duminică, 6 iulie 2014

Cum ne apărăm de facebook


Facebook-ul ştie că ne poate influenţa stările de spirit, emoţiile şi implicit deciziile. Are o putere pe care noi i-o acordăm, prin liberul şi nesilitul acces la reţea, dar pe care nu putem să i-o şi retragem aşa de uşor cum am vrea. Nu suntem într-o relaţie de egalitate. De ce? Pentru că există o anumită adicţie, sigur nimic absolut, nimic ireversibil, dar o greutate de a părăsi reţeaua odată ce ai intrat în ea şi ai dat de gustul ei, chiar dacă simţi că nu e totul în regulă. Spuneam că facebook-ul ştie că ne are, oarecum, la mână. Ne-o şi spune, dând la iveală un studiu în care a modificat news feed-urile ca să vadă ce reacţie stârneşte. 

Iar noi ştim că el ştie puterea lui asupra noastră, şi el ştie că noi ştim că ştie. Dar nu se opreşte nimeni, nu părăseşte reţeaua, în afară de câţiva paranoici care visează numai la teoria conspiraţiei, şi care ne tot previn de pericol prin mesaje pe bloguri personale sau chiar pe facebook. Continuăm să dăm like-uri, să postăm selfie-uri, să punem link-uri (ah, câte englezisme pot să existe într-o singură frază!) să ne certăm în comentarii care mai de care mai deştepte. 

Deocamadată însă, cred eu, putem sta liniştiţi. Suntem manipulaţi, dar grijile lor sunt comerciale, nu vor decât să ne ia banii, mai exact spus să-i câştige prin intermediul nostru, nu îi interesează sufletele noastre, nu îi interesează sufletele în general. Asta înseamnă că manipularea lor are limite. Cum ar putea întrebuinţa în studiile ştiinţifice un asemenea concept, precum cel de „suflet”, atât de vag, de versatil, iar pe deasupra complet irelevant pentru psihologia socială pe care o studiază pe seama utilizatorilor? Ei da, uite, „utilizatorii”, adică noi, cei din reţea, suntem o chestie foarte faină, se pot face studii foarte eficiente pe seama noastră şi spre binele lor. Pentru că facebook-ul pune în mişcare o armată de specialişti în ştiinţele socio-umane ca să afle cât mai multe despre noi, utilizatorii de zi cu zi ai reţelei. 

Ei nu prea au treabă cu sufletele. Acestea nu îi interesează. Ele sunt, pentru decidenţii reteleleor de socializare, asemenea frunzelor căzute din copac pe care o maşină le calcă în drumul ei. Îi pasă şoferului de frunzele călcate? N-ar avea cum şi de ce. Nu le vede, nici măcar nu îl interesează existenţa lor. Înseamnă că situaţia e tragică şi trebuie să ne retragem imediat? Nicidecum. Căci responsabilitatea sufletului nostru nu e la conducătorii de la facebook, ci la noi. Dacă avem grijă de el, nu ni-l poate lua nimeni. 

Facebook face experimente psihologice pe seama utilizatorilor săi, aşa cum se vede de AICI

Asta înseamnă că suntem posibili cobai, într-o reţea de 1,2 miliarde de consumatori, un lucru care nu poate să te încânte peste măsură. Experimentul în cauză s-ar fi referit la contagiunea emoţională, adică la gradul în care emoţiile unora pot influenţa emoţiile altora nu numai în relaţionarea directă ci şi în sfera virtuală. Au descoperit că da, e posibil acest lucru, ne transmitem stările de spirit unii altora şi pe net, cu toate că eu cred că se ştia demult timp despre asta. Asta înseamnă că reţeaua nu este acel spaţiu neutru în care fiecare se exprimă aşa cum doreşte, pe care, cu naivitate, ni-l imaginam înainte. 

Putem înţelege de aici că există un preţ, uneori mare, pentru tot ce e gratis. Informaţiile pe care le primim sunt manipulate ca să creeze anumite stări, iar nu altele. Datele personale, la fel, ne sunt cunoscute şi pot fi utilizate în diverse feluri, pe care mai bine nu ni le mai imaginăm că mai cădem în vreo fandasie mai grea decât cele precedente. La fel, ne sunt cunoscute opţiunile politice, religioase şi de orice alt fel, căci expunerea lor este principala grijă a celor ce postează articole de opinie, ca şi ale celor care, cu mult zel, le comentează. Astfel că ajungem la o transparenţă tot mai mare, dar una în care mai mult noi suntem transparenţi faţă de ei (oricine ar fi aceşti „ei” interesaţi de viaţa, gândurile şi emoţiile noastre) decât ei faţă de noi. O mulţime de oameni, poate uneori rău intenţionaţi, au acces la ceea ce gândim şi vrem de la viaţă, cel puţin în maniera în care ne prezentăm aceste aspecte pe facebook. 

Ce poate strica reţeaua, ca să fie părăsită de oameni, astfel încât cei de la facebook să facă eforturi să o menţină în viaţă, chiar cu preţul manipulării conţinutuluipe care îl primim? Cumva teama că suntem manipulaţi, sau vreo altă frică de genul acesta? Chestiuni politice sau morale? Nu, ci mult mai trivială Invidie omenească, aşa cum se vede de AICI

„Suntem uimiţi de numărul mare de oameni care au rămas cu un gust amar din cauza Facebook-ului, invidia făcându-i să se simtă singuri, frustraţi şi furioşi” Prea multe ştiri pozitive ale prietenilor: că se distrează, că o duc bine trimiţând şi poze din concediu, chipuri zâmbind fericite din privelişti mirifice de pe mapamond, unde probabil nu prea ai şanse să ajungi, îţi vor stârni ciuda. Astfel, ţi se face lehamite, nu mai vrei să vezi asemenea orori, devii pesimist şi eşti gata-gata să îţi închizi contul. Iar ei tocmai asta nu vor.Dacă te pierd de client s-a zis şi cu biznisul lor. 

De aceea treaba lor este să ne facă să rămânem conectaţi. În facebook nu e chiar ca în viaţa reală, dar dacă începe să semene tot mai mult cu ea, de ce nu te-ai retrage? N-ajunge o viaţă naşpa, în care alţii sunt mai fericiţi decât tine, de ce s-o dublezi pe internet? Acolo măcar puteai să dai impresia că eşti altfel decât în viaţa reală. De aceea aş înclina să cred, în ciuda teoriilor conspiraţioniste, că facebook ne manipulează nu din cine ştie ce interese ascunse, ci pur şi simplu ca să-şi asigure succesul afacerii lor. Sigur că e mult mai banală explicaţia asta, n-am acces la date secrete, poate alţii ştiu mai bine ca mine şi de aceea se tem, dar aş zice că nu este obligatoriu ca întotdeauna să eliminăm bunul simţ când vrem să înţelegem ceva. 

Sigur că metodele folosite ca să rămâi conectat, nu vor putea fi întotdeauna cele mai cinstite. Sigur că, dacă pot fi câştigaţi câţiva bănuţi în plus, or să folosească diverse metode de manipulare. Este evident că nu s-ar da înapoi de la astfel de practici. Suntem preveniţi, da? Nimeni nu poate spune că n-a ştiut. Ne asumăm riscul de afi fraieriţi fără să mai murmurăm. Încercăm să ne descurcăm aşa cum putem. Punem în balanţă variantele şi vedem ce alegem. 

E bine să renunţăm la fb? Desigur, dacă ni se pare că gradul de manipulare este prea mare, sau că nu poţi face faţă tentaţiilor induse de el. Dar, atâta timp cât poţi alege ce materiale citeşti, ce postezi, ce prieteni ai, ce mesaje poţi transmite, cred că poţi suporta servituţile pe care le aduce. Mai degrabă m-aş gândi, referitor la pericolul facebook, la grijile interioare. E mai grav modul cum ne putem lipsi sufletul de cele ce i se cuvin decât neajunsurile pe care ni le provoacă facebook-ul. Că aproape de fiecare dată, sunt mai grave pericolele care vin din noi decât cele din afara noastră. 

Iar riscul cel mai mare se numeşte, după cum spune Radu Preda AICI ”. Să avem grijă la asta mai întâi de toate, iar restul se va aranja de la sine. 

E prea multă lume pe fb, pe net în general, ca să poţi să ignori un asemenea mediu. Suntem creştini, iar asta înseamnă că trebuie să vestim credinţa „la toate neamurile” (Matei 28, 19). Vom da socoteală de binele pe care am fi putut să-l facem şi nu l-am făcut. Credinţa poate fi vestită prin toate mijloacele, inclusiv pe facebook. Sigur că poate veni ca o tentaţie, deja în domeniul psihiatriei a apărut o nouă specializare, legată de adicţia la net. Dar dacă tot ne place pe net, atunci putem să facem şi lucruri bune, adică să vestim credinţa creştină, aşa cum putem şi cât putem. În acest sens vorbeşte şi părintele Constantin Sturzu AICI

Odată ce ne luăm măsurile de precauţie necesare putem să vorbim despre credinţă pe net, atât celor credincioşi, cât, mai ales, celorlalţi, cei ce formează grosul reţelei. Să nu uităm că noi avem să-L mărturisim pe Hristos că, dacă ne numim creştini, avem datoria să facem asta fără să ne încurcăm în diverse scuze şi lamentări. Dacă ne gândim bine vedem că nici apostolii n-au avut cele mai bune condiţii ca să poarte în lume vestea cea nouă. Nu ne comparăm cu ei în niciun fel, dar măcar îi întrecem la condiţii de lucru şi confort. Pe ei lumea îi omora, dar nu se lăsau doborâţi de nimic. Noi, în schimb, facem nazuri şi dacă ni se pare că mediul virtual ne manipulează. Eu zic că, dacă avem ceva de spus lumii, să o facem fără ezitare. 

de Paul Curcă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...