luni, 22 decembrie 2014

Vezi-ţi de treaba ta!


Pot găsi doar trei feluri de treburi în Univers: treaba mea, treaba ta şi treaba Lui Dumnezeu (pentru mine, Dumnezeu înseamnă realitate. Realitata este Dumnezeu, pentru că este mai presus de orice. Orice iese de sub controlul meu, controlul tău sau al oricui altcuiva pot numi treaba lui Dumnezeu).

Mare parte a stresului nostru provine din faptul că nu ne vedem de treaba noastră, ci vedem de treaba altcuiva. Când gândesc "Trebuie să te angajezi, vreau să fii fericit, ar trebui să vii la timp, ar trebui să ai mai multă grijă de tine", mă ocup de treaba ta. Când îmi fac griji că ar putea avea loc cutremure, inundaţii, războaie sau că o să mor, mă ocup de treaba Lui Dumnezeu. Dacă la nivel mental mă ocup de treaba ta sau de treaba Lui Dumnezeu, efectul este acela de separare. Am observat asta la începutul anului 1986. Când, la nivel mental, mă ocupam de treaba mamei mele, de exemplu cu un gând precum: "Mama ar trebui să mă înţeleagă", imediat mă cuprindea un sentiment de singurătate. Şi mi-am dat seama că, ori de câte ori mă simţisem rănită şi singură, mă băgasem în treaba altcuiva. 

Dacă tu îţi trăieşti viaţa, iar eu, la nivel mental, trăiesc tot viaţa ta, cine o mai trăieşte pe a mea? Amândoi suntem acolo. Când mintea mea este preocupată de treaba ta, eu nu mă mai ocup de treaba mea. Sunt separată de mine însămi, mă întreb ce este în neregulă cu viaţa mea.

Când cred că ştiu ce este mai bine pentru oricine altcineva, nu mă ocup de treaba mea. Chiar şi în numele iubirii, este pură aroganţă, iar rezultatul este tensiune, anxietate şi teamă. Ştiu ce este bine pentru mine? Asta este singura mea treabă! Ar fi bine să mă ocup de asta, înainte să-ţi rezolv problemele în locul tău.

Dacă înţelegi cele trei tipuri de treburi suficient cât să-ţi vezi de treaba ta, asta îţi va elibera viaţa într-un mod pe care nici nu ţi-l poţi imagina. Data viitoare când te vei mai simţi stresat şi deranjat, întreabă-te de a cui treabă îţi vezi la nivel mental şi s-ar putea să izbucneşti în râs. Această întrebare te poate aduce înapoi la tine însuţi. Şi este posibil să-ţi dai seama că nu ai fost niciodată prezent cu adevărat şi că, la nivel mental, ai văzut toată viaţa de problemele altora.

Şi, dacă practici asta o vreme, este posibil să ajungi la concluzia că nici tu nu ai nicio treabă şi că viaţa ta decurge cât se poate de bine de una singură.

Byron Katie- din cartea 'Iubeste ceea ce este'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...