luni, 7 mai 2012

Astazi incep o viata noua!

Avem întotdeauna libertatea de a alege. Nu suntem victimele inocente ale întamplarii, ale deciziilor celorlalti sau ale destinului. Nimeni nu va putea fauri nimic bun pentru semenii sai daca nu va fi mai intai un bijutier al propriului "EU". Si intotdeauna prima caramida este cel mai greu de asezat!


PERGAMENTUL NUMARUL I
Astazi incep o viata noua

''Astazi ma voi lepada de vechea mea piele ce prea multa vreme a suferit de vanataile esecurilor si de ranile mediocritatii.

Astazi m-am nascut din nou, iar locul nasterii mele este o vie cu struguri pentru toti.

Astazi voi culege strugurii intelepciunii din cea mai frumoasa si cea mai plina vita-de-vie, sadita de cei mai intelepti oameni din meseria pe care o practic si eu, care au venit aici inaintea mea, generatie dupa generatie.

Astazi voi savura gustul strugurilor din aceasta vie, si cu adevarat voi inghiti semintele succesului tainuit in fiecare boaba si o noua viata va incolti in mine.

Cariera pe care mi-am ales-o e plina de sanse si, in acelasi timp, e incarcata cu frangeri de inima si disperari, iar trupurile celor ce au esuat, daca le-ai pune, gramada, ar arunca o umbra care ar acoperi si piramidele.

Totusi, spre deosebire de ceilalti, eu voi reusi, pentru ca tin acum in maini harta care ma va indruma pe apele periculoase pana la tarmul care pana ieri imi parea doar un vis.

Reusita va fi plata caznei mele. Tot asa cum natura a facut trupul meu pentru fericire si placere, si viata mea e facuta pentru succes. Esecul, ca si durerea, sunt straine de viata mea. In trecut, l-am acceptat asa cum am acceptat si durerea. Acum il arunc de la mine si sunt pregatit pentru intelepciune si pentru a primi principiile ce ma vor indruma de la umbra la lumina bogatiei, a rangului inalt si a fericirii, dincolo chiar de cele mai extravagante visuri ale mele, asa incat pana si merele de aur din Gradina Hesperidelor mi se vor parea nu mai mult decat rasplata cuvenita.

Pe cel ce traieste vesnic, timpul il invata toate lucrurile, dar eu nu-mi permit luxul eternitatii. Totusi, in toata vremea mea, voi practica arta rabdarii, pentru ca natura nu se grabeste in actele sale. Pentru a crea maslina, maslinului, rege al tuturor pomilor, ii trebuie o suta de ani. Ceapa e batrana in noua saptamani. Pana acum am trait precum ceapa. Si nu mi-a placut. Acum vreau sa devin asemeni celui mai frumos maslin si, intradevar, sa fiu cel mai vestit OM din lume.

Si cum imi voi implini aceasta dorinta? Pentru ca n-am nici cunoastere, nici experienta de a dobandi marire si inca ma poticnesc in ignoranta si cad in groapa milei de mine insumi. Raspunsul e simplu. Voi porni la drum neimpovarat de greutatea cunostintelor inutile si neimpiedicat de experiente fara rost. Am fost deja inzestrat de la natura cu o cunoastere si cu instincte mai puternice decat ale oricarei fiare a padurii, iar experienta e pretuita mai mult decat face, mai ales de catre oamenii batrani ce dau din cap intelept si vorbesc prostii.

Intr-adevar, experienta iti da invatatura desavarsita, dar lectiile ei dureaza indelung si devoreaza anii omului, asa ca valoarea ei scade pe masura timpului folosit pentru a dobandi intelepciune. Pana la urma, ea va fi irosita de moartea omului ce a dobandit-o. Mai mult, experienta e asemenea modei: o actiune ce se dovedeste plina de succes astazi va fi nepotrivita si de neaplicat maine.

Doar principiile raman si asta am eu acum, pentru ca legile care ma vor conduce la marire sunt continute in cuvintele acestor pergamente. Ele ma vor invata mai mult cum sa preintampin esecul decat cum sa castig succes, si ce altceva e succesul decat o stare a mintii? Cati intelepti dintr-o suta vor defini oare cu aceleasi vorbe succesul? In vreme ce esecul este descris intotdeauna intr-un singur fel. Esecul este incapacitatea omului de a-si atinge scopurile, oricare ar fi ele.

Intr-adevar, singura diferenta intre cei ce au esuat si cei ce au avut succes sta in obiceiurile lor. Obiceiul bun este cheia oricarui succes. Obiceiurile rele sunt usa ratarii. Astfel, prima lege careia sa I te supui inainte de toate este: imi voi forma obiceiuri bune si voi deveni sclavul lor.

Copil fiind, eram sclavul impulsurilor mele; acum sunt sclavul obiceiurilor mele, asa cum sunt toti oamenii maturi. Mi-am predat libera mea vointa anilor in care am adunat obiceiuri, iar actiunile mele trecute au marcat deja o cale ce ameninta sa-mi incarcereze viitorul. Actiunile mele au fost conduse de dorinte, pasiuni, prejudecati, lacomie, frica, mediul inconjurator, obicei, iar cel mai rau dintre acesti tirani este obiceiul. Prin urmare, daca tot trebuie sa fiu sclav unui obicei, atunci sa fiu sclavul obiceiului bun. Obiceiurile rele trebuie distruse si trebuie sa fie pregatite noi brazde pentru semintele cele bune.

Imi voi forma obiceiuri bune si voi deveni sclavul lor. Si cum voi indeplini aceasta grea insarcinare? Cu ajutorul acestor pergamente ce contin un principiu care va indeparta obiceiul rau din viata mea si va pune in loc unul care ma va aduce mai aproape de succes. Caci una din legile naturii este aceea ca numai un obicei poate substitui un altul. Asa ca, daca vreau ca aceste cuvinte scrise sa-si indeplineasca sarcina, trebuie sa ma disciplinez pe mine insumi, iar primul dintre obiceiurile mele noi e urmatorul:

- Voi citi fiecare dintre aceste pergamente timp de treizeci de zile in felul in care se spune aici, inainte de a merge la urmatorul sul.

- Mai intai voi citi cuvintele in gand, la rasaritul soarelui. Apoi le voi citi in gand dupa ce voi lua pranzul. Apoi voi citi aceste cuvinte la sfarsitul zilei si, foarte important, le voi citi rostindu-le cu voce tare.

- A doua zi voi face la fel si voi continua astfel treizeci de zile. Apoi voi lua urmatorul sul si voi face acelasi lucru iarasi timp de treizeci de zile. Voi continua astfel pana cand voi fi petrecut cu fiecare sul cate treizeci de zile si cititul lor va fi devenit un obicei.

Si ce se va intampla cu acest obicei? Aceasta lucrare e legata de cel mai ascuns secret al implinirii omului. Repetind cuvintele zi de zi, ele vor deveni parte a mintii mele active, dar mai important, se vor strecura in cealalta minte a mea, aceea sursa misterioasa care nu doarme niciodata, imi aduce visele si deseori ma face sa actionez in feluri pe care nu le pricep. Pe masura ce cuvintele acestor pergamente vor patrunde in mintea mea cea misterioasa, voi incepe sa ma trezesc in fiecare dimineata cu o vitalitate pe care n-am mai cunoscut-o inainte.

Vigoarea mea va creste, entuziasmul meu va spori, dorinta de a intalni lumea va depasi orice frica pe care am cunoscut-o vreodata si voi fi mai fericit decat am crezut ca ar fi cu putinta in aceasta lume a vrajbei si a suferintei.

In cele din urma, imi voi da seama ca reactionez la orice situatie cu care ma confrunt, asa cum am fost sfatuit de aceste pergamente sa reactionez, si curand toate aceste actiuni si reactii vor deveni usor de indeplinit, pentru ca orice act devine usor de infaptuit prin exercitiu.

Asa s-a nascut un nou obicei, pentru ca atunci cand un act devine usor de infaptuit prin repetitie constanta, el devine o placere, si daca infaptuirea lui e o placere, este in natura umana sa-l infaptuiasca cat mai des. Cand il infaptuiesc des devine un obicei, iar eu ii devin sclav. Si pentru ca e vorba de un obicei bun, atunci este vointa mea sa-l am.

Astazi incep o viata noua.

Si imi jur solemn ca nimic nu va intarzia cresterea noii mele vieti. Nu voi pierde nici o zi fara a citi aceste pergamente, pentru ca aceea zi nu mai poate fi recuperata si nu voi mai putea pune alta in loc. Nu trebuie sa opresc in vreun fel acest obicei al cititului zilnic din aceste pergamente, pentru ca intr-adevar cele cateva momente petrecute in fiecare zi cu acest nou obicei nu sunt decat un pret mic de platit pentru fericirea si succesul pe care le voi trai.

Citind si recitind cuvintele din pergamentele ce vor urma, nu voi permite vreodata ca exprimarea lor concisa si simpla sa ma faca sa le tratez cu usurinta. Mii de struguri sunt storsi pentru a umple o butie de vin, iar ce ramane e dat pasarilor. Asa se intampla si cu intelepciunea straveche. Mult din ea este dat vantului. Singur adevarul pur ramane distilat in cuvintele ce urmeaza. Voi bea aceste cuvinte adevarate si nu voi pierde un strop. Iar semintele succesului vor incolti.

Astazi, vechea mea piele s-a transformat in praf. Voi merge cu fruntea sus printre oameni, si ei nu vor sti ca de astazi sunt un om nou cu o viata noua."


de Og Mandino (1924-1996), autor a 16 carti, ne dezvaluie cel mai pretios lucru dintre toate: posibilitatea alegerii. In lucrarea sa "Cel mai vestit vanzator din lume" a nascut legenda celor "10 PERGAMENTE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...