miercuri, 6 august 2014

Enigme


Avem mereu impresia că ştim totul despre oameni. Ştim cum se îmbracă, ce mănâncă, unde merg, ce fel de muzică le place, ce filme vizionează, câţi prieteni au etc. O mare contribuţie o au site-urile de socializare unde majoritatea scriu întregi enciclopedii despre ei înşişi astfel încât prietenii lor virtuali să îi descopere mai uşor. Alţii, dimpotrivă, preferă să rămână misterioşi, dar sunt caracterizaţi uşor tocmai prin astfel de detalii.

Apoi, după o relaţie cu un om, spunem că acel om s-a schimbat. Spunem că nu îl mai recunoşteam. Sau, din contră, că noi ne-am schimbat. Că ne-am dorit altceva. Că nu ştiam ce voiam şi apoi am aflat. Asta în vreme ce mulţi consideră că oamenii se schimbă după perioada copilăriei într-o foarte mică măsură şi mai ales, fizic, nu psihic.

Oamenii sunt diferiţi şi totuşi au atât de multe în comun. Sunt atât de mulţi şi totuşi, atât de singuri. Tot ceea ce le place îi poate transforma în prieteni sau duşmani. Tot ceea ce nu le place îi poate lăsa cu un gust amar sau îi poate lăsa indiferenţi. Însă întotdeauna au ceva de spus despre ceilalţi. Şi susţin că ei sunt altfel. Arată cu degetul ipocrizia, însă rareori admit că ei sunt primii care ar trebui indicaţi. Şi oare acceptul acesta i-ar absolvi de vină?

Spunem multe despre noi în multe feluri, prin acţiuni, gânduri, limbaj, cuvinte, vestimentaţie, aspect fizic. Însă nu întotdeauna suntem înţeleşi. Şi cu toate astea, uităm că şi alţii au nevoie de acea înţelegere. Uităm ca şi ei, că şi noi suntem înţeleşi greşit uneori. Şi ei pot genera impresii false. Şi ei pot greşi aşa cum greşim şi noi. De ce numai noi să avem dreptul acesta?

De multe ori, nu îi putem cunoaşte pe ceilalţi nici într-o viaţă. Însă la fel de des se poate întâmpla să nu ne cunoaştem pe noi înşine. Suntem cu toţii nişte enigme, ca şi lumea. Cei din jurul nostru ne construiesc, piesă cu piesă. Unii îşi pierd răbdarea şi renunţă, lăsându-i pe alţii să le continue munca. Alţii, din contră, construiesc până la final, deşi rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite sau măcar pozitive. Câteodată piesele nu se potrivesc sau nu le lăsăm noi să se potrivească. Apoi, dacă se potrivesc, unele piese pot lipsi pentru că le-au luat cu ei, cei care începuseră construcţia. Şi în final, unele piese pot fi în ochii noştri şi ai celorlalţi, doar că nu avem abilitatea de a le recunoaşte sau înţelege.

Iar dacă în cazul în care cineva desluşeşte o astfel de enigmă, finalul este expus tuturor, ce văd ceilalţi la noi? Ce le arătăm? Şi cum îi percepem noi pe ei? Se mai merită toată această muncă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...