pe alţii aşa cum sunt. Nimeni nu e perfect. "Să ridice mâna cel care e fără de păcat" şi 100% moral corect şi pur. Dacă eşti, nu cred că ai citi rândurile astea, pentru că ai fi deja un sfânt. Aşa că acceptă-i, cu înţelegere, pe ceilalţi, aşa cum sunt. Respectă dreptul altuia de a trăi conform propriilor valori, chiar dacă nu corespund cu ale tale. Dacă spui că valorile tale sunt mai „bune”, mai „corecte”, asta arată de fapt că eşti arogant, că te consideri superior, şi că nu ai respect faţă de altul. Deci nu eşti mai bun ca el, orice ai zice. Toţi suntem egali.

- O anumită persoană o să ne fie mereu alături… sau mult timp înainte.

Indiferent dacă e vorba de părinţi, de prieteni, de partenerul de viaţă… S-ar putea întâmpla un accident şi să plece din viaţa asta chiar astăzi sau mâine… s-ar putea ca partenerul tău să întâlnească pe cineva alături de care să îi fie mai bine decât cu tine – şi, fiindcă îl/o iubeşti, o să trebuiască să-l laşi liber, pentru că îi doreşti binele mai presus de binele tău.

De aceea, bucură-te la maxim şi intens de fiecare clipă petrecută alături de cineva drag, apreciază fiecare moment, spune ce ai de spus acum, astăzi… şi fii complet conştient că s-ar putea ca mâine să nu mai fie alături persoana dragă, şi acceptă asta, cu împăcare. E dificil, şi totuşi e posibil în acelaşi timp. În asta constă şi frumuseţea faptului – deoarece viaţa e finită, învăţăm să preţuim mai mult momentele deosebite, deoarece o persoană dragă s-ar putea ca azi să fie alături, şi mâine nu, trăim intens fiecare moment împreună. Cât e mult nu ţi-ai dori ca ceva să fie veşnic, totul e temporar – şi ăsta e singurul adevăr. Acceptă cu împăcare asta şi fii recunoscător pentru fiecare moment împreună.

- Stai şi te gândeşte puţin.. cum crezi că ar trebui să fie lumea? Cum ar trebui să se poarte oamenii cu tine? Cum ar trebui să fie viaţa?...

În general, orice credinţă care conţine cuvintele „ar trebui” este falsă şi aduce doar suferinţă, mai devreme sau mai târziu. Singurul adevăr este că viaţa e imprevizibilă, că fiecare din noi avem libertatea de a alege ce spunem/facem, iar acest drept se extinde doar asupra noastră, nu şi a altora.

2. SOLUŢIA NR 2 - dacă aşteptările tale sunt legate de tine în general, şi nu de vreo persoană/situaţie anume, şi ceva nu se potriveşte, este cazul să reajustezi dorinţele tale în unul din următoarele feluri:

- Dacă vrei un partener, nu îţi dori cu tot dinadinsul o persoană anume, ci imaginează-ţi abstract cum ai vrea să fie partenerul tău, adică aproximativ cum să arate, ce trăsături de caracter să aibă şi pur şi simplu ai răbdare şi încredere. Iar cel mai important, întreabă-te CUM AR TREBUI SĂ FII TU, astfel încât partenerul să vrea să stea cu ţine. Şi treci la treabă. Sculptează-te şi transformă-te tu, şi nu mai căuta atât în exterior. Mai devreme sau mai târziu, vei găsi o persoană care corespunde aşteptărilor tale şi care te doreşte pe tine aşa cum eşti. E o chestie de potrivire, nu forţa absolut nimic. Trebuie să se întâmple natural, să se lege de la sine. Orice chestie „forţată” dintr-o parte se termină la fel de repede pe cât s-a început. Lasă lucrurile(sau oamenii) să se lege de la sine.

- Dacă vrei să obţii un obiect (oricare ar fi), nu îţi seta să îl obţii exact într-un anumit fel sau pe o anumită cale, mai ales dacă vezi că nu merge în acel fel. Fii flexibil, lasă spaţiu pentru diverse opţiuni şi modalităţi ca ceea ce îţi doreşti să ajungă la tine. Fii atent la semnele care ţi se arată. Concentrează-te pe CE vrei să obţii, şi nu neapărat pe un anumit MOD de a obţine. Fii flexibil şi deschis.

- Dacă nu ai cum să îţi împlineşti o anumită dorinţă în nici un fel, caută să înţelegi ce îţi doreşti cu adevărat, în spatele a ce îţi pare că vrei. Caută dorinţa mai profundă. De exemplu, dacă, să zicem, eşti femeie şi ai 70 de ani, şi toată viaţă ţi-ai dorit un copil fată, şi ai născut doar băieţi, renunţă la gândul asta. Fii bucuroasă pentru ce ai primit şi găseşte partea minunată în asta. Oricum, ce îţi doreai cu adevărat şi mai presus de toate este să ai copii, să le oferi dragoste şi să primeşti. Iar ca alternativă, poţi adopta o fată. Soluţii mereu sunt.

- Dacă e ceva ce ţine de tine, cel mai des suferinţa apare atunci când ţi-ai pierdut încrederea că poţi schimba o situaţie. Mai gândeşte-te o dată, ai încercat orice soluţie de pe lumea asta?... Oare?... Soluţii există oricând. Istoria şi realizările măreţe ale multor oameni confirmă asta. Recapătă-ţi încrederea în forţele proprii şi rămâi deschis. Aşteaptă puţin, Ai răbdare. Ai încredere că Viaţa, cumva, o să îţi scoată în cale oamenii potriviţi şi soluţiile de care ai nevoie.

Acum, în final, tot ce am scris mai sus poate fi însumat în câteva cuvinte:

- Nu aştepta nimic de la alţii. Dăruieşte fără aşteptări şi iubeşte necondiţionat. Caută mai mult să oferi, decât să primeşti. Dificil la început, devine uşor cu timpul, dacă practici în fiecare zi.

- Singurele aşteptări pe care îţi permiţi să le ai sunt de la tine, şi doar faţă de tine, pentru că tu eşti singurul asupra căruia ai control şi poţi decide. Tu eşti responsabil de tot ce se întâmplă în viaţa ta.

- Acceptă-i pe toţi aşa cum sunt. Nimeni nu-i perfect. Fiecare am minţit, am trădat, am făcut să sufere pe cineva cândva. Toţi oamenii vor în final să fie fericiţi, unii o fac mai bine, alţii mai puţin, unii din suferinţă provoacă suferinţă şi altora. Ţine minte, cu cât un om provoacă mai multă suferinţă altora, este pentru că el suferă în interior, chiar dacă nu o arată, şi acel om are nevoie de şi mai multă iubire, şi mai multă înţelegere şi ajutor din partea ta!

- Bucură-te de fiecare moment alături de cineva drag. Fii recunoscător pentru că ai fost binecuvântat să te întâlneşti cu acea persoană şi fii conştient că s-ar putea să nu mai existe o „dată viitoare”, chiar şi într-o „relaţie stabilă”. Spune tot ce ai de spus, de fiecare dată, din suflet.

Şi, cel mai important, să ştii că doar citind asta, sau orice altceva, nu o să scapi de suferinţă. Lucrurile astea trebuie aplicate, până se formează o obişnuinţă.

Aplică, practică, practică, practică asta în fiecare zi! De fiecare dată când te prinzi că suferi, întreabă-te: ce aşteptări am avut, şi nu s-au realizat? Şi adu-ţi aminte că e inutil să aştepţi ceva de la alţii sau de la viaţă. Iar dacă e vorba de tine, zâmbeşte, priveşte înainte, recapătă-ţi increderea în forţele tale şi fii deschis vieţii!

danivanov.blogspot.ro

2 comentarii:

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...