marți, 26 august 2014

Cu cărţile pe faţă în relaţii


Se spune că a comunica înseamnă a pune în comun…Dar ce anume pun doi oameni în comun atunci când ajung împreună? Fiecare pune exact ceea ce are în acel moment sau mai bine zis ceea ce este.

Orice relaţie de cuplu autentică se bazează pe comunicare, pe a pune cărţile pe masă, fiecare cu ce are, nu ce şi-ar dori să aibă sau să fie. Aşa celălalt va putea să vadă şi să se lase văzut, să accepte şi să se simtă acceptat în acelaşi timp.

Însă în momentul în care unul nu e sincer, e ca şi cum ai pune pe masă un produs contrafăcut, lăsând eroarea să plutească în aer. Iar dacă şi celălalt partener face acelaşi lucru, cu atât mai dezastruos va fi pentru relaţie.

Trăim vremuri în care există atât de multă falsitate, încât peste tot oamenii vorbesc şi cer “autenticitate”. Ar trebui să fie de fapt un pleonasm, căci cum ai putea trăi altfel decât autentic?

La fel şi în relaţiile dintre oameni…cerem relaţii autentice şi sinceritate maximă de la partener, fără a ne întreba dacă noi suntem cu adevărat autentici, dacă există congruenţă între ceee ce gândim, spunem şi facem. Sinceritatea nu se cere, ea se impune de la sine atâta timp cât vrei să fii tratat la fel.

Şi deşi nimeni nu vrea să fie minţit, oamenii continuă să mintă. Însă cu fiecare minciună pe care i-o spui cuiva arăţi că la fel procedezi cu tine însuţi.

Congruenţa nu există dacă nu ne respectăm valorile şi nu dăm dovadă de loialitate faţă de noi înşine. Oamenii cer fidelitate altora pentru că în adâncul lor nu reuşesc să fie fideli viselor şi principiilor pe care le au.

Câte promisiuni faţă de tine ai făcut şi nu le-ai onorat? Atunci ce mai contează o promisiune nerespectată faţă de cineva atât timp cât tu nu îţi respecţi angajamentele faţă de tine însuţi?

Cât de onest eşti cu tine însuţi? Căci dacă nu eşti, ce mai contează o minciună în plus spusă partenerului sau partenerei?

Dar cum ai putea fi congruent dacă în tine există încă atâtea aspecte renegate?

Nicio relaţie nu poate fi numită relaţie dacă partenerii refuză să se “dezbrace” de măşti, roluri şi alte accesorii false cu care şi-au acoperit sufletele în speranţa că aşa vor fi iubiţi şi acceptaţi, măcar pentru câteva clipe.

De aceea, o relaţie nu poate exista la un nivel profund dacă nu este “cu cărţile pe faţă”. Iar dacă ai pus toate cărţile pe faţă şi celălalt nu acceptă ceea ce ai arătat, acordă-i libertatea să plece. Vei fi surprins(ă) cât de transformatoare poate fi sinceritatea.

Starea de bine bazată pe minciună, speranţe şi alte proiecţii legate de celălalt sau de relaţie nu este decât temporară şi nu este echivalentul fericirii. Nu te amăgi că totul era bine înainte, doar pentru că niciunul nu a fost sincer.

Aşadar, scoate la lumină tot din tine…şi pune pe masă. Nu-ţi dezbrăca doar trupul în faţa celui drag, dezbracă-ţi şi inima şi lasă-te privit(ă)! O floare nu se ascunde când este privită…

de Adela Haru

Un comentariu:

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...