joi, 3 iulie 2014

Prag de suportabilitate - într-o relaţie


Este cu adevărat minunat să iubeşti un bărbat care te iubeşte şi el la rândul lui - în felul său şi aşa cum ai tu nevoie să fii iubită. Însă e tragic să ajungi să investeşti toată iubirea şi toată energia în cineva care nu ţi se potriveşte. Ţinând cont de asta, care e pentru tine acel lucru peste care nu poţi trece? Un bărbat care te iubeşte prea mult? Un tip care te invită în oraş şi nu vorbeşte decât despre el? Dar ce zici despre unul care nu vorbeşte deloc? Sau unul care preferă să se uite la televizor şi la meciurile de fotbal decât să fie cu tine? Ce "calităţi" te fac să te cutremuri instinctiv? Că e zgârcit? Mincinos? Indiferent la orice? Gelos şi posesiv? Probabil mai atent cu alte femei decât cu tine, atunci când ieşiţi împreună? Sau poate e vorba de ceva mai puţin grav, care te deranjează în mod automat. E un tip minunat dar nu se controlează în exprimări?  Sigur că nu vrei să pari superficială, dar există acolo ceva mai profund care nu-ţi dă pace - şi, pur şi simplu, nu poţi să îţi dai seama ce anume încă. Poate că a părut perfect. Dar cu timpul a început să te calce pe nervi. 

Atunci când defectele de caracter şi de atitudine încep să te deranjeze atât de mult, asta se întâmplă deoarece - fie că îţi dai seama sau nu - începi să-ţi defineşti pragul de suportabilitate - sau, mai degrabă, îţi pui problema dacă poţi accepta şi merge mai departe cu ceva sau nu. 
În lumea afacerilor, asta se traduce prin acel termen sau condiţie nesupusă nici unei negocieri care, dacă nu este consimţită de către partea opusă ca atare, duce la anularea afacerii în cauză. Dar în relaţiile dintre doi oameni, identificarea unui asemenea punct poate aduce mult mai multe beneficii, pentru că te ajută să înţelegi unde a deraiat relaţia ta, ce anume trebuie să faci pentru a repara lucrurile, sau când să îţi iei adio deoarece, în ciuda faptului că tu ţi-ai dat tot interesul, situaţia rămâne una imposibil de salvat. 

Un punct de la care nu mai eşti dispus să negociezi este un prag pe care oamenii inteligenţi şi-l stabilesc, deoarece ei ştiu că atunci când eşti îndrăgostit, eşti capabil de multe prostii. Partea interesantă cu privire la plasarea acestor praguri, totuşi, ar fi aceea că ele nu sunt întotdeauna evidente la începutul unei relaţii. Legăturile afective necesită optimism, speranţă şi idealizare ca să se poată înfiripa. Din acest motiv, pot fi ignorate cu uşurinţă anumite semne importante de avertizare. 

Dacă nu îţi poţi defini eficient termenii înţelegerii, atunci te vei arunca singură într-un purgatoriu al relaţiilor. Iar asta, după cum arată şi cuvintele, nu este nici rai, nici iad. E doar o stare de fapt în care prezentul este lipsit de orice bucurie şi în care nu faci altceva decât să speri la un viitor mai bun. Purgatoriul relaţiilor nu te condamnă nici la nefericire veşnică, dar nici nu te eliberează pentru a avea o existenţă plină de bucurii. Nu înseamnă decât că viitorul tău va fi veşnic în balanţă.

Oare aşa vrei să trăieşti? 

De ce să nu-ţi doreşti să ştii foarte clar cum stau lucrurile în relaţia pe care o ai? Să ştii care sunt limitele până la care poţi merge, astfel încât să poţi face o schimbare în mod inteligent, înainte ca situaţia în cauză să devină un dezastru? Să ştii exact dacă problemele vin de la el sau de la tine? 

O definiţie mult mai nouă şi mult mai puternică a ideii de prag de suportabilitate: Un prag de suportabilitate este un acord nefavorabil sau rigid, pe care, odată reperat, îl poţi folosi ca pe un instrument pentru schimbarea în bine. Odată ce înveţi să negociezi o astfel de convenţie în viaţa ta sentimentală, vei ajunge într-o poziţie de reală putere personală şi vei putea să-ţi creezi fericirea pe care o meriţi. 

de dr. Bethany Marshall

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...