marți, 21 august 2012

Iertare … Neiertare …

„Iert pe toata lumea”
„Ma iert pe mine insumi / insami”
„Iert toate experientele de viata trecute” 
„Sunt liber / libera”
„Creez o viata plina de armonie si iubire”

In ultima vreme, am meditat destul de mult asupra a ceea ce inseamna a ierta si care este pretul pe care il platim pentru neiertare.

Ne intrebam de multe ori ce se intampla cu noi? De ce nu putem inainta in viata? De ce experimentam durerea fizica si diverse boli? Nu de putine ori, raspunsul la toate aceste intrebari il gasim in neiertare.

Nu iertam pe cei care ne-au gresit, nu ne iertam parintii, nu ne iertam pe noi insine si nu-L iertam pe Dumnezeu…

Momentul in care constientizam neiertarea, este momentul in care incepe vindecarea noastra.

Neiertarea este o greutate (un balast) ce apasa asupra sufletului, mintii si uneori capata chiar si forma materiala (depuneri de grasime in zona coapselor, soldurilor, bratelor).

Mania veche, teama şi resentimentele sunt poveri care ne incetinesc evolutia si ne secătuiesc vitalitatea.

Iertarea inseamna…

… ca nu mai suntem dispusi sa purtam cu noi durerea ce apare ca raspuns la acea fapta (aceasta nu inseamna ca suntem de acord cu fapta comisa sau cu comportamentul revoltator al persoanei ci doar ca nu mai suntem dispusi sa ducem acea durere)

… sa ne eliberam de manie, de ganduri violente, de razbunare
… sa renuntam la toate judecatile critice

… sa acceptam acele intamplari nefericite ca parte din viata noastra si sa avem grija ca ele sa nu ne umbreasca prezentul

… sa nu mai traim in trecut , sa nu mai zgandarim vechile rani astfel incat acestea sa inceapa sa se cicatrizeze

… sa renuntam la orice dorinta de a schimba trecutul (ce s-a intamplat in trecut ramane acolo insa prin gandurile si emotiile pe care le nutrim suntem reponsabili de viitorul pe care il cream chiar in acest moment)

Cand purtam neiertarea in sufletele noastre, nu facem decat sa ne pedepsim pe noi insine. A renunta la neiertare, la furie, la resentiment ne va elibera atat pe noi cat si pe cel care intr-un fel sau altul ne-a gresit.

A ierta o persoana inseamna a ne aminti…

… ca nimeni nu e perfect.

… ca fiecare dintre noi facem ceea ce putem date fiind circumstantele existente si experientele trecute care ne-au marcat.

…că viaţa ne rezervă uneori împrejurări cărora cu greu le facem faţă

…că fiecare spunem lucruri pe care ne-am fi dorit să nu le rostim niciodată

… că a iubi e mai important decât a avea dreptate

… sa vedem lumina lui Dumnezeu in toti oamenii, indiferent de comportamentul lor.

Iertarea ne vindeca si ne transforma vietile. Doar cultivand iertarea, putem atinge fericirea adevarata. Iertati-i pe cei din jur din compasiune pentru propria voastra fiinta.Iertarea este pana la urma si un act de iubire de sine.

Intregul proces al iertarii depinde de decizia constienta, voluntara de a face acest lucru.

In incheierea acestui articol va propun cateva modalitati de a exersa iertarea, pe care le-am invatat si eu de la diversi maestri si pe care le impartasesc cu drag cu voi:

1) Scrieti o scrisoare persoanei care v-a ranit foarte tare si pe care doriti sa o iertati. Exprimati-va in ea toate sentimentele, revarsati-va intreaga durere si manie apoi rupeti-o. Prin acest gest-simbol veti elibera toate trairile negative, fapt ce va va ajuta sa iertati mai usor.

2) Imaginati-va pe cineva pe care l-ati respins dintr-un motiv sau altul – cineva care poate v-a facut rau sau v-a facut vreo nedreptate. Ganditi-va ce ar insemna sa resimtiti aceasta respingere in sufletul vostru si incepeti sa priviti aceasta persoana cu dragoste, cu o dragoste care spune:

„Asa cum esti, esti bun. Cand ne vom intalni, tu vei fi bun pentru mine, iar eu voi fi bun pentru tine. Suntem legaţi unul de altul. Cand te privesc, gasesc ceva ce am respins din mine si probabil tu vei gasi in mine ceva ce ai respins. Te privesc cu dragoste. Te accept asa cum esti. Sunt de acord cu tine exact asa cum esti si iti doresc numai bine” - Bert Hellinger – dezvoltator constelatii familiale.

3) Rugati-va pentru cei care v-au gresit si pentru voi insiva.

Una din rugaciunile prezentate de Don Miguel Ruiz in „Arta de a iubi” este aceasta:

„Parinte al Universului, ajuta-ne sa ne eliberam de conflictele cu cei din jur, sa fim fericiti, sa ne impartim timpul cu cei dragi si sa-i iertam pentru orice nedreptate pe care ar comite-o fata de noi. Ajuta-ne sa ne iubim pe noi insine atat de mult, incat sa-i putem ierta pe toti cei care au gresit vreodata fata de noi. Ajuta-ne sa-i acceptam pe cei din jur exact asa cum sunt, fara sa ii mai judecam, caci atunci cand ii judecam si respingem pe altii , noi ne respingem pe noi insine, noi Te respingem de fapt pe tine. Ajuta-ne sa ne iubim pe sine fara a ne mai judeca, caci judecata nu atrage dupa sine decat vinovatie si auto-acuzare, dorinta de a ne auto-pedepsi, care ne fac sa pierdem perspectiva iubirii tale. Amplifica vointa noastra de a ne ierta pe sine chiar in acest moment. Purifica mintile noastre de otrava emotionala si de auto-acuzatii, astfel incat sa putem trai intr-o pace interioara si intr-o iubire perfecta.”

4) Folositi zilnic afirmatii vindecatoare pentru iertare, ca cele de la inceputul articolului.

Pace si iubire!

autor Roxana Petrovschi
preluat de http://www.minunemica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...