duminică, 9 iunie 2013

Să de rugăm pentru vrăjmași


Am fost învăţaţi şi suntem invitaţi de Biserică, în cadrul Sfintei Liturghii, să ne iubim unii pe alţii. Dar din cauza conflictelor şi a neînţelegerilor ajungem să ne facem duşmani. Lucru neplăcut lui Dumnezeu.

Cereri de genul: "Doamne, loveşte pe duşman", "Fă rău celui ce m-a supărat", "Adu suferinţă în casa celui ce m-a necăjit", "Loveşte-i, Doamne, trupul cu boli", sunt cereri contrare rugăciunii. Ştiu că este greu, dar când ajungi în faţa unei icoane şi ştii că eşti certat cu cineva, trebuie să ceri de la Dumnezeu mai întâi iertarea păcatelor vrăjmaşilor şi apoi să ceri iertare pentru păcatele proprii.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cerând lui Dumnezeu să pedepsească pe cei ce ne-au făcut rău, Îl rugăm să-Şi strice legea Sa, căci a spus: "Rugaţi-vă pentru vrăjmaşii voştri".

Ce trist este că suntem lipsiţi de alte gânduri atunci când dorim să facem rău, iar când ne îndreptăm spre plângerea păcatelor suntem cuprinşi de tot felul de griji.

Indiferent de răul pe care ni-l face aproapele, nu trebuie să ne rugăm împotriva lui, ci a diavolului care naşte neînţelegerile. Contra lui trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu, zicând: "Zdrobeşte pe satana sub picioarele noastre!"

Ori de câte ori suntem cuprinşi de gânduri împotriva aproapelui, trebuie să luăm seamă la Hristos, care deşi era răstignit, batjocorit şi hulit, Se ruga: "Tată, iartă-le lor păcatul, că nu ştiu ce fac", la Arhidiaconul Stefan care primind loviturile pietrelor, a trecut cu vederea durerile pricinuite de ele şi zicea: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta" sau la Sfântul Pavel care spune: "De trei ori am fost bătut cu băţul de iudei, odată am fost lovit cu pietre, o zi şi o noapte am petrecut în adânc". Ce-a făcut după toate acestea? "Mă rugam, spune el, ca eu să fiu anatemă pentru fraţii mei, pentru rudele mele după trup". Sunt şi alte exemple, dar ne sunt de ajuns acestea "căci, cu cât mai multe sunt exemplele, cu atât este mai mare pedeapsa, dacă nu le vom urma", spune Sfântul Ioan Gura de Aur.

Dacă ne rugăm contra duşmanilor, atunci ne rugăm aşa cum diavolul voieşte. Dar, când iubim pe duşmani, ne asemănăm lui Dumnezeu, care face ca soarele să răsară şi peste cei buni şi peste cei rai.

de Adrian Cocoșilă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...