sâmbătă, 10 mai 2014

Amanta dumnealui


Un bărbat însurat și o femeie, de regulă, singură. El își iubește nevasta sau nu. De cele mai multe ori, nevasta este ca fotoliul din fața televizorului, prezentă la nivelul obișnuinței. Atracția a dispărut de mult, serile romantice s-au stins in mirosul de ceară al ultimei lumânări aprinse pentru cina romantică de acum mulți ani. Ea este prea obosită și lipsită de chef sau poate simte că el nu mai este eroul viselor ei. Sau poate că îl iubește la fel de mult, dar viața este liniștită și nu simte nevoia unei lupte permanente. Și, probabil că, tocmai asta le lipsește. Dar acesta este un alt subiect. Premizele unei vieți duplicitare sunt prezente, deși eu cred cu tărie că totul ține de alegerile personale.

Este vară, terasa este aglomerată, iar el se îndreaptă către masa unde îl așteaptă câțiva prieteni. Soția este cel mai probabil acasă, compania acelor prieteni nefiindu-i chiar balsam pentru suflet. Câteva pahare, ceva de ronțăit, o seară care nu anunță nimic deosebit în consistența ei, dar relaxantă pentru o seară între prieteni. Singura schimbare în acest cadru este prezența unei tinere femei, prietenă cu una dintre soțiile prezente. O adiere de vânt, un schimb de replici, câteva hohote de râs. Și privirea ei de adânc de mare, perfect liniștită și amețitoare precum tentația cântecului de sirenă. Un moment fără aer, încercarea de a se rupe, dar saltul către explorarea misterului a fost deja făcut. Zâmbetul ei…

Așa se nasc tentațiile. Dar nu, nu am de gând să îmbrac acest cuvânt într-o haină cu accente peiorative. Pentru că la fel apare și iubirea. Nu am să devin o ingrată care să arunce cu pietre doar pentru că se întâmplă viața. Și specific iar: nu cred în adulter și nu cred că statutul de amantă poate bucura pe cineva. Dar cred că lucrurile care se petrec în suflet sunt bune. Materializarea lor în plan fizic, însă, ține de opțiunea fiecăruia.

Rând pe rând, mesenii s-au retras topindu-se în atmosfera ușor romanțată a serii. Nu a fost nevoie de cuvinte ca ea să-și întârzie plecarea și el a înțeles că viața lui avea să se schimbe din acel moment. Atingeri ușoare, întâmplătoare ca secundele aliniate riguros pe cadranul ceasului ce le măsura trecerea prin lumea abia creată pentru ei. El își gândea povestea în ore, iar ea in forme de viitor ceva mai lungi. Niciunul nu greșea, dar aveau să afle asta mai în lungul timpului, după mai multe treceri orizontale de vreme. Pentru că, vedeți dumneavoastră, nimeni nu știe ce haine își croșetează sufletul, iar mintea este oricum o unealtă supusă dependențelor de tot felul și în mod sigur este vasală jurată plăcerii de orice fel. Și, uite așa, el și-a rescris harta timpului, orele devenind zile crescute-n aluat de luni și luni de momente de trăire vinovată: “doar azi și gata”, iar ea, deși conștientă de faptul că viitorul imaginat nu îmbracă rochii albe cu voal, nu își suprimă speranța că: “poate-ntr-o zi, în curând”. Soția poate că a aflat, poate că nu, dar, dacă lucrurile au evoluat, este oare și vina ei? Unii ar spune că da, alții că nu. Dar și acest lucru face subiectul unei alte discuții. Nu aș arunca cu vina în cineva. Viața, conjunctura, momentul, toate contribuie la apariția unor astfel de întămplări.

Știu sigur, însă, că nu-i chip de fericire într-un triunghi amoros. Sunt firimituri de iubire, totul e un teatru cu decor ieftin de motel, uneori poate chiar ceva mai sclipitor, de hotel cu stele pe clădire. Dar nu poți să vezi cerul înstelat în brațele bărbatului însurat, așa cum nu poate să te surprindă răsăritul in îmbrățișarea celei ce nu ți-este soție. Poate că am exagerat puțin, și poate că e posibil să furi frânturi din toate astea, dar nu-i în tihna sufletului, ci în fuga timpului.

Dar este oare iubire? Da, de cele mai multe ori, este iubire. Căci nu-i repeți trupului neplăcerile, nici minții. Iar sufletul s-ar sufoca de n-ar fi un fior de dor prin dânsul. Și apoi, ea este altfel: zâmbește (deși sufletul ei urlă a femeie dornică de iubire casnică), nu-i obosită (mare adevăr, dar nu-i chip de oboseală dacă vrei să fii atractivă mereu), îi ascultă mereu poveștile (ea tânjește să-i audă vocea) și e mereu, dar mereu, aranjată (aici tind să îi dau dreptate, deși, până și ea și-ar dori o noapte de tandrețe petrecută-n pijamale, nu mai vorbesc de o zi de relaxare în haine de casă, făcând împreună nimicuri).

Câteodată el își părăsește nevasta, iar amanta își primenește statutul cu haine albe și cu un inel, martor al noului loc în lume. Poate că iubirea lor a fost puternică și destinul i-a adus în același loc pentru înfăptuirea adevăratei iubiri. Sau poate că schimbarea aceasta este una temporară și pe el îl va surprinde, cândva, o altă privire cu gust de noapte și alte buze îi vor șopti dorințele, în taina unei seri cu parfum de femeie necunoscută.

De cele mai multe ori nu se întâmplă așa, nu-i în firea lui să-și părăsească soția. Noutatea dispare, frenezia iubirii furate începe să-l obosească, încercările ei de a-l determina să părăsească domiciliul conjugal au început să-i creeze dureri de cap și, deși ar mai putea să lungească povestea, el alege să se desprindă. În acele momente, liniștea de acasă îi pare mai dulce ca niciodată. Sau poate că soția a aflat și în urma unor discuții serioase decide că locul lui e lângă ea, paleta motivelor fiind la fel de lungă precum lista lui Moș Crăciun, plecând de la cele ce străbat sufletul, precum momentele frumoase, și până la cele ce țin de bunăstarea buzunarului și a faptului că jumătate de casă nu prea te apără de frig și ploi. Câteodată se poate întâmpla să-și regăsească iubirea pentru cea care i-a promis o viață în doi, până dincolo de hotarele greutăților de orice fel și întru fericire, până în vecinătatea cu “viața de apoi”.

Oricum ar fi, cineva va fi în mod sigur rănit. Nu există alegeri greșite. Dar există responsabilități și repercusiuni ce derivă din acestea. Dacă ești pregătit pentru tot ce va urma, alegerea ta, făcută pentru viața ta, este cea mai bună. Orice decizie iei va afecta cursul existenței tale și, în mod sigur, va influența și alte vieți. Eu nu cred că există decizii perfecte, ele-s ca luna, au mereu o parte nevăzută, totuși, dacă ești pregătit să îți asumi și ceea ce se află dincolo, ai o hotărâre solidă.

Nu știu să judec o astfel de înșelare a încrederii, a promisiunilor făcute pentru o viață. Nu dețin o hartă a lucrurilor permise pentru existența altuia. Așa cum am mai spus, fiecare alege ceea ce este, cine este și ce face în această viață. Tot așa, fiecare își semnează fișa existențială, aici sau prin cele ceruri. Așa cum își așterne povestea, așa o și trăiește.

de Monica Liche

2 comentarii:

  1. Da! frumos nu poate fi, singur si sigur numai prin esenta lui, dar foarte interesant ai descris tu Daniela, acest act de adulter, coruptibilitate intr-o familie. De regula si de obicei se intampa asa cum ai descris tu, dar nu intodeauna. Cauzele si motivele sunt doar individuale, dar acesta este un alt capitol. Oricum la acest subiect al descrieri tale Daniela nu ma pot pronunta in nicio categorie, nu ma pot numara nici ca amant si nici ca sot. Iar pentru ca nu detin nici una si nici cealalta, ar trebui sa vorbesc doar din trecut, fapt care n-ar mai fi fost la actualitatea zilei de azi, respectiv publicatiei tale recente. Char daca evenimentele, cauze sau o parte din cronologie au fost cu totul si cu totul diferite, o iubire cu sens unic duce intodeauna la acelasi dezastru. Char daca nu mergi niciodata la un pahar sau doua, char daca nu vezi in sotia ta doar un obiect, un fotoliou pentru emisiunea de seara din fata televizoruluzi, sau poate char daca iti doresti ca tu sa fi pentru ea fotoloul de relaxare pentru putinele momente ale seri, si iti doresti doar sa ia loc in acel fotoliu. Trebuie intr-un final sa renunti la vesnicile motive de refuz, char daca nu ti-e indiferent, si char daca de multe ori doare. Ai scris tu Daniela de o lupta pentru eroul viselor ei. Dupa parerea ta Daniela cat timp ar trebuii un erou sa lupte pentru a-si da seama ca lupta de-a geaba sau pe gratis? Orice iubire, indiferent cat de adanc ar fi adormit, nu poate ramane in vesnicie nepasatoare tocmai la iubire. O iubire care ramane nepasatoare la iubire, nu a fost iubire, a fost cu marea probabilitate doar pasiune. Iar in vesnicie exista doar Iubirea si nu pasiunea. La fel intre soti ar trebui sa existe multa Iubire si nu numai o pasiune.
    Dar pasiunea sa citesc acest articol al tau a fost insotit de multa iubire.

    O seara Minunata Daniela!

    imi

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi mulţumesc dragă Imi şi pentru acest comentariu.Tu eşti atent, ca de obicei, la subiectele postate de mine. Te rog să mă scuzi pentru răspunsurile scurte pe care ţi le dau, din lipsă de timp.

    Mă întrebi: "cât timp ar trebui un erou să lupte pentru a-şi da seama că luptă degeaba sau pe gratis" Şi eu ţi-aş răspunde simplu: eroul va lupta atât cât îi va permite inima să o facă. Inima se va deschide clipă de clipă și își va găsi în cele din urmă calea. Inima nu are nevoie de prea multe cuvinte, ci de fapte. Inima nu aude, nu vede ce zici, ci simte. Comunicăm și în tăcere. Puține cuvinte, multă iubire.

    Şi DA, toate articolele postate de mine, sunt atent alese şi însoţite de multă iubire pentru voi cei ce-mi păşiţi pragul virtual.
    Cu iubire şi lumină, Daniela

    RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...