miercuri, 8 octombrie 2014

Iubirea este sau nu este

”Iubirea, în sufletul tău sau al altuia, este sau nu este; punct!”

Am vorbit cu cineva ieri, despre ce înseamnă a avea o relaţie de iubire. Despre a avea o relaţie în care vrem să fim. Am vorbit despre o relaţie cu o persoană de sex opus. De ce am vorbit despre asta? Pentru că interlocutoarea mea a avut o relaţie pe care a dorit-o doar ea, dar n-a observat la timp asta. Ea voia sentimente, iubire. Celălalt voia doar o aventură, doar sex ocazional. N-o căuta aproape niciodată. N-o suna, nu-i cerea nimic. În schimb, pentru că ea avea iubire, îi dădea lucruri pe care el nu le cerea şi nici nu le dorea. Ea îi dădea telefon. Ea îl căuta. Ea se ducea la el. Ea se consuma într-o relaţie în care era singură şi credea că asta voia. Ea credea că-l voia pe el, iar energiile ce izvorau din subconştientul ei o determinau, continuu, să dea, să dea şi iarăşi să dea. Pe măsură ce el fugea, ea alerga după el. Pe măsură ce el se îndepărta, ea simţea tot mai multă tensiune, frustrare, nelinişte şi toate acestea îmbrăcau forma iubirii. De fapt, ea căuta inconştient să fie nefericită, să aibă emoţii care imitau iubirea, nu iubirea însăşi. Inconştient, ea căuta nefericirea, căuta să fie respinsă; poate că respingerea îi dădea un sentiment de implicare, de dragoste. Într-o viaţă de om, cu toţii trecem şi prin acest gen de relaţie. Trecem prin relaţiile în care suntem respinşi şi ne simţim răniţi. Întrebarea este; cât de mult stăm în asemenea relaţii? 

De ce pun întrebarea asta? Pentru că timpul îndelungat petrecut într-o relaţie în care nu suntem iubiţi, înseamnă acumulare în subconştient a unei uriaşe energii, care ne poate – apoi – canaliza către relaţii de acelaşi fel, către reacţii emoţionale, ghidate automat de către subconştient. Se poate să fim atraşi de oamenii care nu ne iubesc, să ne placă intuitiv aceia care nu ne vor şi să ajungem până acolo unde să ne implicăm în relaţii distructive pentru noi. Nu-i vina celui ce ne respinge aici, nu-i problema lui; problema noastră, însă, ar putea fi tocmai aceea că noi nu înţelegem libertatea celuilalt de a nu ne iubi şi de a nu ne alege, dacă nu simte asta. ”Am crezut că şi el vrea ce vreau eu”, mi-a replicat persoana despre am vorbit mai devreme. Dar aici nu mergem pe credinţe false, căci, atunci când cineva vrea ceea ce vrem şi noi, se manifestă. Când un om simte dragoste şi atracţie pentru noi, ne va arăta asta. 

Când cineva vine spre noi, se comportă clar în acest sens. Cineva care vrea să fie cu noi, se comportă ca atare. Dacă nu se comportă ca atare, dar simte, totuşi, anumite sentimente, cu siguranţă are reţineri emoţionale, relevante, la rândul lor. Are îndoieli nerezolvate şi indecizii pe care nu le vom rezolva noi. Nu trebuie să ne batem capul cu timiditatea sau neputinţa altuia de a-şi exprima sentimentele sau dorinţele. Acolo unde unui om îi este clar ”eu asta vreau”, se va observa în comportament, în atitudine şi-n fapte. Să nu vă îndoiţi niciodată de acest lucru. 

În schimb, manifestaţi atenţie la interpretările pe care le faceţi în mintea voastră. Vă puteţi gândi că celălalt simte ca voi, vrea ce vreţi voi, vă puteţi amăgi legat de priviri, de cuvinte spuse uneori, vă puteţi lega de amănunte mărunte, pentru a vă susţine poziţia – şi anume, aceea că vă aflaţi într-o relaţie. Am văzut mulţi oameni care au avut relaţii imaginare şi suferinţe nenumărate, doar pentru că au interpretat mici gesturi ca fiind alegeri, decizii şi confirmări ale sentimentelor celuilalt. Fiţi sinceri cu voi înşivă – şi veţi suferi mai puţin. Priviţi cu sinceritate şi curaj către cineva care nu alege să aibă o relaţie cu voi, acceptaţi cu seninătate asta şi veţi suferi mai puţin – sau chiar deloc. Nu vă veţi mai amăgi şi vă veţi scuti de suferinţa din dragoste, de suferinţa cauzată de respingere. Dacă puteţi să închideţi o relaţie imaginară de la început, ar fi mai bine pentru voi; aţi da dovadă de iubire de sine. 

Dacă am decide să ne implicăm în relaţii în care reciprocitatea este evidentă, manifestă şi clară, ne-am scuti de o mulţime de emoţii negative, de frustari şi tensiuni, care nu rămân fără consecinţe în timp. Ar fi de dorit să-i spui ”nu” suferinţei, înainte de a începe. Dar pentru asta trebuie să înţelegi liberul arbitru şi faptul că ”iubirea, în sufletul tău sau al altuia, este sau nu este; punct!”. Dacă nu este, nu poţi face nimic s-o trezeşti. Când forţezi, când îţi imaginezi că se poate, când crezi că ai putea fi iubit dacă ai fi mai bun, dacă ai avea un cont mai gras sau o limuzină, înseamnă că trebuie să îţi însuşeşti cunoaşterea libertăţii de alegere a fiinţei umane. Înseamnă că vrei să produci o constrângere, iar constrângerea aceasta îţi ia ţie libertatea, te leagă de un om care nu te iubeşte, în schimb devii sclavul emoţiilor tale. A accepta că altul nu simte ce simţi tu este expresia inteligenţei emoţionale şi arta de a căuta fericirea prin mijloace corecte. Într-o relaţie în care sunt doi, sentimentele sunt reciproce, iar reciprocitatea se manifestă ca atare. Dacă nu-i reciprocitate, e mai frumos să aşteptăm până va fi. Să ne bucurăm de viaţă, de fiecare clipă, să iubim ceea ce avem, şi să fim convinşi că soarele adevărat străluceşte şi-n relaţiile de iubire pentru toţi cei care nu-l confundă cu becul. 

de Maria Timuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...