luni, 28 martie 2016

Trei ponturi pentru a descoperi oamenii toxici din anturaj. Care le este cea mai nocivă trăsătură de personalitate


Prieteniile autentice sunt greu de legat, dar sunt extrem de preţioase. Unii dintre noi ajung să le aprecieze numai după ce au cunoscut şi cealaltă latură, mai puţin frumoasă, a unei relaţii de prietenie. Psihologii spun că putem să aflăm singuri dacă avem prietenii "toxici" fără prea mare efort, însă trebuie să rămânem perseverenţi în a ne respecta decizia.

O zicală veche spune: "Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de duşmani?", cam aşa se simt şi cei care sunt mereu înconjuraţi de persoane care pretind că le sunt prieteni, însă prin atitudinea şi comportamentul lor nu fac decât să demonstreze contrariul. 

De obicei, nu ajungem să recunoaştem numai dupâ câteva discuţii dacaă aveam de-a face cu o astfel de persoană, fiind nevoie de o perioadă de timp pentru a afla dacă persoana respectivă este deschisă să lege o relaţie de prietenie autentică,sinceră sau nu vrea decât să profite de condiţia socială, de situaţia financiară sau de faptul că suntem într-un anumit grup pentru a ne face să credem că putem fi prieteni.

Aşteptările pe care le avem şi încrederea pe care o acordăm acestor persoane pot fi în timp motive de dezamăgire dacă nu ne alocăm suficient timp pentru a vedea care sunt motivele pentru care ne-am dori să investim timp şi energie într-o relaţie cu o asemenea persoană. "Atunci când legăm o relaţie de prietenie facem multe proiecţii asupra celuilalt ca urmare a ceea ce ne spune, însă nu putem ştii încă de la început care sunt adevărate intenţii şi ce gândeşte. Abia după ce trece o perioadă, ne dăm seama ce avem în comun, dacă este o relaţie sinceră şi persoana este de încredere", spune psihologul Alina Perşa. 

Cum recunoaştem o prietenie toxică?

Unele persoane au avut ocazia încă din adolescenţă să aibă astfel de prietenii care pentru unii au însemnat o schimbare drastică a comportamentului, în sens pozitiv sau negativ. Unele persoane pot reacţiona drastic atunci cât observă că persoanele în care au avut încredere şi cărora le-au împărtăşit secrete despre băiatul drăgut din clasa paralelă sau divorţul părinţilor. De cele mai multe ori, astfel de prietenii toxice apar încă din adolescenţă şi pot fi destul de periculoase mai ales dacă cei în cauză nu îşi dau seama la timp pe cine au alături. Pe de altă parte, aceşti prieteni toxici au grijă să copieze temele, să îi mintă pe părinţi, având o susţinere solidă pe spatele celorlaţi, să se folosească de anumite lucruri pentru a obţine beneficii în scop personal.

"Când ieşi din copilărie, câmpul se lărgeşte. Conştientizezi poate într-un mod dureros că nu eşti stăpânul Universului cum erai până atunci regele asupra căruia se revărsau iubirea şi atenţia părinţilor. Începi să îţi faci prieteni şi începi să înveţi lucruri despre cei din jur, dar şi despre tine în raport cu ceilalţi, ce îţi place, ce nu, cu ce ai putea să fii de-acord", explică psihologul. 

Ulterior, când devenim adulţi, aceste prietenii toxice sunt mai uşor de identificat, însă asta nu înseamnă că nu pot apărea şi la această vârstă dezamăgiri, mai ales dacă vorbim despre legături care durează de o perioadă lungă de timp. Există câteva indicii care ne pot semnala faptul că prietenul nostru face parte dintr-o astfel de categorie: 

1. Trăsăturile de personalitate - acestea se dezvăluie în timp, însă dacă suntem cu băgare de seamă pot fi identificate mai ales când persoana sau relaţia trece printr-o situaţie de criză sau are o problemă. De obicei, prietenii toxici vorbesc doar despre persoana lor, propun o rezolvare care să fie numai în beneficiul lor, încercând să ne convingă contrariul, ne fac să ne simţim vinovaţi pentru ceea ce ni se întâmplă, fără a-şi asuma vreo responsabilitate, nu dau prea multe explicaţii pentru comportamentul lor încercând să exagereze alte aspecte care ţin de alte persoane. 

2. Se compară mereu cu noi sau cu cei din jur - construiesc în mintea noastră afirmaţii care ne fac să ne simţim inferiori, să nu avem respect faţă de propria muncă, de propriul corp prin compararea cu ceilalţi care au sau sunt cu un nivel mai sus din punct de vedere profesional sau personal. Au pretenţia ca prin munca celorlalţi ei să se realizeze ca şi cum cineva le-ar datora ceva subliind că aşa se procedează sau asta ar trebui să faci dacă eşti un "bun prieten".

3. Acţionează în cele mai multe situaţii ghidaţi de impulsul de moment şi nu în funcţie de sentimente şi emoţii, bazându-se pe credinţa fermă că li se vor ierta toate greşelile. 

Psihologii ne recomandă ca să ţinem cont de următoarele aspecte atunci când ne alegem prietenii: "Prietenia înseamnă ajutor reciproc, sprijin afectiv, susţinere în procesul de integrare socială. Relaţia de prietenie se sprijină pe trăirea sentimentului similarităţii în idei, credinţe, apartenenţa socială. Ea apare şi se dezvoltă în timp, prin cunoaştere reciprocă, prin parcurgerea împreună a unor evenimente deosebite, prin probe care trebuie mereu reîntărite", încheie psihologul.

sursa: adevarul.ro

2 comentarii:

  1. Cum se procedeaza cand acel prieten toxic este chiar mama?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, în primul rând aș vrea să te intreb, ești o persoană de sex feminin sau masculin? Este un amănunt care face diferența între a fi mamă de fată și de băiat. Ai putea să-mi detaliezi un pic cum ai ajuns la concluzia că mama îți este acel prieten toxic?
      Și eu sunt mamă și nu aș dori să mă considere astfel copilul meu! Vreau să fiți convinși, voi copiii, că mamele nu vă vor decat binele și dragostea cu care sunteți învăluiți, să nu o luați ca pe o povară toxică. Sper!
      Te rog să-mi scrii in privat și să-mi dai cateva amănunte. Mulțumesc.

      Cu iubire și lumină,
      Daniela.

      Ștergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...