luni, 13 martie 2023

Dacă nu te mai iubește? Învață să pierzi și retrage-te cu demnitate.



Cine și-ar imagina că, într-o zi, persoana iubită ne dă vestea proastă că nu ne mai iubește? Nimeni nu este pregătit pentru un astfel de scenariu. Mai mult, mintea noastră refuză să ia în considerare semnele tot mai dese. Mai degrabă preferăm să credem că totul se datorează imaginației noastre.

În cele din urmă vine ziua, când partenerul îți comunică pe un ton și cu o privire total necunoscute, că nu te mai iubește, că nu mai vrea să fiți împreună.

Mai întâi, vă lăsați pradă întrebărilor prostești de genul „ Te-ai gândit bine? Nu vrei să mergem să cerem ajutor? Ai pe altul/alta? Nu vrei să te mai gândești un pic? Etc etc”.

Dar răspunsul de respingere vine imediat ca un duș rece. Există oare ceva mai chinuitor decât siguranța celor care ne părăsesc?

Apare întrebare: „de ce nu te mai iubește?” Cele mai importante posibilități de răspuns:

1. există o altă persoană,

2. dorește să se reinventeze și are nevoie să fie singur

3. pur și simplu sentimentele s-au stins.

În cele din urmă, apare o forță necunoscută ce te face să crezi că o schimbare radicală, te va ajuta să-ți recâștigi dragostea pierdută. Și treci imediat la siluirea eu-lui tău în speranța că „mâine se va răzgândi”. Este minunat că ai slăbit și cinci kilograme! Dar el rămâne ferm în decizia sa. Și tu continui să refuzi să vezi realitatea. Cu fiecare încercare, te umilești și respingerea se confirmă. Uneori în numele dragostei facem acțiuni ridicole. În cele din urmă dacă nu suntem atenți, dragostea ne poate termina. Nu poți să te lupți cu morile de vând ca celebrul personaj a lui Cervantes! Pentru acest lucru e nevoie de doi parteneri care „vor să iubească”.

Indiferent de motive, renunță să mai duci o luptă inutilă și sfâșietoare. Această luptă lasă multe sechele. Mai bine să suferi o singură dată, decât să-ți biciuiești sufletul cu incertitudini repetate. Mai bine un realism sfâșietor de dureros decât credința oarbă care nu mută munții din loc.

Poate nu crezi, dar uneori, lipsa de iubire îndepărtează povara incertitudinii! Gata ai scăpat: nu mai este nevoie să-i controlezi pe ascuns mesajele din telefon. Sau să jumulești margaretele! S-au terminat epuizantele anchete și investigații existențiale! Paradoxal, dar a vedea realitatea așa cum este ea, aduce puțină mângâiere! Slavă Domnului pentru răcirea iubirii care intervine la cei care au căsnicii nefericite! Sau la cei care își fac rău în numele dragostei.

Sfaturi pentru a nu muri din dragoste, atunci când nu te mai iubește

1.Învață să pierzi, chiar dacă doare. Are sens să urmărești pe cineva care nu mai vrea să fie alături de tine?

Există lucruri care sunt imposibil de obținut indiferent de intensitatea dorinței noastre. A învăța să piardă, este capacitatea unei persoane de a discerne ceea ce depinde de ea și ce nu. Să știe când să insiste și când să accepte situația dată. Înțelepciunea populară spune că „dragostea cu sila nu se poate!”. Nu are sens să „convingi” pe cineva să te iubească. Dar poți să-ți eliberezi mintea pentru a lăsa altă persoană să te facă fericită. Fiecare picătură de energie pe care o irosești în această luptă fără sens, mai bine folosește-o în vindecarea sufletului. Adoptă deviza celor care se iubesc: ” Dacă cineva nu mă iubește, nu știe ce pierde”.

În primul rând gândește-te la iubirile trecute din viața ta. În continuare, la ce au reprezentat ele la momentul respectiv. Acum, uită-te la ele din perspectiva pe care ți-o dă trecerea anilor. Nu-i așa că nu mai simți nici o emoție? Multe dintre aceste amintiri nu sunt decât o poveste din CV-ul tău afectiv. Oare câte ai făcut pentru a păstra acele relații. La momentul respectiv ai crezut și ai simțit că vei muri pentru fiecare iubire neîmpărtășită. Dar în prezent te lasă rece. Ei bine, același lucru se va întâmpla și cu persoana care a încetat să te mai iubească azi. Va deveni doar o amintire tot mai îndepărtată.

Nu există pastile pentru acest tip de durere. Trebuie să o suporți și să reziști ca și cum ar fi vorba de un meci de box. Azi reușești o lovitură de dreapta asupra suferinței. Mâine va puncta ea. Tot ce ar trebui să te preocupe este să nu pierzi prin knock-out. În cele din urmă, te asigur că vei câștiga la puncte.

2. Primul lucru pe care trebuie să-l pierzi este speranța. Ai fost învățat că „speranța moare ultima”. În cazul nostru, lipsa de speranță este precum un balsam. Dacă nu te mai iubește nu anticipa în mod pozitiv. Speranța nejustificată face ca mintea să distorsioneze informațiile. În cele din urmă începem să vedem și să simțim doar ce vrem noi. Ești în pragul depresiei și tu gândești „ Dar dacă mă va iubi din nou într-o bună zi?”. Ei bine, o să te doară în cot. Ți-ai deschis calea spre a găsi pe cineva mai bun pentru tine.

3. De ce să te umilești? Recunoști formele ei? Implorare, jurăminte, ”plecarea capului”, transformarea în sclav pentru a-i face pe plac celuilalt? În cele din urmă, se vor întoarce împotriva ta. Cuvintele nu vor schimba comportamentul cuiva care nu simte nimic pentru tine. Acceptă realitatea cu maturitate. Bagă-ți acest sfat în cap și în inimă: principiile nu se negociază. Dacă vrei să suferi, să te zvârcolești prin cameră, fă-o! Dar nu renunța la suveranitatea ta, nu-ți zdrobi ființa. Suferă cât vrei, dar nu-ți răni amorul propriu.

4. Înconjoară-te de persoane care te iubesc. Specialitatea unor oameni este de a pune sare pe rană. „Înțeleg cum te simți, ați avut o relație de invidiat. Ai pierdut un om minunat.” Fără îndoială, există invidie sau rea-voință acumulate în presupusa prietenie. De ce să facă un astfel de comentariu unui „muribund” din dragoste”? Mai întâi ai nevoie de suport emoțional. Printre care: tăcerile împărtășite, bătaia ușoară pe spate, cuvântul de încurajare, dragostea familiei. Apoi,ai nevoie de cei care caută să-ți diminueze suferința. Și nu în ultimul rând ai nevoie de „mincinoși dragi” care să-ți spună că ești o partidă bună. Ai nevoie de orice altceva care să cadă bine „eu-lui” tău deprimat. Critica constructivă trebuie uitată până trece potopul.

5. Stai departe de tot ceea ce îți reamintește de fostul. Nu vizita singur locuri contaminate de amintiri emoționale. Curăță locul în care te afli. Împachetează și dăruiește tot ce a mai rămas din relație. În concluzie nu uita că nu mai există nici o speranță, nu te mai iubește.

6. Adu-ți aminte atât de cele bune, cât și de cele rele. Nu prea are sens să ridici în slăvi „anii de glorie”. Sau „momentele frumoase”. Echilibrează-le. Fără a cădea în ură patologică, ponderează informațiile. Reține ce a fost negativ. Nu sanctifica pe cel care nu te mai iubește. Nu îndulci ceea ce este neplăcut. În timp ce exagerezi atributele pozitive ale lui sau ale ei, va fi mai greu de trecut peste durerea despărțirii. Este mai greu să te desparți de un înger decât de un om.

7. Dacă ai copii, aproprie-te de ei. Ei nu au nicio vină și au nevoie de tine să fi puternic/ă. Oricât ai fi de deprimat, trebuie să continui să-i educi. Să le porți de grijă. Să le fii alături. Copiii tăi sunt carne din carnea ta. În timp ce fostul nu te mai iubește, copiii tăi te iubesc necondiționat.

8. La acest punct gândurile voastre sunt bine venite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...