luni, 31 august 2015

Când eşti la pământ, întoarce-te spre ceilalţi


În momentele de impas, mai mult ca oricând, te orientezi spre tine. Priveşti în sufletul tău, analizezi şi diseci până la ultimul atom ceea ce ţi se întâmplă, ceea ce simţi. Crezi că nu e drept să ţi se întâmple ţie aşa ceva. Poate că nici nu e drept. Şi, după concluzia asta, o iei de la capăt. Revezi la nesfârşit filmul evenimentelor, te sfărâmi căutând exact cuvântul, acţiunea, contextul care a declanşat totul. Te tot întrebi ce ai face diferit dacă ai putea. Ignori sau răneşti oameni buni care sunt balsam pe sufletul tău fiindcă durerea ta e cea mai de preţ.

Ai ajuns să coabitezi cu durerea ta. Aşa cum faci cu un partener drag. Îi dedici primul gând din zi, o duci cu tine între prieteni, la muncă, în lume. Investeşti în ea mare parte din energia ta. O hrăneşti cu toată energia emoţiilor, gândurilor şi cuvintelor tale. Adormi seară cu ea în gând şi o duci cu tine în lumea viselor alimentând-o cu puterea subconştientului.

Dar într-o zi îţi iese în cale un om a cărui dramă e incomparabil mai mare ca a ta. Sau, poate, chiar mai reală. Şi, dintr-o dată, te trezeşti şi-ţi vezi toată viaţa cu alţi ochi şi aproape că ţi se face ruşine de lamentările tale. De faptul că te-ai simţit distrusă fiindcă un singur aspect al vieţii tale nu funcţiona perfect. Şi începi să fii recunoscătoare pentru că eşti vie, pentru că eşti întreagă tu şi ai tăi  şi poţi sta acum să citeşti aceste rânduri.

Toţi ducem cu noi dureri ce sapă caverne în sufletele noastre. Şi toţi avem în apropierea noastră oameni ce cunosc disperarea – dar nu-i vedem fiindcă egoismul ne orbeşte.

Încetează să-ţi plângi de milă. Priveşte în jurul tău. Când eşti la pământ, întoarce-te spre ceilalţi. Oferă vorbe bune şi un zâmbet cuiva care nu a zâmbit de mult fiindcă nu a avut motive. Oferă companie unui om abandonat. Găteşte ceva bun şi pune la pachet pentru un om flămând – nu ce nu ţi-a trebuit ţie, ci din bunul tău! Oferă celor ce au nevoie ce ai tu bun, nu ceea ce ai de aruncat. Tratează-i pe ceilalţi aşa cum tu ai nevoie, cum sufletul tău tânjeşte.

Nimic nu alină un suflet zdrobit mai mult decât altruismul şi compasiunea.

de Gina Butiuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...