marți, 24 noiembrie 2015

Amărăciunea

 
Suntem amari pentru că trăim ce ar trebui să fim. Suntem acri deoarece considerăm că viaţa pe care o trăim nu e ceea ce ar trebui să fie viaţa; dacă asta e tot, atunci e nimic. Trebuie să mai existe ceva şi parcă nu găsim acel ceva în plus, nu ne putem lepăda de amărăciune. Din această amărăciune rezultă supărarea, invidia, violenţa, ura - tot felul de trăiri negative.

Suntem nemulţumiţi continuu, însă adevărata nemulţumire se află în altă parte, ascunsă adânc în noi. Este nemulţumirea împotriva existenţei. "Ce caut eu aici? De ce mă aflu aici? Nu se întâmplă nimic. De ce sunt obligat să trăiesc dacă tot nu se întâmplă nimic?" Timpul trece şi viaţa nu aduce nici o fericire. Aşa apare amărăciunea.

Nu e deloc întâmplător faptul că bătrânii sunt persoane foarte amare. E greu să trăieşti cu bătrânii, chiar dacă sunt părinţii tăi. E greu din simplul motiv că toată viaţa lor s-a dus pe apa Sâmbetei şi ei sunt amărâţi. Profită de orice prilej ca să-şi verse negativismul. Se agită şi le sare ţandăra din orice. Nu suportă să le fie copiii fericiţi, să cânte, să danseze, să strige de bucurie. Nu tolerează lucrurile astea, pentru că ei şi-au ratat viaţa. Orice toană a lor vrea să spună: "Cum îndrăzneşti să fii atât de vesel?!". Ei sunt împotriva tinerilor, şi tot ce fac tinerii, bătrânii consideră că e greşit.

De fapt, amărăciunea lor e cauzată de viaţă şi ei caută întruna pretexte. Foarte rar întâlneşti un bătrân care să nu fie amar - asta înseamnă că acel bătrân a trăit cu adevărat frumos, că este cu adevărat adult. Astfel de bătrâni au o frumuseţe pe care nu o are nici un tânăr. Ei au văzut şi au trăit atâtea încât îi sunt fantastic de recunoscători Lui Dumnezeu.

Dar e greu de găsit genul ăsta de bătrâni. Pentru cei mai mulţi - majoritatea copleşitoare - bătrâneţea nu e nici o fericire, căci viaţa s-a dus, moartea bate la uşă, de ce să fii fericit? Eşti amărât, supărat, acru.

Amărăciunea este o stare a ignoranţei. Trebuie să o depăşiţi! În clipa în care ai depăşit toate nemulţumirile, energia care a fost amară devine parfum.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...