marți, 19 august 2014

Totul e corect şi greşit. Sau nimic nu e corect şi nimic nu e greşit



Ce este greşeala? 

Conform unei definiţii găsite în DEX, "GREŞEÁLA ~éli f. Încălcare conştientă sau involuntară a unui principiu, a unei norme, a unui adevăr; eroare." 

Am fost crescuţi şi ghidaţi în viaţă pe un traseu care avea ca singure borne şi repere: "corect" şi "greşit". Mai întâi am primit un set de reguli, norme şi principii de "bună" trăire şi înaintare în viaţă. Toate lucrurile păreau să se plimbe între cele două borne: corect şi greşit. Ba înainte, ba înapoi, ne-am tot plimbat între ele, nesiguri şi cu frică de a nu ne apropia prea mult de "greşit", ştiam că acolo ne va aştepta ceva "rău". Am făcut orice, numai să avem confirmarea că suntem pe drumul "bun", adică suntem cât mai aproape de borna "corect". 

Ascunzând bine propria busolă interioară, bunul simţ (simţul bun) am împrumutat busolele altora. Au fost oameni care ne-au dat replici ale busolelor lor, care erau replici ale busolelor altora şi tot aşa. O listă întreagă despre ce se face şi ce nu se face, ce e bine şi ce nu e bine, ce e drept şi ce nu, cum trebuie şi cum nu trebuie să fim. Am adunat multe asemenea reguli şi puncte de vedere, din dorinţa de a fi cât mai siguri că nu depăşim jumătatea drumului dintre borne înspre "greşit", ci suntem în siguranţa jumătăţii "corecte". 

Am tot încercat să ne reglăm mecanismele de gândire după alţii, să ajungem la numitorul comun, să ne imităm şi comparăm, cu alte cuvinte să ne asigurăm că ne plimbăm cu toţii pe aceeaşi bucată de drum, între cele două borne, şi că nu am depăşit cumva marginile şi capetele. Puţini s-au încumetat să treacă dincolo de borne sau să meargă într-o direcţie complet diferită, uneori. Şi aceştia au fost numiţi rebeli, inadaptaţi, inconştienţi, în sensul că "greşesc". Când, de fapt, inconştienţa este exact nealegerea, ne-experienţa proprie. Şi, de fapt, nonconformismul înseamnă lipsa copierii fără de conştienţă... de sine. 

Chiar şi aşa, mecanizaţi, şi ascultând de părerile/vocile altora care răsunau în capul nostru, niciodată nu am fost complet siguri că suntem pe drumul bun, iar frica şi nesiguranţa s-au amplificat cu fiecare altă regulă adăugată pe drum. Oricâte confirmări am fi primit, oricât de mult ne-am fi străduit să ne păstrăm în limitele drumului prestabilit de... lume, nu am reuşit să ne bucurăm de călătorie, nici măcar să fim mulţumiţi, fiind prea încordaţi, prea în control. Am bătut pasul pe loc, de frică să nu greşim direcţia şi... borna. Am rămas înţepeniţi în întrebarea "o fi bine să aleg asta, oare nu greşesc?". Şi înţepeniţi, de fapt, în propriul corp care nu mai poate fi auzit de atâta zgomot în cap. În propriul labirint, capitulând obosiţi în faţa dificultăţii şi încâlcelii lui, între pereţii săi construiţi din gânduri, judecaţi şi definiţii, aşteptând un nou gând care să ne scoată de acolo. Gând care nu mai vine la noi, ci se aşează că o stavilă între noi şi viaţă. Căci parcă nici viaţa nu ne primeşte în ea, ăsta e sentimentul pe care-l avem în captivitatea căutării "drumului bun şi corect" şi în nesiguranţa anesteziantă şi frica paralizantă de a nu greşi. 

Cum ar fi stat lucrurile, dacă am fi ştiut că nu există greşeală şi că aceasta nu e nimic altceva decât o bornă (limită) care ne (con)strânge viaţa în aşa măsură, încât uităm complet cine suntem şi de ce am ales viaţa aici? Cum ar sta lucrurile, dacă am şti că acest drum prestabilit e o minciună, iar bornele nici măcar nu există, pentru că nimeni, de fapt, nu le-a întâlnit cu adevărat? 

Spun că nu le-a întâlnit, pentru că, ori de câte ori vedem ceva corect în alegerea noastră, putem vedea la fel de bine şi ceva greşit acolo. La fel, ori de câte ori credem că suntem în sensul greşit, putem vedea şi ceva corect acolo. 

Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că fie ambele borne se află şi la un capăt şi la celălalt al drumului imaginar din mintea noastră, fie nu există deloc, nici una, nici alta. 

Totul e şi corect, şi greşit. Sau nimic nu e corect şi nimic nu e greşit. 

În spaţiul acesta, dispare limitarea, dispar graniţele şi fricile. Se deschide în faţa noastră un spaţiu nelimitat de posibilităţi în care să fim ce alegem în fiecare moment. Şi să creăm prin alegere. Să desenăm un drum ales şi nu unul fix, acelaşi pentru majoritatea. Să fim în experienţă şi nu în grafic. În libertate şi nu în reţete şi "trebuie". 

Abia când omul descoperă că are libertatea de a alege orice şi experimentează experienţa, începe să trăiască şi să vadă cum creează din alegere şi ce posibilităţi are în fiecare moment la dispoziţie. Abia atunci se descoperă, în fiecare alegere, nici corectă nici greşită, ci doar a lui, cu ceea ce creează prin ea. Abia când renunţă la bornele de convingeri, iese din cuşca trecutului recreat de atâtea ori, dincolo de bine şi rău, corect şi greşit, şi creează cu adevărat. În prezent, conştient, din fiinţa infinită care este. 

Acolo, afară, dincolo de ce e bine şi dincolo de ce e rău există un câmp imens. Ne vom întâlni acolo. 

de Nicoleta Svârlefus

Un comentariu:

  1. ...pe perete tabloul propriei vieți.
    În fugă amesteci culorile, discret schițezi un peisaj, lași câteva zile să treacă până când o dimineață îți stârnește inspirația și, cu pensula în mână, aplici un strat nou peste trecute povești cu început și sfârșit.
    Se strânge arhiva de întâmplări în straturi de amintiri și aproape nu mai faci distincție între concluziile cu care ai încheiat fiecare etapă privită din exterior...

    ÎNTREAGA viață este o reflectare a relației pe care o avem cu noi inșine.

    RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...