sâmbătă, 27 septembrie 2014

Rutina – ucide sau întreţine iubirea?


Oamenii se tem de rutină ca dracu de tămâie. Sigur, nu l-am întâlnit pe ucide-l toaca pentru a vedea dacă se confirmă această vorbă, însă am întâlnit mulţi oameni care se sperie doar când aud cuvântul rutină. 

Rutina este cumva cel mai mare duşman al omului modern. Într-o lume în care totul se schimbă, într-o lume a super-ofertelor, într-o lume a reducerilor sezoniere, omul nu vrea să aibă parte de rutină în viaţa lui, cu atât mai puţin acasă. 

Şi uite aşa, partenerii de cuplu ajung un soi de saltimbanci, de bufoni ai regelui, de creativi din cele mai tari agenţii ale lumii – obligaţi să fie originali la comandă. 

În lumea cererii şi ofertei, partenerul de cuplu (femeie sau bărbat) este obligat să-şi updateze zilnic oferta pe care i-o propune celuilalt. 

Altfel va fi judecat şi condamnat pe vecie pentru RUTINĂ în formă repetată. 

Okay, frână, vă propun să ne gândim puţin – oare rutina chiar ucide iubirea sau de fapt o cimentează? 

Spre deosebire de îndrăgostire – care este un cocktail de substanţe secretate de creier – iubirea vine la pachet cu alte atuuri – pasiune, intimitate şi angajament – fiecare dintre ele având propriile particularităţi. 

Iubirea are nevoie de timp, de cunoaştere, de exerciţiu în doi… deci de rutină! Îndrăgostirea nu are nevoie de rutină, ci doar de arderi! Aici se face diferenţa şi de asta cred că îndrăgostirea este preferată de mulţi. 

Iubirea are nevoie de rutină… Ooops, oare ăsta să fie motivul pentru care atâţia oameni fug de rutină? Pentru că de fapt fug de iubire? Este o variantă. 

Ce înseamnă rutina? DEX-ul zice aşa – Capacitate câştigată printr-o practică îndelungată; (deprindere) obişnuinţă de a acţiona sau de a gândi totdeauna în acelaşi fel. Totalitatea obişnuinţelor sau a prejudecăţilor considerate ca fiind un obstacol în calea noului, a creaţiei sau a progresului. 

Practică îndelungată! Păi iubirea are nevoie de practică îndelungată. Ce înseamnă o relaţie de lungă durată? Practică îndelungată… ceea ce înseamnă rutină, nu-i aşa? 

Cum poţi să trăieşti o lungă perioadă de timp lângă o persoană fără să o cunoşti, fără să îi accepţi bunele şi relele, fără să experimentezi traiul în doi? 

Ce ar fi un sportiv fără rutină? Un Messi care ar da tot timpul mingea în tribună. Ce ar însemna un dansator fără rutină? Un păcălici de care ar râde toată lumea. 

Încearcă să dansezi tango din prima. Îţi iese? Fac pariu că te poţi trezi cu o entorsă de toată frumuseţea. 

Nu iese… ca să ajungi un bun dansator de tango ai nevoie de mii de ore de repetiţii. Şi atunci de ce ai senzaţia că în iubire e altfel? 

Şi în iubire ai nevoie de mii de ore de repetiţie, de mii de ore de practică – doar aşa poţi ajunge un iubit/a bun. 

Vorba aia – repetiţia e mama învăţării! Aşa e şi în iubire. 

Sigur, e frumos să mergi în vacanţe, la club, restaurant, film etc… să faci tot felul de nebunii, însă haideţi să fim serioşi – 90% din timp înseamnă practică de cuplu, înseamnă atingeri, mângâieri, comunicare, colaborare, parteneriat. 

Străzile din Paris le poţi vedea şi singur, însă căldura din ochii ei s-ar putea să nu o mai întâlneşti prea curând. La film poţi merge şi singur, însă îmbrăţişările ei şi mângâierile ei pe obraji sunt priceless. 
Da, ia gândiţi-vă bine, cât de mult contează gesturile mici, mărunte? Nu cumva contează mai mult decât vacanţele şi ieşirile la club? Sigur, unii vor spune că este o chestiune de gust. De acord… 

Revenind la rutină, eu cred că ea îţi asigură acea stabilitate a cuplului, stabilitate care-ţi permite să începi să descoperi şi să experimentezi lucruri noi … în DOI! 

Adică acele lucruri pe care nu te gândeşti să le experimentezi alături de o persoană pe care nu o cunoşti. Atunci când cei doi se cunosc perfect, când se ştiu ca pe propriile buzunare, ei pot trece la un alt nivel, pot începe activităţi în doi care le pot picanta viaţa de cuplu. 

Mi se pare că cei mai mulţi oameni se raportează greşit la rutină. Nu, rutina nu este un pericol, ci o bază care-ţi asigură explorarea unor lucruri noi. Rutina poate fi un pericol doar pentru cei care se tem să cunoască sau care se tem să se deschidă în faţa partenerilor lor. Ei sunt cei care fug de iubire (rutină) pentru că de fapt fug de ei înşişi. 

În concluzie ce face rutina – ucide sau întreţine, întăreşte iubirea? Eu spun că întreţine şi întăreşte iubirea, dar, aşa cum am scris mai sus, răspunsul variază de la individ la individ în funcţie de cum ne raportăm la ideea de rutină.

de Andrei Vulpescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...