miercuri, 21 mai 2014

Semnul Crucii pe cer...în nor, la fereastra mea.

Ne uităm atât de rar la cer. Atât de rar remarcăm cât de diferit este, de la o clipă la alta, cu norii care vin şi trec...Ne gândim doar cum e vremea...Şi nici chiar gândindu-ne la vreme nu observăm multiplele nuanţe pe care le îmbracă. Ne gândim doar că e vreme bună sau vreme rea. ZIUA aceasta de ASTĂZI are o vreme UNICĂ. Poate că o astfel de vreme nu se va repeta niciodată în exact aceeaşi formă. Modul în care s-au format norii pe cer, Nu va mai fi niciodată la fel ca acum...DESCHIDE OCHII.....PRIVEŞTE CERUL ...


Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu şi Lactanţiu, în ajunul luptei cu Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripţia: "în hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).


Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxenţiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripţia: "instinctu divinitatis" = "prin inspiraţie divină", ce descoperă cum a fost câştigată victoria asupra lui Maxenţiu.

Semnificaţia numelor Constantin şi Elena

Numele Constantin este de origine latină şi vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").

Elena - Străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torţă", "făclie", dar şi "foc sacru", la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin gr. hele ("lumina arzătoare a soarelui"). 

(sursa: creştinortodox.ro)

La mulţi ani tuturor celor care poartă aceste nume sfinte!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...