vineri, 6 iunie 2014

Despre cum ne influențează felul în care alegem să reacționăm

"Dacă viața îți oferă lămâi, n-ar strica să faci o limonadă"

Se spune că viața nu ne este influențată de ceea ce ni se întâmplă ci de felul in care reacționăm la ceea ce ni se întâmplă. Desi știu asta, cei mai mulți dintre noi nu pot reacționa rațional întotdeauna. Uneori alegem să ne enervăm și să ne pierdem cumpătul deși știm că peste o vreme vom râde de ceea ce cândva ni se părea catastrofal. Calitatea vieții depinde de alegerile noastre. De felul în care reacționăm la ceea ce viața ne oferă, bun sau rău. Dacă considerăm că o problemă este ceva rău, vom gândi că trebuie sa găsim o metodă să scăpăm de ea. De problemă. Și ne vom panica dacă nu putem. Și ne vom consuma energia făcând greșeli. Însă dacă considerăm problema apărută ca fiind o oportunitate, vom căuta să vedem modalitățile prin care o putem fructifica. Ne vom depăși limitele, vom ieși din zona de confort.

Sunt oameni simpli care nu au prea multe averi dar care se bucură de fiecare zi, cu bune și rele. Spun că totul e de la Dumnezeu și trec cu încredere prin toate. Și sunt și oameni care au totul și nu se pot bucura de nimic pentru că se stresează non stop. Poate că ați fi tentați să spuneți că cei care se stresează o fac pentru că au pentru ce și de ce, spre deosebire de cei care nu au. Eu aș spune că se stresează pentru că așa aleg să reacționeze la probleme. Dacă vedem o nenorocire în orice problemă apărută și trăim o dramă de fiecare dată când lucrurile nu ies cum am plănuit, aceste alegeri ne vor afecta calitatea vieții. 


Pentru că viața poate fi frumoasă dacă tu decizi să fie frumoasă. Și invers, normal.

Uneori trecem prin situații cu adevărat delicate însă de cele mai multe ori amplificăm noi gravitatea unei situații. Prin conotațiile pe care le dăm. Foarte des suntem incapabili să ne detașăm puțin ca să vedem clar și realist lucrurile. Așa cum le vede cineva din afară. Pentru că atâta vreme cât trăim o dramă, ne lipsește luciditatea de a găsi variante sănătoase de a ieși din impas.

Nu degeaba se spune că dacă viața îți oferă lămâi, n-ar strica să faci o limonadă. Și apoi, cum am mai spus, nu există nimic 100% rău sau 100% bun. Așa că dacă viața nu ți-a pregătit un drum neted și drept, ai putea să te bucuri de peisaj printre serpentine. Iar dacă îți păstrezi și cumpătul, este absolut imposibil să nu avansezi în viață. Doar moartea e tragică, în rest, peste toate se poate trece. Nimic nu este cu adevărat catastrofal.

sursa
http://psihologinconcediu.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...