miercuri, 24 octombrie 2012

Iluziile ego-ului sau momentul prezent?


“Sa inveti sa nu respingi ce ti se intampla in viata, moment cu moment, este ceva ce poti face in orice stare te afli, sanatos sau nu. Chiar zacand intr-un pat de spital, dupa ce ti s-a spus ca mai ai doar cateva saptamani de trait, realitatea momentului prezent-fara alte ganduri impuse asupra lui ar putea fi zambetul de pe chipul cuiva drag sau vocea sa familiara. Ar putea fi lumina blanda a soarelui de dupa-amiaza patrunzand prin fereastra. Ar putea fi sunetul repetitiv al aparatului care iti monotorizeaza inima sau sonorul televizorului. Acesta este adevarul momentului.

Lumina intra in camera, o relatie se desfasoara, alti oameni isi traiesc experientele lor. Lucrurile au o anume adecvare intrinseca atunci cand egoul nu te pune in conflict cu ceea ce este.

A alege sa te plasezi deplin in momentul prezent- nu in imaginile sau povestile create de gandurile tale – este cea mai esentiala alegere dintre toate. Cand esti prins in ganduri tematoare si judecati negative, orice se intampla este mult mai greu si dureros decat ar fi daca ai putea sa ramai pur si simplu deschis la orice se petrece.

Chiar daca alegi sa afirmi ganduri pozitive, sentimentele pozitive pe care aceste ganduri le creeaza, desi binevenite, nu au plenitudinea pe care orice moment ti-o aduce atunci cand iti permiti sa ramai profund in Acum.
 
In momentul prezent, esti purtat de viata intr-un fel care nu e accesibil sinelui tau egotic, prins cum se afla in propriile povesti. Aceasta inseamna acceptare si este abandonare. Abandonarea nu inseamna ca ai pierdut batalia. Inseamna ca ai incetat sa te mai lupti si, in schimb, te-ai predat unei realitati mai profunde: imediatul acestui moment. Spre surpriza ta, poti afla ca esti intampinat si insotit de o prezenta tandra.

Aceasta prezenta poate primi cu bunavointa si fara nicio reactie tot ceea ce incearca de obicei egoul sa evite. In abandonare descoperi ca, deodata, nu este nevoie sa fii nicaieri altundeva decat acolo unde esti.Egoul are deprinderea de a tinde spre altceva decat ceea ce este. Cand nu te opui experientei tale, dorind sa fie diferita sub un anumit aspect, orice moment este un camp infinit de posibilitati, inteligenta si sprijin profund.

Cand esti bolnav sau viata nu merge asa cum iti doreai, egoul tau e cel care se plange, se opune, se sperie sau se infurie si devine strategic. Paseste atunci in momentul prezent, ceea ce inseamna sa te indepartezi de ego si sa intri in mintea constienta, si nu vei mai fi bolnav, desi corpul tau poate fi. Esti, ca fiinta constienta, insasi constiinta care exista mereu in nemiscare si pace, capabila sa observe, fara sa se identifice cu neintrerupta si zgomotoasa activitate a egoului.

Dar cat timp nu inveti sa ramai constient si sa iti observi gandurile, pare ca tu si gandurile tale sunteti una.In cazul acesta, esti deturnat de ego, iar povestile pe care le genereaza presupun inevitabil suferinta.”

Richard Moss, “Vindecarea incepe in interior.Transforma-ti viata prin puterea prezentei.”, Editura Elena Francisc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...