miercuri, 5 august 2015

Cum te pot contamina cei din jur. Sau cum să rămâi în adevărul tău...


Oamenii sunt atenţi să nu ne "dea" bacterii şi virusuri, dar unii sunt foarte determinaţi să ne contamineze, poate într-un mod mai distructiv decât ar face-o o bacterie. Cu păreri şi sfaturi necerute, cu încercarea de a ne convinge să preluăm un punct de vedere, cu tot felul de informaţii şi poveşti, cele mai multe goale şi fără valoare pentru viaţa noastră.

E impropriu spus că ei ne contaminează, pentru că sună ca şi cum e responsabilitatea lor. Nu e. E responsabilitatea noastră ce primim, ce lăsăm să ajungă la noi, ce ne însuşim.

Iată câteva moduri în care poţi fi contaminat de către cei din jur, sau pe care tu însuţi le foloseşti să-i contaminezi pe ceilalţi:

1. Îşi dau cu părerea despre tine şi viaţa ta, fără ca tu să le fi cerut asta. Îţi spun ce e greşit, ce e de reparat la tine... O părere de acest gen, mai ales dacă vine într-un moment nepotrivit, de pildă într-un moment în care nu prea-ţi vine să te lauzi, nu eşti prea mândru de tine şi alegerile tale, poate fi ca o lovitură la temelie. Nu te împuterniceşte, ci te slăbeşte

2. Încearcă să te convingă să împrumuţi punctele lor de vedere. Vrei nu vrei, îi întrebi sau nu, ei te mitraliază cu argumente şi nu cedează cu una cu două. Vor să aibă dreptate şi vor să le-o dai tu. Acesta este un abuz, e ca şi cum ar intra în casa ta cu forţa. În orice caz, fără nicio urmă de respect pentru tine, părerea ta, experienţa şi cunoaşterea ta, ei vor să le cumperi părerile. Să te facă să accepţi că tu greşeşti şi ei au dreptate. Da, e posibil să aibă dreptate şi nu e exclus ca şi tu să ştii asta, dar aici nu e vorba despre cine are dreptate, ci despre o atitudine care contaminează.

3. Îţi dau sfaturi fără să le ceri. "Ai făcut aia? Ai făcut ailaltă?" "Eu zic să faci aşa şi pe dincolo"... Sunt momente în viaţă în care cei din jur se simt responsabili pentru tine şi par că vor să se asigure că nu-i dezamăgeşti. Da, ai ghicit, când te presează cu tot felul de indicaţii şi sfaturi, de fapt de ei le pasă. Dacă le-ar păsa de tine, ar fi delicaţi, nu te-ar invada, te-ar asigura de sprijinul lor dacă ai nevoie şi... te-ar iubi. Te-ar respecta, respectându-ţi alegerile, procesul şi călătoria aici. Aşa cum e. Aşa cum eşti.

4. Încearcă să te manipuleze prin vinovăţie. Una-două, ceva ai făcut greşit şi ei nu ratează nicio ocazie să-ţi amintească să te simţi vinovat. Să stai acolo, la "locul tău", să nu îndrăzneşti să te crezi cumva bun de ceva. Da, e contaminare şi, dacă nu te prinzi la timp astfel încât să nu te mai laşi prins în jocul asta, te-ai ars. O să preiei acel punct de vedere că ai greşit, iar şi iar, apoi vei încerca să compensezi prin a fi drăguţ, bun, performant, adică pe placul lor. Nu vei fi tu, ci vei fi cineva pe care îl vor ceilalţi în forma pe care o vor.

5. Îţi spun poveşti. Multe poveşti. De obicei sunt plângeri, drame sau întâmplări senzaţionale care îi fac pe ei să pară grozavi. Tu nu ai chef mereu să-i asculţi, dar o faci pentru că nu ştii să spui nu... Ei bine, poveştile celorlalţi sunt una dintre cele mai uşoare şi subtile căi de contaminare. Umplându-ţi capul de poveşti, preiei puncte de vedere, frici şi alte emoţii care nu-ţi aparţin. Începi să creezi scenarii şi temeri false care te vor ţine blocat pe loc, ca să nu mai vorbim de starea (uneori dureri de cap, greaţă, nervozitate...) pe care o creează ascultarea de poveşti nesfârşite.

Ei bine, dacă-ţi place să asculţi şi să spui poveşti, fă-o. Dar dacă eşti conştient că uneori te minţi ascultând ceva ce nu te interesează, atunci poate că e timpul să economiseşti ceva mai mult timp, energie şi...succes în viaţă :)

6. Fac mult zgomot. Ţi s-a întâmplat, cu siguranţă, să simţi nevoia să-ţi acoperi urechile sau să o iei la sănătoasa, pur şi simplu, pentru că nu mai puteai suporta gălăgia din jur. Există momente şi există oameni care fac foarte multă gălăgie. Fie vorbesc tare, râd zgomotos în mod forţat, fie devin agresivi, ridică tonul şi îl păstrează aşa minute în şir, iar tu, chiar dacă nu eşti ţintă directă ci doar te nimereşti prin preajmă, tocmai te afli într-un proces de poluare fonică şi emoţională...

7. Te întreabă, îţi spun şi îţi cer mereu ceva. Vor atenţia ta. E şi asta un fel de contaminare, pentru că a avea atenţia mereu la altcineva, la problemele sau întrebările sale existenţiale, nu te lasă să te concentrezi la drumul tău.

Sună cunoscut pentru tine? Dacă da, atunci e necesar să devii conştient, prezent, pentru a identifica situaţiile în care eşti pe cale să te contaminezi. Când nu eşti prezent, e mult mai probabil să te impregnezi cu stări, emoţii şi puncte de vedere din exterior. Toate acestea pot fi interpretate ca fiind ale tale, deşi doar le auzi sau percepi.

De fapt, cea mai eficientă soluţie este să fii în adevărul tău, să funcţionezi din el, din tine. Să ai curajul de a spune şi face exact ce vrei, să opreşti o conversaţie, de exemplu, dacă nu te interesează sau simţi că nu creează nimic pentru tine, nu contribuie şi nu face o diferenţă.

De asemenea, e important să fii mereu orientat către ceea ce e potrivit şi bun pentru tine în fiecare moment. Să te întrebi cum te poţi ajuta, ce poţi fi, spune sau face, pentru a-ţi fi bine şi uşor. Cum poţi crea mai mult spaţiu curat în jurul tău... Astfel de întrebări şi soluţiile care le vor urma, auto-observarea permanentă, îţi vor da putere, îţi vor economisi timp şi energie. Evident, vei putea folosi această energie în sensuri mult mai împlinitoare.

Până la urmă, tu eşti singurul stăpân al timpului, energiei şi vieţii tale. Tu alegi ce, unde, cât, cu cine şi cum... Sau nu?

Tu eşti singurul responsabil pentru liniştea, împlinirea, fericirea şi bunăstarea ta. Deci doar tu poţi şti cum arată binele pentru tine.

de Nicoleta Svârlefus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...