miercuri, 31 august 2011

Echilibrul interior


Toata lumea spune ca ar trebui sa avem echilibru: echilibru in casatorie, echilibru in munca, echilibru in spirit...

Echilibrul, inseamna pur si simplu stimarea tuturor partilor vietii tale si fiind sigur/a ca nici una nu te domina atat de mult, incat sa nu mai fii in legatura cu ceilalti.

Tu stii cand nu esti in echilibru ! Esti stresat/a si esti sub presiune si te simti coplesit/a. Sau esti plin/a de invidie fata de ceilalti care au ceva ce tu nu ai. Esti deprimat/a si te simti fara speranta, gandindu-te ca ai pierdut pentru totdeauna ceea ce ai avut. Acestea sunt semnele lipsei de echilibru.

Pentru a obtine echilibrul, va trebui sa inveti sa vii in momentul prezent. Aceasta este o practica de invatat. Nu trebuie sa fii nascut/a cu nici o calitate speciala – trebuie numai s-o practici si sa devii expert/a. Faci asta petrecandu-ti ceva timp dimineata inspirand puternic si lasand linistea sa-ti vina in minte. Ai putea sa practici tehnicile obisnuite de meditatie, sau ai putea sa-ti oferi un moment de frumusete fízica, privind o floare, inspirand aer proaspat, pentru un moment sau doua si curatindu-ti mintea si emotiile.

Fa asta cu convingere in fiecare dimineata, intrand adanc in momentul prezent si facand sa taca vocile de regret si vinovatie pentru trecut si ingrijorare pentru viitor.

Si apoi, in timpul zilei, cand simti ca echilibrul este in pericol, cand intri in regretele trecutului sau in ingrijorarile pentru viitor, cand te simti coplesit/a de vreun aspect al zilei, atunci inspira profund si revino in momentul prezent, in adancimea si tacerea momentului prezent. Practica asta in fiecare dimineata si vei fi capabil/a sa o faci in orice condititi, chiar si in cele stresante.

Acesta este inceputul echilibrului – aceasta capacitate de a echilibra latura ta spirituala, cu cea a vietii tale fizice si cu cerintele ei. Este cea mai importanta parte a echilibrului si nu necesita nimic mai mult decat cateva minute in fiecare dimineata si aplicarea atenta in timpul zilei. 

Ai putea s-o extinzi astfel incat, in fiecare moment neumplut cu activitate, sa devina o oportunitate de a-ti echilibra laturile spirituale si fizice. Cand mergi prin parcarea de la serviciu, mergi mai incet cand treci pe sub un copac. Observa floarea dintr-un strat cu flori. Priveste in sus la cer si lasa-te sa plutesti odata cu norii, pentru un moment. Ispira adanc si ritmic la fiecare pas, permitand energiei si binelui vietii sa curga spre tine. Fa un ritual din aceasta plimbare de la masina spre locul tau de munca, ca o perioada revigoranta si energizanta – si nu o perioada de stres.

Priveste aceste oportunitati in fiecare moment al zilei tale. Cand stai in trafic, asculti muzica minunata si inspiri adanc. Lasa muzica sa te cuprinda. Fii multumit/a de momentul in care esti singur/a cu tine insuti, inconjurat/a de muzica pe care ai ales-o. Sau alege muzica pe care o poti si tu canta. Fa ceva revigorant si care iti aduce bucurie. Asculta o carte audio.

Ia acest moment in care nu ai alte activitati si gasesti modalitati de a-l umple cu ceva ce iti vorbeste, care te umple, care te aduce in momentul prezent. 

Oamenii vorbesc despre echilibru, ca fiind capacitatea de a petrece portiuni egale de timp, stand cu familia, la munca sau pentru placere. Dar, asa cum stii, aceasta nu este posibil. S-ar putea ca, pentru o anumita perioada de timp din viata ta, o latura sa le domine pe celelalte, astfel incat sa nu poti realiza acest echilibru. Si da, desigur este necesar sa le oferi tuturor laturilor vietii tale un timp egal, dar traiesti asa cum traiesti si viata trece prin etape care nu ar trebui sa apara. 

Si asa, las-o asa ! Lasa-ti viata asa cum este, si gaseste echilibrul in fiecare zi, in fiecare moment. Gaseste-o la dus, de exemplu. In loc de a-ti lasa mintea ta ocupata sa te domine mereu, gaseste momente in care s-o eliberezi de ea insasi. Lasa-ti dusul sa fie o experienta minunata, un moment de a te conecta la tine insati si la spiritul din interiorul tau si de deasupra ta. Stai deoparte de aceasta data, pentru a-ti simti corpul fizic in toata splendoarea sa. Simte-i sanatatea, simte-i vibratia, pe masura ce apa te spala. Si apoi ajungi sa simti sinele de deasupra ta, plutind deasupra ta, plin de bucurie si iubire si pace. Si apoi, trage in jos acel sine si lasa-l sa locuiasca in frumosul tau corp, simtindu-l complet, adunand toata bucuria si iubirea si pacea din el.Simte linistea cuprinzandu-ti mintea. Simte bucuria umplandu-ti inima. Simte iubirea care te mangaie complet, inauntru si in afara, legandu-te de tine insati. Simte atat de mult bucuria, incat incepi sa zambesti.

Acesta este echilibrul. Ti-ai oferit un cadou. Ti-ai pus deoparte ceva timp al tau complet si te discipineaza pentru a-ti linisti mintea si pur si simplu sa fii una cu tine insuti, sinele fizic si cel spiritual.

Poti sa-ti umpli zilele cu astfel de momente. Poti privi rutina ca pe o oportunitate de a face asta, luind fiecare sansa pe care-o ai de a le conecta. Si acesta este echilibru.

Multi oameni ofera atat de mult celorlalti. Familiilor lor, slujbelor lor, prietenilor lor. Ei ofera, ofera, ofera si se golesc pe ei insusi. Echilibrul aduce energie inapoi in viata ta, asa incat esti un foc luminos cu un miez destul de puternic pentru a-ti lumina propria viata ca si pe a altora. Echilibru inseamna revigorarea acelei surse de energie, alimentandu-te astfel incat sa ai puterea de a merge mai departe. 

Si aceasta poate fi obtinuta luand vacanta, stand deoparte lungi perioade de timp, daca esti destul de norocos ca sa poti face asta. Dar se poate obtine chiar si azi, in aceasta viata, chiar asa cum este ea, in acest moment cand stai la masa ta, daca iti acorzi cateva secunde pentru a te uita la o floare frumoasa pe care ai pus-o in glastra, vazand si simtind cum soarele o cuprinde si o lumineaza pe cate o petala. A, da, acesta este echilibrul. Aceasta este frumusetea. Aceasta este legatura. Aceasta inseamna sa fii acum, chiar acum, in acest moment, legat/a de tot ceea ce este si incepand, pentru numai un moment, sa fii total revigorat/a.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...