marți, 10 iunie 2014

Uităm să ne dorim lucrurile pe care le avem deja



Paradoxul evoluției. Despre cum “mai mult” ne face să ne simțim “mai puțin”.

Te-ai întrebat vreodată ce îl face pe un om care are foarte multe, să nu fie 100% fericit și mulțumit? Un om care are un job stabil, este foarte bine plătit, care creează lucruri din pură pasiune, care are în jurul său oameni inteligenți ce vor să crească și se ajută reciproc prin schimb de idei, are acces la informație, citește cele mai interesante cărți scrise vreodată, are o relație sănătoasă cu o persoană care îi oferă tot ce își dorește, are tot ceea ce ar putea să-și dorească și totuși nu se simte fericit și mulțumit…

Răspunsul este dat de paradoxul evoluției.Ce este paradoxul evoluției te întrebi oare și cum ne putem folosi de această informație pentru a ajunge să ne mulțumim cu lucrurile pe care le avem, cu viața noastră, cu tot, acum? Bine că m-ai întrebat, hai să-ți spun.

Paradoxul evoluței este că în drumul nostru spre mai mult – mai multă informație, cărți citite, bani, oameni noi, relații, șamd – ne simțim mai puțin. Simțim că valoarea noastră se diminuează pe măsură ce urcăm pe această scară evolutivă.

De ce se întâmplă asta? Seneca spunea că atunci când dorim ceva și apoi îl avem marea greşeală pe care o facem este că: uităm să ne dorim lucrurile pe care le avem. Da, m-ai auzit bine, citește cu atenție aceste rânduri și lasă-le să intre în mintea ta, să se așeze bine de tot acolo:

Uităm să ne dorim lucrurile pe care le avem deja.

Paradoxul evoluției se întâmplă din cauza acestei erori. În goana noastră spre mai mult uităm să ne bucurăm de lucrurile pe care le avem deja, să prețuim momentele alături de oamenii pe care îi iubim, să ne bucurăm de tot ceea ce am creat până acum și de felul în care ne-am modelat comportamentul, organismul și mintea.

Seneca mai spunea că o soluție pentru a trece peste această eroare sau mai bine zis pentru a ne recăpăta fericirea și mulțumirea pentru tot ceea ce avem, cunoscută și sub numele de recunoștință, ar fi să pierdem tot. Cum spunea și în Fight Club, doar “după ce am pierdut totul suntem liberi să devenim orice ne-am propus”.

Însă eu nu sunt așa de radical și vreau să-ți ofer trei idei simple despre cum ai putea să-ți recapeți fericirea fără să renunți la tot.

1. În fiecare noapte gândește-te câteva minute la lucrurile pentru care ești recunoscător. 

Nu ai astfel de lucruri? Ei bine, ce zici de asta: Ești în viața ta? Ai părinți care te iubesc și la nevoie te ajută? Ești înconjurat de oameni inteligenți? Este o persoană inteligentă, frumoasă și bună? Ești un om care ajută și nu vrea răul nimănui? Ai acces la informație? Citești? Etc.

Și astea sunt doar câteva idei, pun pariu că poți să găsești alte zeci, dacă nu chiar sute de astfel de lucruri, momente și persoane din viața ta pentru care ești recunoscător.

Fă asta în fiecare noapte și observă, schimbările ce se vor produce în gândirea ta peste câteva luni.

2. Nu te mai compara cu nimeni.

Comparația este dăunătoare. Fiecare persoană este unică în felul ei, astfel că a te compara cu cineva nu are logică și nu are sens din punct de vedere matematic. Compari de fapt pere cu mere, nu mere cu mere și după cum nu există persoane 100% identice (nici măcăr gemenii) atunci faci o mare eroare.

Comparația este inamicul tău numărul unu. Pentru a nu te mai compara trebuie să realizezi un singur lucru:  fiecare este pe drumul său în această viață așa că nu are sens să te compari cu nimeni, viața nu este o cursă cu alte persoane. Crezi că viața este o cursă? Ai pierdut.

3. Dezintoxicare informațională.

Cel mai probabil ești intoxicat cu informație. Pe lângă acest website probabil că mai citești încă alte zece. Prea multă informație și tu nu prea știi ce să faci cu ea, corect? Te simți mic, slab, simți că nu valorezi mai nimic și că mai sunt atât de multe lucrurile de învățat. Este ok, am trecut și încă sunt momente în care și eu trec prin asta.

Însă nu cred că acesta este un mod sănătos în care să abordezi evoluția ta personală.

Nu este un mod sănătos pentru că marketingul se bazează pe un singur lucru: fă-l pe un om să creadă că îi lipsește ceva (crează o nevoie falsă) apoi oferă-i acel ceva (satisfă acea nevoie). Ei se folosesc de acest lucru pentru a-ți oferi soluții la problemele pe care nici măcar nu le ai dar ești făcut să crezi că le ai. Înțelegi ce zic?

Simptomele intoxicării cu informație sunt exact ceea ce îți spuneam la începutul articolului. Citești foarte multe lucruri în dorința ta de e evolua, dar nu faci decât să-ți distrugi încrederea în tine, pentru că abordezi evoluția dintr-o perspectivă greșită.

Perspectiva corectă, zic eu, este să citești articole, cărți, care nu vor să-ți acopere o nevoie ci care doresc să te facă să-ți adâncești gândirea, care să te pună pe gânduri sau care să-ți dea un mare șut în fund. Astfel de articole/cărți sunt benefice. Articolele în care cauți rezolvări la probleme consider că nu sunt așa de sănătoase, pentru că ele te fac să crezi că ai problema respectivă, deși de cele mai multe ori nu o ai.Pentru intoxicarea cu informație îți pot prescrie: o săptămână din lună în care nu citești website-uri motivaționale. În care nu citești articole care îți prezintă cum să-uri. Cum să faci aici, cum să faci aici, cum să spui aici, ci te concentrezi doar pe articolele care vor să-ți lărgească gândirea și să te facă să înțelegi mai multe lucruri, nu care vor să-ți acopere o nevoie falsă.


de Cristi F. Ștefan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...