joi, 25 august 2011

13 motive ca sa zambim

Ai o multime de motive care te pot face fericit, iar zambetul este poate, cea mai frumoasa minune a umanitatii. Zambetul este in fiecare din noi, este una dintre cele mai fascinante forme de relationare cu ceilalti. Zambetul ne face mai buni, mai sanatosi si mai victoriosi.

1. Zambetul este uman
Ceea ce ne diferentiaza pe noi oamenii de animale este si faptul ca putem zambi. Nu invatam sa zambim ci ne nastem cu aceasta abilitate. Studiile au aratat ca bebelusii pot schita primul lor zambet la doua ore dupa ce au venit pe lume. Zambetul este una dintre cele mai folosite expresii faciale de catre oameni. Gelotologia este stiinta care se ocupa cu studiul zambetului si al efectelor sale asupra trupului si a mintii.

2. Zambim in  diverse moduri
Atunci cand ridicam colturile buzelor nu exprimam doar fericire. Prin intermediul zambetelor ne exprimam de fapt, in diverse situatii sociale. De exemplu, oamenii pot folosi zambetul in loc de salut sau pot sa foloseasca alte moduri de a zambi pentru a arata ca sunt de acord cu opinia unei alte persoane. Zambetul poate sugera de asemenea ironia. Totusi, cel mai des, prin zambet ne aratam starea de bine si disponibilitatea fata de ceilalti.
Indiferent de mesajul transmis, zambetele pot fi insa sincere sau artificiale. Oamenii sunt capabili sa faca dinferenta intre un zambet adevarat si un zambet fals urmarind expresia ochilor unei persoane.
Atunci cand zambetul este “din suflet”, colturile ochilor se ridica.

3. Zambetul aduce beneficii organismului
De cate ori te incrunti folosesti 43 de muschi faciali, in timp ce zambetul foloseste doar 17 muschi. Studiile arata ca o stare de seninatate constanta reduce tensiunea arteriala. Adauga acestei stari si un ras sanatos care iti va stimula muschii abdominali, muschiul diafragma si inima. Oamenii de stiinta au aratat ca rasul ajuta la intensificarea arderilor cu pana la 20 la suta.
Starea noastra generala de bine este stimulata prin intermediul rasului. Zambetul ajuta la eliminarea de endorfine si ne ajuta sa ne simtim mai bine; chiar si atunci cand vei forta un zambet te vei simti mai bine. Serotonina, un hormon care reduce in mod natural stresul este de asemenea stimulata prin intermediul zambetului.

4. Femeile zambesc mai mult
Femeile zambesc mai mult decat barbatii. In medie, o femeie zambeste de 62 de ori pe zi, in timp ce un barbat zambeste doar de 8 ori pe zi. Diferenta nu mai este la fel de mare atunci cand femeile si barbatii lucreaza in acelasi loc, au aratat cercetatori de la Universitatea Yale. Explicatia poate fi aceea ca fiecare loc de munca are anumite standarde in ceea ce priveste zambetul, acesta fiind urmat de catre toti angajatii, indiferent de gen.

5. Zambetul asigura o viata mai lunga
Oamenii care exprima mai tot timpul o stare de fericire - zambaretii au o speranta de viata mai mare, in medie aceasta prelungindu-se cu o decada.

6. Zambetul, cel mai bun "make-up"
Persoanele care zambesc sunt considerate mai frumoase. O persoana care zambeste mult si din suflet, este considerata a fi mai placuta, mai sincera, astfel este mai usor acceptata in comunitati. Chiar si bebelusii au o preferinta pentru oamenii care le zambesc. In acelasi timp, in cazul femeilor, un zambet sincer este mai eficient decat toate produsele de infrumusetare caci, atunci cand zambesc, femeile par mult mai tinere si mai atragatoare decat atunci cand se machiaza.

7. O casatorie fericita, cu ajutorul zambetelor
Oamenii surazatori vor fi mult mai fericiti chiar si in casniciile lor. Explicatia este aceea ca oamenii pozitivi isi pot exprima emotiile cu mult mai mare usurinta, ceea ce ii ajuta sa treaca mai usor peste divergente. In acelasi timp, acestia atrag in jurul lor oameni mai fericiti iar impreuna formeaza parteneriate solide.

8. Surasul invinge raceala
Ori de cate ori zambim, stimulam productia de anticorpi si celule albe care ajuta sistemul nostru imunitar. Zambetul este deci, cea mai buna metoda pentru a tine la distanta racelile.

9. Zambetul se ia
Un experiment desfasurat in Suedia a aratat ca oamenilor le este foarte dificil sa isi mentina starea de incordare faciala atunci cand alte persoane zambesc in jurul lor. Colturile buzelor incep sa se ridice fara ca noi sa bagam de seama atunci cand suntem inconjurati de o atmosfera pozitiva, plina de zambete. Zambeste si lumea va zambi odata cu tine!

10. Zambetul te ajuta profesional
Cu cat zambesti mai mult, cu atat pari mai increzatoare iar acest sentiment va aduce cu sine si aprecierea celorlalti. Zambeste pentru a invoca si increderea in propriile puteri si in propriul farmec,care sunt atat de mult apreciate a in societatea noastra concurentiala.

11. Pastreaza-ti pozitivitatea zambind
Incearca acest test. Zambeste si apoi incearca sa te gandesti la ceva negativ fara sa iti pierzi zambetul. Vei vedea cat de dificil iti este sa gandesti negativ. Aceasta pentru ca, atunci cand zambim transmitem un fel de mesaj catre corpul nostru care ii spune: “Viata este frumoasa!” . Asa ca, stai departe de depresii, griji si stres,surazand.

12. Zambetul face lumea mai buna
Zambetul este un canal invizibil care ne uneste pe toti. Intelepciunea oamenilor porneste din inima insa ramasa acolo, ar fi utila doar pentru noi insine. Pentru ca acea intelepciune sa transforme lumea intr-un loc mai bun, ea este exprimata prin intermediul zambetului. Zambetul este simbol al deschiderii noastre catre ceilalti.

13. Zambetul reflecta grija noastra fata de ceilalti
Zambetul reflecta bunatatea noastra si deschiderea pe care o avem fata de ceilalti. Cand ne incruntam, ne strangem buzele, ne ascundem dintii, in felul acesta transmitem catre ceilalti un mesaj ferm: "Nu vreau sa am de-a face cu voi", "Nu vreau sa ma deschid". Dar atunci cand zambim din inima, le spunem oamenilor: "Da, vreau sa va cunosc, vreau sa va impartasesc trairile mele". 

Zambetul este ca o fereastra catre sufletul vostru. In felul acesta, oamenii pot vedea ca sunteti o persoana buna, grijulie si deschisa. 

de Ana Stratulat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...