Îngerii


Îngerii sînt fiinţe de lumină, "spirite pure, inteligente, creatoare, voinţe integrate în Voinţa Divină" (Giuseppe del Ton) ale căror rol principal este de a fi intermediari între Cer şi Pămînt, între Dumnezeu şi om. În realitate, îngerii sînt permanent alături de noi, întotdeauna şi în orice situaţie, îndeplinindu-şi cu multă iubire şi dăruire rolurile de îngeri protectori, de învăţători spirituali.

Ierarhiile Cereşti

În "Ierarhia celestă" (autorul căreia este considerat Dionisie Aeropagitul ) se spune că membrii ierarhiilor cereşti sînt precum nişte oglinzi transparente "apte să primească raza Luminii Pricipiului Divin, umplîndu-se de splendoarea ei şi răspîndindu-şi la rîndul lor strălucirea către cei care-i urmează din punct de vedere ierarhic. Vorbind despre ierarhia celestă, înţelegem prin aceasta o ordonare sacră, imagine a frumuseţii şi a perfecţiunii Principiului Divin, care are ca supremă funcţie desăvîrşirea propriei sale iluminări şi care tinde să asimileze, atît cît îi este permis la nivelul evolutiv la care se află, propriul său Principiu", devenind astfel, colaboratori ai lui Dumnezeu şi dovedind modul în care cu ajutorul lor, pe cît este cu putinţă, se desăvîrşeşte activitatea divină."

În continuare,
Dionisie Aeropagitul ne învaţă că ierarhiile cereşti participă la guvernarea întregii creaţii şi sînt mult mai apropiate de Principiul Divin, reflectînd într-o proporţie mult mai mare voinţa divină decît se produce aceasta în cazul oamenilor; într-adevăr, "Iluminările Principiului Divin se împlinesc mai întîi în ei şi apoi prin ei ni se transmit nouă, oamenilor, revelaţiile superioare."

Ierarhiile cereşti sînt în număr de nouă, la rîndul lor subîmpărţite în trei ordine majore (triade). Numele fiecărei inteligenţe cereşti arată caracteristica divină proprie ei.

1) Prima dintre acestea se află cel mai aproape de Dumnezeu şi cuprinde: Serafimii, Heruvimii şi Tronurile, cei cu "mulţi ochi şi multe aripi".
Dionisie Aeropagitul ne explică numele lor: "Sfîntul nume al Serafimilor semnifică «aceia care ard» sau mai clar spus «aceia care purifică»". "Putere purificatoare de o intensitate asemănătoare cu cea a fulgerului, natură luminoasă si strălucitoare care nu se ocultează şi care nu poate fi stinsă niciodată, luminînd orice obscuritate şi sublimînd tot ceea ce este negativ, aceasta este semnificaţia numelui de Serafim:"

Cel al Heruvimilor semnifică «cunoaşterea plenară» sau «efuziunea înţelepciunii» şi ne revelează puterea lor de a cunoaşte şi contempla Divinitatea , capacitatea de a primi darul de lumină cel mai înalt şi de a contempla demnitatea Principiului Divin în atotputerea sa originară, capacitatea lor de a se umple de înţelepciune şi de a o comunica, fără invidie, celor din ordinul următor propria lor cunoaştere.

Cel al Tronurilor indică "vecinătatea tronului divin, ele fiind deci entităţi foarte înalte care se află în imediata apropiere a lui Dumnezeu şi care primesc în manieră directă şi imediată perfecţiunea şi cunoaşterea divină." Ei transcend, datorită purităţii lor, orice înclinaţi negative.

2) A doua triadă este formată din Domnii, Virtuţi (sau Puteri) şi Stăpîniri.

Numele Domniilor arată capacitatea lor de elevare, care niciodată nu este diminuată, fiind liberă de orice compromis; ei nu coboară, nu răspund niciodată unei realităţi dizarmonioase.

Numele Sfintelor Virtuţi semnifică curaj în toate activităţile, un curaj care nu oboseşte niciodată să cumuleze lumina principiului Divin şi care este intens şi ferm orientat spre a-l reflecta pe Dumnezeu în fiinţa lor.

Numele Sfintelor Stăpîniri arată egalitatea în grad cu Domniile şi virtuţile, abilitatea de a acumula daruri divine, puteri supraomeneşti.
3) A treia triadă cuprinde Întîietorii, Arhanghelii şi Îngerii.

Numele Întîietorilor indică un caracter divin suveran şi o putere de comandă, care este în perfectă consonanţă cu puterile suverane; ei, cu ajutorul bunei coordonări a ierarhiilor suverane, exprimă acest principiu ca Principiu ordonator suveran.

Ordinul Arhanghelilor, prin poziţia sa centrală în ierarhie este legată în mod egal atît de sfinţii Întîietori cît şi de Îngeri. Ei primesc pe scară ierarhică lumina Principiului Divin prin intermediul ordinelor primare şi le transmit plini de bunătate Îngerilor, care la rîndul lor, ni le manifestă nouă, ca răspuns la sfintele atitudini ale celor care devin iluminaţi de Divin.

Primul dintre Arhangheli este
Mihail , iar numele său exprimă atitudinea spiritelor elevate; "Mica-El" înseamnă într-adevăr "Cine este ca Dumnezeu?". El are şi sarcina de a "înfăţişa sufletele" lui Dumnezeu. Al doilea Arhanghel este Gabriel , Arhanghel legat mai cu seamă de misterul încarnării Fiului lui Dumnezeu. Numele lui semnifică "puterea mea este Dumnezeu" sau "puterea lui Dumnezeu". Al treilea Arhanghel se numeşte Rafael , iar numele său semnifică "Dumnezeu vindecă". El ne ajută să ne întărim încrederea în îngeri, nouă, fiilor lui Dumnezeu care avem întotdeauna nevoie de protecţie, îngrijire şi ghidare.

Îngerii posedă caracterul de mesageri şi sînt cei mai apropiaţi de noi; de aceea, mai mult lor decît celorlalţi li se potriveşte numele de îngeri deoarece sarcina lor este aceea de a se ocupa de tot ceea ce este manifestat, şi mai mult, de lucrurile din lumea aceasta.


2 comentarii:

 1. Îngerii sunt fiinte minunate..când sunt alături de noi dau o stare de liniste si de protectie..aduc caldura si pace in suflet..
  Iti luminează calea atunci când negura iluziei se astearna pe ochii nostri numa sa nu vedem adevărul însă pentru perioade de timp suntem opriti din planul evolutiv pana constientizam ca nu suntem singuri si nu am fost niciodată..Ingerii..Arhanghelii si Fiintele de Lumina Divina a Tatălui Creator sunt alături daca ii lăsăm sa se manifeste in viata noastră.
  Trebuie doar sa le permitem sa se manifeste in tot ceea ce facem.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca vrem sa fim ajutati in problemele de zi cu zi intr.adevar Îngerii ne pot ghida sa trecem cu bine peste încercările ce le avem.
  Trebuie doar sa ii rugam si sa nu uitam sa le multumim pentru ajutorul primit.
  Energia recunostintei se va revarsa asupra noastră si atunci primim mai multa energie in structurile noastre.
  Eu ii percep sub forma de luminite..sclipariri..de diferite culori..albastru pur sau gălbui..auriu..roz..depinde ce fiinta divina este lângă tine.
  Ii bine sa le zici probleme tale si apoi sa incepi sa faci schimbari in viata ta..iubindu.te..respectandu.te..iertandu.te..

  RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...