joi, 28 aprilie 2016

Iubirea nu-ţi poate fi luată


Locul iubirii…nu e în cap. Şi nici în gură. Nu e un gând sau o declaraţie.

Locul iubirii nu e în dorinţă, emoţie sau percepţie.

Locul iubirii e în inimă. În inima ta. A mea. A fiecăruia. Nu e în cel care te iubeşte. Oricât te-ar iubi, dacă nu ai receptorul pentru acel sentiment în inima şi fiinţa ta, nu vei simţi nimic. Nu va fi nicio conexiune acolo.

Locul iubirii e în inimă. În inima ta. De acolo iubirea poate fi pusă în circulaţie, în viaţă, prin cuvinte, gesturi, fapte sau artă... Dar ea îşi are izvorul în inimă, nu în minte. Nu poţi să gândeşti iubirea. Nu e nici măcar despre a simţi. Este despre a FI iubire. Şi a permite.

Dacă găseşti locul iubirii, dacă te descoperi ca fiind acel loc, nici n-ai nevoie să demonstrezi, să spui, să arăţi. Iubirea, această iubire despre care vorbesc aici, nu are nevoie de demonstraţii, de întăriri, strategii şi probe.

Dacă ne înstrăinăm de iubire, începem să construim poveşti despre ea. Poveşti de român, de film. Dar acestea sunt construcţii. Tot ce adăugăm peste iubire este jocul minţii noastre care încearcă să creeze complicaţiile atât de seducătoare şi emoţionale demne de atenţia minţii. Uneori nici nu iubim, dar creăm o poveste de dragoste. Nu iubim, dar urmărim să fim în compania cuiva care ne umple golul inconştienţei, şi suntem gata să ne convingem de puterea sentimentelor noastre, invocând orice tip de cunoaştere, inclusiv karma sau mai ştiu eu ce alte motive plauzibile de a fi cu cel de care, de fapt, avem nevoie.

Iubirea, când e prezentă, rămâne dincolo de timp şi spaţiu, dincolo de prezenţa sau absenţa fizică. Orice alte poveşti ne spunem, orice spectacol punem în scenă, orice argument, aşteptare sau condiţie lansăm către celălalt, sunt doar zorzoane cu care împopoţonăm viaţa, ca să simţim şi noi că trăim… în lipsa iubirii reale.

Dezamăgirile, dramele nu sunt altceva decât consecinţe ale acestor zorzoane pe care le-am ataşat întâlnirilor, experienţelor, relaţiilor şi oamenilor care apar în viaţa noastră. Şi când acestea dispar, după ce le-am făcut vitale şi ne-am creat o poveste în jurul lor, suntem pierduţi. Dar nu pentru că ne-a fost luată iubirea, pentru că asta, cum am spus, nu e ceva ce îţi poate fi luat. Şi nici ceva ce-ţi poate fi dat. Locul ei e în inima ta. Poveştile tale au dispărut, nu iubirea. Şi nu vrei să accepţi că "sfârşit" poate să scrie doar la finalul unei poveşti, a unei experienţe, şi nu la sfârşitul iubirii. Iubirea, dacă a fost prezentă, dacă e acolo, în şi cu tine, rămâne. Nepătată, neştirbită. Dacă nu, rămâne un gol ca în urma smulgerii unui copac… nici măcar natural, ci artificial. Pe care îl udai totuşi din când în când ca să-ţi întreţii povestea conform căreia e real.

Locul iubirii e în tine, în inima ta. Eşti tu.

de Nicoleta Svârlefus

Un comentariu:

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...