vineri, 10 februarie 2017

nimeni n-o va face în locul tău

 
încerc să folosesc cât de puțin posibil cuvântul ”trebuie” – nu vreau să trăiesc viața ca o trebuință. aș prefera, în schimb, să văd și să simt din ce-s făcute razele de soare, să fiu prezentă în tot ce mi se-ntâmplă și să spun, oricui m-ar întreba – că da, ASTA e viața mea.

trăiește după cum ți-e sufletul!


îndrăgostește-te. Cu toată inima. Cu toată mintea. Cu toate visele. Cu toate speranțele. Cu toată puterea. Cu toată încrederea. Cu toate de care nici nu știai că ești în stare – dar le afli atunci când întâlnești un chip cu sufletul purtat în ochi și-n zâmbet. pe care știi din prima secundă că nu-l vei putea uita. Și-atunci – lasă-l să te facă fericit.

suferă. Să n-ai teamă de dureri trupești ori sufletești. Pentru că din ele vei ieși mereu mai puternic. Mai încrezător. Iar de cele mai multe ori, suferința apare în calea unei bucurii. Treci de furtună și mergi după curcubeu, oricât ți-ar părea de greu.

iubește. Și nu te opri până când privirea n-o să-ți dea de gol iubirea. Apoi păstreaz-o așa. De aici, vei privi dintr-o altă perspectivă, de unde vei găsi indicatoare pentru toate drumurile ce-ți sunt destinate. Iubirea n-o să te lase să te rătăcești de tine, cel care ești.

muncește. Pentru ce-ți dorești, pentru ce iubești, pentru ce crezi că ți se cuvine dar încă n-ai primit. Nu aștepta câștiguri ușoare – acelea sunt la fel de trecătoare, precum au venit.

fii sincer. Nu-i minți pe ceilalți, pentru că asta-nseamnă să te minți și pe tine, în primul rând. Trăiește senin, cu sufletul pe față. Altfel, te vei trezi într-o dimineață că nu știi cine ești, că nu-ți vine bine ce trăiești.

râzi. Cu poftă. Colorat. Până râsul îți devine molipsitor. Îmbucurător. Înviorător.

plângi. Din timp în timp, vei avea nevoie să-ți speli privirea. Vor curge picături de vise pe-ai tăi obraji, în semn că nu te-ai dat înapoi de la a simți și a pune suflet. Și-atunci, să știi că ești un om curajos. Nu să plângi e o slăbiciune – ci să-ți fie teamă de lucrurile care te-ar putea aduce în starea asta.

învață. Nu lăsa nicio lecție să te străbată, înainte s-o ai învățată. Pentru că viața ți-o va repeta, până ieși cu ce trebuie din ea.

grăbește-te. Numai atunci când un lucru nu va exista mâine, dacă nu te-ndrepți către el azi.

ai răbdare. Ori de câte ori un lucru îți cere timp, să crească și să te uimească.

joacă-te. Amintește-ți că undeva, într-un punct cardinal al sufletului tău, un copil așteaptă ca din când în când să îl iei de mână și să alergați spre necunoscutul tău, și-atât de cunoscutul lui. Lasă-te în joaca lui și-ți vei domoli dorul de copilărie. Copilul acesta îți va servi bucuria simplă și curată, pe care n-o vei uita vreodată.

pleacă. De acolo de unde nu te mai simți în largul tău. De acolo de unde ți-au fost coborâte visele din ochi. De acolo de unde ți-ai pus inima plină de încredere și trebuie să ți-o iei înapoi plină de pansamente. Și nu te speria, când ai nevoie să pleci, e pentru că te așteaptă ceva mai bun.

revino. Există locuri de oameni care te păstrează, chiar dacă tu ai fost purtat de gânduri prin alte crânguri. Revino la aceste locuri dacă atunci când te gândești la ele, îți simți inima stând de vorbă cu tine.

visează. Visele te vor învăța să zbori. Dar nu ca să rămâi în nori. Visează ca să ajungi la ceea ce îți dorești, oricât ți-ar spune ceilalți că greșești. Visul devine o problemă abia când nu te mai întorci din el. Așa că du-te în vis și apoi revino cu el, împlinindu-l pe pământ. Sau cât de aproape se nimerește de pământ.

amintește-ți. De lucrurile care îți plac, de cele care te desfac din carapacea de om mare și îți deschid ferestrele spre cer. Amintește-ți că zâmbetul e felul sufletului de-ați spune că îi e bine. Amintește-ți să-ți fie bine.

emoționează-te. Emoțiile îți vor arăta, mereu, cât de viu ești, ori dacă doar la figurat trăiești. Simte și întâmplă-te cu fiecare răsărit, cu fiecare vis ivit. Emoțiile îți vor povesti despre lucrurile adevărate din viața ta. Așa că ori de câte ori nu ești sigur pe ceea ce simți, gândește-te când te-a emoționat ceva ultima dată – și mergi spre acel ceva.

fii tu. Gândește-te cine ești atunci când rămâi tu cu tine. Dă-ți chiar întâlnire din când în când cu tine. Privește-te în ochi și stai de vorbă cu sufletul tău. Nu ignora ce-ți va spune pentru că va fi numai adevăr. Apoi, vei ști cine ești și ce ai de făcut.

rămâi. tu.


trăiește. nimeni n-o va face în locul tău.
 
de Camelia Căpitanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...