joi, 10 iulie 2014

Până la urmă, banii aduc fericirea?


Cu toate că fericirea este încadrată în categoria conceptelor abstracte, pentru mulţi dintre noi ea capătă adesea valenţe materiale. 

Amintiţi-vă când aţi afirmat ultima dată: 

“Când voi avea casa mea, voi fi cu adevărat fericit”, 

“Nu am niciun dubiu că voi fi fericit după ce îmi voi plăti datoriile” 

sau 

“Voi cunoaşte fericirea când voi avea afacerea mea”. 

Dacă “banii aduc fericirea”, atunci de ce tot simţim că fericirea ne scapă printre degete? Poate că mulţi dintre noi citim acest articol de la biroul propriei firme. Sau din camera de zi a casei noastre de vacanţă (a doua la număr). Am putea afirma că dorinţele noastre au fost bifate şi că suntem în rândul persoanelor “realizate”. Cu toate acestea, de ce simţim în continuare un gol interior? De ce trăim cu impresia că am ratat adevărata definiţie a ceea ce înseamnă fericirea cu adevărat? Poate că unii dintre noi am făcut anumite erori. Poate că fără să ne dăm seama am confundat fericirea cu o stare de confort. Cu siguranţa financiară sau cu controlul pe care îl exercităm asupra celorlalţi. Sau cu vacanţele în destinaţii exotice care încearcă să eclipseze orele în care stăm peste program. Într-adevăr, poate fi vorba de o eroare la mijloc. Însă cu siguranţă ne putem “îndrepta” comportamentul prin reîntoarcerea către propria fiinţă. În momentele în care suntem stăpâniţi de nevoile de bază, nu putem trece “dincolo”, în locul din interiorul nostru care are nevoie de îngrijire. Ci rămânem în planul cel mai concret, în locul în care mâinile muncite reprezintă o garanţie. Am observat că nimeni nu poate fi învinovăţit din aceste puncte de vedere. Cei care consideră că banii aduc fericirea trăiesc cu profundă convingere că trebuie să muncească pe rupte pentru a-şi vedea scopul îndeplinit. Nu se ştie câţi ajung să simtă ce este fericirea deoarece în goana după bani, îşi pot sacrifica sănătatea şi chiar relaţiile. Iar pe de altă parte, cei care se bucură de un confort material, pot subestima adesea valoarea banilor. Pentru ei, fericirea este cu siguranţă în altă parte… 

Fără a încerca să iau partea vreunei categorii, vă voi prezenta 5 motive care ne arată, totuşi, că banii n-aduc fericirea: 

1. Atunci când ne orientăm întreaga atenţie asupra banilor, pierdem din vedere alte lucruri, activităţi sau evenimente care ne-ar face fericiţi. 

2. Cercul vicios: cu atât avem mai mult, cu atât tânjim după mai mult. 

3. Pe măsură ce cumpărăm din ce în ce mai multe obiecte, observăm cât de puţin le folosim. 

4. “Mai mult” nu înseamnă întotdeauna “mai bine”. 

5. Fericirea nu poate fi cumpărată din niciun magazin. 

Şi dacă tot vorbim despre valoarea materială a fericrii, cred că fericirea este “la reducere” în fiecare zi. 

50%, 70%, poate chiar 90%. 

Şi mai cred că reducerile sunt atât de mari pentru a-i determina pe oameni să deschidă ochii, să privească şi în vitrina ei şi să vadă cât de palpabilă este. Sincer, nu. 

Nu contest că banii reprezintă un mijloc care ne-ar oferi câteva indicii despre fericire, însă consider că adevărata fericire, cea după care tânjim, nu poate fi cumpărată. Ea este acolo, lângă noi, în fiecare zi: în căldura unei imbrățișări, în seninătatea chipurilor noastre, în soarele care anunţă încă o zi bună. 

Voi ce părere aveţi? 

sursa: http://www.damaideparte.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...