luni, 11 ianuarie 2016

Invățăminte de fiecare zi

 
Că învățăm câte ceva ceva diferit în fiecare zi nu este o noutate pentru nimeni. Că fiecare zi ne învață câte ceva nou – aceasta este o noutate pentru mulți. Fie că suntem prea absorbiți de probleme, fie că suntem concentrați pe alte aspecte ale vieții noastre, nu dăm atenție și nu observăm lecțiile ascunse în spatele fiecărui moment. Dacă am acorda 5 minute de repaos minții noastre, am putea înțelege atât de multe lucruri. Dacă am alege din când în când să medităm asupra gândurilor și acțiunilor noastre am sesiza greșelile și nu le-am mai repeta. Din nefericire pentru majoritatea dintre noi, ne trezim complet absorbiți de nefericirea noastră, de grijile mărunte în care ne afundăm pe parcursul întregii zile, de regretele și visele pe care nu am reușit să le dăm aripi.

Sunt zile în care te trezești și îți vine să nu faci nimic pentru că ai impresia că oricât te-ai strădui nu îți iese nimic. Rezultatele nu se văd oricât de mult te-ai strădui. Poți înțelege ce vrei tu din acest rezultat. Poți înțelege că nu-ți place ceea ce faci și unde nu e plăcere, nu e pasiune și nu se văd rezultate. Sau poți înțelege că nu muncești suficient, că nu ai o direcție precisă, că nu ți-ai stabilit obiective, că pe undeva se ascund minusuri pe care nu le observi și în loc să corectezi aceste erori te încăpățânezi să o iei de la capăt, iar și iar, deși eroarea este pe undeva pe la mijlocul ecuației sau chiar aproape de final.

Sunt zile în care starea interioară este la un nivel minimum de energie. Nu te simți în stare să-ți faci planuri, nu te simți capabilă să înfrunți noi provocări, nu te simți suficient de curajoasă încât să dai naștere unor noi vise. Se întâmplă. Aceste modificări emoționale sunt resimțite de majoritatea oamenilor. Pentru că de cele mai multe ori ignorăm semnalele de alarmă care ne anunță că ne prăbușim, că pierdem din altitudine.

Dacă reușești să furi timpului 5 minute în care să te gândești la tot ceea ce ai făcut sau la ceea ce ai de gând să faci te asigur că îți vei schimba modul în care gândești și vezi lucrurile. Dacă reușești să stai 5 minute concentrat pe ceea ce trebuie să faci, mai degrabă decât pe ceea ce ai făcut, îi oferi prezentului șansa de a-ți preda o lecție importantă. Poate fi indiciul de care ai nevoie ca să finalizezi o lucrare. Poate fi soluția la frământările tale. Poate fi cheia spre succesul tău. Dar, asta numai dacă îți oferi prilejul de a sta de vorbă cu tine, de a scormoni în adâncurile tale după curaj, putere, determinare și speranță.

Ori de câte ori te simți slăbit și nu reușești să găsești motive pentru a depăși acea stare ia-ți 5 minute, 10 sau cât timp consideri că ai nevoie pentru a reflecta la ceea ce se întâmplă cu viața ta. Adresează-ți întrebări precum: Îmi place ceea ce fac ? Pot să fac mai mult decât am făcut? Ce nu am pus în practică până acum? Unde vreau să ajung? Încotro mă duce ceea ce fac în acest moment? Rezultatul final mă va mulțumi sau mă va face fericit?

Sunt întrebări care te ajută să-ți stabilești prioritățile, drumul, scopul și rezultatul eforturilor tale. Sunt întrebări la care trebuie să răspunzi sincer, în caz contrar tu vei fi cel înșelat. Sunt întrebări care îți stabilesc itinerariul, care te ajută să-ți îndeplinești visele, însă trebuie să pleci la drum curat, onest și foarte sincer cu tine însăți.
 
sursa: filedejurnal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...