sâmbătă, 20 decembrie 2014

Iubirea rezistă doar în echilibru


Într-o relaţie de iubire suntem trei. Noi doi şi iubirea noastră. Iar iubirea trebuie întreţinută în permanenţă, altfel se rătăceşte şi nu mai găseşte drumul înapoi. Apoi moare. De aceea este atât de important să nu încetăm niciodată să ne spunem dar şi să ne arătăm că ne iubim. Este greşit să crezi că celălalt ştie că îl iubeşti, şi că nu are rost să consumăm timp, bani şi energie pentru dovezi de iubire. În lipsa acestor dovezi ajungem să ne pierdem cumva unul de altul. Iubirea se menţine vie în permanenţă şi e datoria noastră să o facem.

A invoca lipsa de timp este o scuză ce nu rămâne în picioare. Şi asta pentru că iubirea este ceea ce uneşte doi oameni înainte de toate. În lipsa ei, totul se anulează. Şi nu-ţi trebuie timp pentru o vorbă bună, un compliment, o surpriză, o îmbrăţişare, un sărut, o strângere de mână, un umăr la nevoie. Toate acestea sunt dovezi de dragoste. Apropie cuplul şi-l ţine împreună. Nu e nevoie să ne facem mereu cadouri materiale, şi timpul petrecut împreună este un cadou. Şi mâncarea preferată, şi o vizită surpriză, şi un bileţel de dragoste.

Însă ce facem atunci când numai unul dintre parteneri întreţine iubirea? Nu pentru că celălalt nu ar mai iubi, ci pentru că aşa s-a obişnuit. Să fie curtat, răsfăţat, iubit. Pentru că aşa a început relaţia. Şi o vreme a continuat aşa. Este adevărat că în cupluri se formează nişte reguli tacite de funcţionare dar pentru a înţelege mai bine ce simte cel care doar oferă, ar trebui să ne gândim la un balansoar. Dacă nu mai e nimeni care să contrabalanseze în partea cealaltă, s-ar putea ca aşteptarea să nu dureze la nesfârşit.

Sau gândiţi–vă la un rezervor plin de iubire. Plin, plin. Dar din care iei şi iei până când se goleşte pentru că nu ai mai pus la loc. Cum să se încarce cu iubire partenerul tău, dacă tu nu-i oferi nimic la schimb. Când tu nu mai pui nimic acolo de unde iei, la un moment dat nu vei mai avea ce să iei. Este un cerc vicios. Dacă nu oferi, nu vei mai avea de unde primi.

În relaţie, iubirea rezistă doar în echilibru. Doar dacă oferă şi unul şi altul. Doar dacă amândoi întreţin relaţia. Pe rând, când oferă unul, când oferă celălalt. Iubirea nu poate rezista dacă oferă doar unul iar celălalt doar primeşte. Trebuie să existe un echilibru între a da şi a primi, altfel nimic nu poate funcţiona.

de Loredana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...