sâmbătă, 13 septembrie 2014

Banii aduc frumusețea?


Toată lumea ştie că din cele mai vechi timpuri frumuseţea era asociată cu femeia. Era o specialitate feminină şi încă este. De aceea, priceperea de a măslui fizicul era o preocupare feminină. Bărbaţilor li se cereau alte calităţi. Ei bine, lucrurile s-au schimbat şi nu s-au schimbat. Femeile încă trebuie să fie frumoase, ba chiar această prescripţie a căpătat forme sălbatice. Dar vechea zicală: bărbatul să fie puţin mai frumos ca dracul, deşi rămâne în picioare, mai are şi varianta bărbat frumos. 

Din ce în ce mai mult în mass media se fac referiri la fizicul bărbaţilor şi din ce în ce mai mult bărbaţii se ocupă de fizicul lor şi de felul în care arată. Aflăm că fotbaliştii mor după haine scumpe, că pot concura femeile la investiţiile financiare în imagine. Există chiar şi la noi cabinete de beauty pentru ei: depilări, cosmeticale. Aromele şi parfumurile nu mai sunt rezervate doar femeilor.

Dacă luăm în consideraţie cele două atribute – frumos şi bogat - deci frumuseţe şi bani, nu putem obţine decât patru situaţii: frumos-bogat, frumos-sărac, urât-bogat, urât-sărac. Şi, dacă eliminăm extremele – mare nenorocire, indiferent de sex - nu ne rămân decât două în care frumuseţea şi bogăţia concurează pe piaţa alegerilor. Ce alegem? Ce preferinţe avem? Ce decizie iei când ai de ales? Sau, către cine-ţi îndrepţi alegerea când banul se asociază urătului?

Pusă astfel problema, veţi vedea că alegerea aceasta este foarte dificilă. Mai întâi, pentru că dacă bogăţia, banii, sunt ceva precis – în fond, poate fi redusă la o cifră, frumuseţea este discutabilă. Ca şi urâţenia. Cu alte cuvinte, ne aflăm în faţa definirii inacceptabilul. Oricine poate face acest exerciţiu, dacă nu porneşte de la cum să fie, ci de la cum să nu fie. Adică, cum ne stabilim minimele exigenţe, de la care negocierile interioare încep să lucreze. Este ca atunci când auzim pe cineva spunând “nu m-am făcut doctor, pentru că nu pot să văd sânge”. Aici intrăm în lumea lui “în niciun caz”. Aşa stând lucrurile şi cum fiecare are în cap o reprezentare personală a urătului, o lume a preferinţelor, atunci când vorbim despre fizic, inacceptabilul nu este dificil de definit: bărbaţii trebuie să nu aibă defecte fizice, handicapuri. Aceştia sunt excluşi din câmpul alegerilor. Poate că accepţi un bărbat cu picioare scurte, dar trebuie să le aibă. Putem spune că unele defecte pot fi trecute cu vederea, altele nu, chiar dacă vederile sunt diferite.

Se mai adaugă şi timpul. Dacă-ţi propui o legătură scurtă şi avantajoasă, poţi strânge din dinţi şi face rabat la urâţenie. Poţi răbda. Dar şi frumosul este perisabil şi nu te ţine-o viaţă. 

Un cântec popular nu mai pare, în această perspectivă, valabil astăzi. În cântec se vorbeşte despre vânzarea bărbatului frumos, despre intenţia unei neveste de a-şi vinde bărbatul frumos la târg: “Într-o zi de dimineaţă/ Mă dusei cu-al meu în piaţă/ E bărbatul frumuşel/ Cât dai lele pe el?” Suma oferită e bunicică, dar pe nevastă o apucă îndoielile. Aşa că nu-l mai vinde pentru că “Banul trece, e lucru drăcos /Eu rămân cu-al meu frumos”.

Cea mai mare dificultate în alegerea cu pricina este presiunea socială a prezentului. Din totdeauna frumuseţea şi banii au contat. Dar astăzi, ele contează mai mult ca niciodată. Peste tot mesajul este mai mult sau mai puţin agresiv. Reclama “cine-ţi rezistă la o asemenea maşină”, o spune clar. Se subînţelege că frumuseţea nu este importantă la bărbaţi. Sau că ea este facultativă. Să fii frumos, să ai bani, sunt mesajele prezentului. Pe vremuri, fetele alegeau “băieţi de viitor” – care vor face bani, astăzi ele aleg “băieţi de prezent” – care au bani -. Nimeni nu aşteaptă.

Invazia bărbaţilor în zona chirurgiei estetice şi a industriei frumuseţii ne arată că şi ei au înţeles că banii nu ajung, că există bărbaţi cu bani – finanţele sunt mai ales masculine – şi că şansele de reușită cresc dacă la bani se adaugă frumuseţea. Şi, mai este ceva. Femeile, şi ele, aleargă după bani. Şi unele chiar şi au... 

Şi atunci dacă ele au bani, de ce să nu aleagă un bărbat cu bani şi frumos. Mai ales, că nimeni nu te obligă să stai cu ele toată viaţa. Adică “ban la ban trage” se schimbă în “ban la ban şi frumuseţe trage”. 

În sfârşit, avantajele de a alege un bărbat urât şi bogat nu trebuie uitate. Ele sunt mai mari decât cele ale alegerii unui frumos bogat: invidia surorilor de sex este mai mică, te poţi obişnui şi la o adică-l poţi părăsi mai uşor când un alt ofertant bifează ambele calităţi. Dublă meritocraţie – naturală, deci frumuseţea şi cea socială, banii – tentează şi este comfortabilă dacă nu te bântuie mitul duratei. Bărbatul urât şi bogat ştie că banii contează, cel frumos şi bogat, poate fi traversat de confuzii.

La toate acestea se adaugă un ingredient care descurajează şi complică alegerea, deşi astăzi nu se mai stă mult pe gânduri: interiorul, sufletul, caracterul, firea sau cum vreţi să-i spuneţi. Dar cine mai are timp de aşa ceva? Imaginea contează şi ce zic alţii despre tine. Şi chiar dacă ai putea stârni compasiune – doar stai cu urâtul! - fruntea sus: ai bani!

de Aurora Liiceanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...