marți, 5 noiembrie 2013

Confortul nefericirii

A Key From Heaven
 
Ştiu că risc să-mi sară oamenii în cap, însă nefericirea asigură confort. Nu trebuie să faci nimic pentru asta. Poţi doar să stai să o savurezi în tihnă.

Am cunoscut cam toate formele nefericirii, am ajuns până la somatizări şi manifestări fizice de alarmă, deci ştiu despre ce vorbesc. Deşi aveam toate motivele să fiu fericit, eram profund nefericit. De ce? Pentru că aveam o nevoie neacoperită – nevoia de a fi iubit!

În rest, dacă mă uitam la viaţa mea, aveam toate motivele să fiu fericit. TOATE! Nu lipsea nimic. M-am purtat ca un copil care spune “vreau acum”! Şi, pe zi ce trecea, mă ambiţionam să fiu nefericit, era o stare ciudată din care îmi era aproape imposibil să ies.

Majoritatea oamenilor fac asta, preferă să fie nefericiţi decât să aleagă varianta opusă, cea care ar fi şi corectă în mod normal – FERICIREA!

Nu mă înjuraţi, dar fericirea este o alegere, o opţiune personală şi depinde de noi şi nicidecum de factori externi.

Cine spune că banii te fac fericit să dea un search pe Google după milionarii care s-au sinucis. Nu mi se pare că averile i-au ajutat în vreun fel, nu credeţi?

Vreţi un exemplu de confort? Întrebaţi un om cum i-ar plăcea să fie nefericit – în garsonieră sau la vilă? În 99.9% din cazuri ţi se va răspunde – în vilă. Ce haios.

Păi nefericirea este o stare interioară, ce contează dacă este desfăşurată pe un etaj sau două? Oamenii aleg să fie nefericiţi pentru a se bucura de confortul adus de mila celor din jur. Şi pare ironic, ba chiar cinic, dar aşa e.

Nefericirea atrage mila oamenilor – ‘vai ce rău îmi pare pentru el’ – spun toţi în cor. Ce manifestare egotică. Nu e nici măcar compasiune, ci milă! În adâncul lor, cei care manifestă milă de fapt se bucură de nefericirea ta.

Se numeşte Schadenfreude, adică bucurie faţă de suferinţa altora. Mişto nu? Ei bine, oamenii se tem să fie fericiţi. De ce? Pentru că fericirea înseamnă schimbare, risc… şi nu ne place riscul, nu-i aşa? Fericirea înseamnă curgere. Nou, creativ, necunoscut.

Mulţi se tem de toate astea şi preferă mai degrabă să mimeze starea de fericire. Am cunoscut mulţi oameni care din cauza gândurilor au îmbătrânit cumplit într-un singur an.

La suprafaţă mimau starea de bine, însă se citea pe ei deşertul interior. Asta vreţi? De ce să-ţi fie frică să încerci? Ce ai de pierdut? Acum eşti nefericit! Te hotărăşti să atingi fericirea, să schimbi. Dacă nu reuşeşti, nu pierzi nimic – oricum eşti nefericit, nu?

Ştiu că toţi am crescut în marea viclenie cum că în viaţa asta trebuie să suferim pentru a zburda în viaţa de apoi, însă haideţi să fim serioşi, avem un creier, de ce să nu îl folosim?

Viaţa nu înseamnă suferinţă, ci fericire. Este singurul nostru drept real, pentru că este o stare care ne aparţine, ca şi nefericirea.

Este interesant să le pui faţă în faţă – atunci când cineva e nefericit se strâng toţi în jurul lui, cu milă; când cineva este fericit – apare rapid invidia ‘ia uite al dracu’, s-a ajuns şi ăsta’.

Confortul nefericirii este o certitudine a dezastrului. Asta vrem? Nu e bine, vă spun sincer. Ne sinucidem cu propriile gânduri. Nu merită!

Şi atunci? Ce facem? Schimbăm? Suntem dispuşi să facem această schimbare?

de Andrei Bogdan Vulpescu

Un comentariu:

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...