sâmbătă, 22 septembrie 2012

The Secret – praful din ochii cautatorilor spirituali

de Andreea Talmazan



Acum patru ani am vazut pentru prima data The Secret. Imi amintesc ca am trait niste constientizari puternice si mi-am schimbat putin perspectiva. Apoi l-am dat uitarii. Apoi a crescut interesul pentru Legea Atractiei si pentru toate cartile de tip “new age”, care abunda de sfaturi si indrumari despre cum sa faci sa-ti fie bine in aceasta viata si nu in alta, cum TU esti creatorul a tot si toate.

Toate bune si frumoase. Pot spune ca functioneaza unele dintre ele. Dar altele…

De cateva luni “simt” ca ceva nu este in regula cu aceste carti, cu “The Secret” si cu acest curent “new age”.

Intr-una din intalnirile pe care le-am avut in cadrul “Cursului de spiritualitate” pe care il sustin, a venit vorba si despre The Secret si cineva din randul participantilor ne-a atras atentia: “ati vazut ca in The Secret se vorbeste NUMAI despre scopuri materiale?”

Marturisesc ca mi s-a aprins un bec si mi-am zis: trebuie sa-l revad.

Inarmata cu cafea, foi si pix, am purces la vizionare.

Constatarile sunt urmatoarele:

1. Dumnezeu, Divinitate, Creator sau o alta forma de exprimare a Celui/Cea care a creat Universul apare la finalul filmului la “printre altele”!

2. Scopurile sunt exclusiv materiale si tin de aceasta dimensiune.

3. S-au extras din context multe citate din mari personalitati ale umanitatii, multi dintre ei cu mare credinta in Dumnezeu, lucru care nu se mentioneaza si poti afla doar daca citesti despre persoanele respective, oameni care au schimbat ceva in lumea aceasta

4. Ideea de evolutie spirituala, de inaltare interioara, de indumnezeire, de iluminare nu apare deloc, desi sunt citate majoritatea religiilor lumii.

5. Majoritatea celor care vorbesc in film, marturisesc la final ca au avut o viata grea, fie din cauza unor boli, fie a unor conjuncturi; dar niciunul nu spune cum a intrat si cum a iesit din acea perioada, cum a dat nas in nas cu suferinta.

6. Exista un moment in care cineva spune ca totul in natura se produce firesc si fara efort. Si cu toate aceastea: samanta sufera atunci cand din ea apare primul vlastar, omida sufera cand se metarmofozeaza, s.a.m.d. Nasterea se produce prin durere si suferinta. Si nu numai la oameni ci si la animale.

7. Nu se vorbeste nicaieri de munca, de munca cu tine insuti, pentru ca nu exista un obiectiv moral si spiritual, pentru ca totul ti se cuvine, si singurul efort pe care este necesar sa il depui este acela de a-ti schimba modul de a gandi.

Paranteza

In urma cu niste ani, pe cand au aparut primele carti despre masonerie si despre societatile secrete ale vremurilor pe care le traim si nu numai, cand am inceput sa citesc cateva dintre ele, cineva mi-a atras atentia asupra unui aspect: “S-ar putea ca unele sa fie publicate la comanda, adica chiar de societatile respective.” Scopul ar fi acela de a “indulci” putin imaginea despre ele si de a arata “realizarile” lor morale si spirituale.

Este posibil ca si filmul “The Secret” sa fie realizat “la comanda” de acele grupari care, intuind nevoia oamenilor de ceva nou, spiritual, mai inalt, au oferit un ceva nou care sa satisfaca setea de mistic din viata muritorilor de rand.

Am inchis paranteza. Continuare

Pornind de la cateva adevaruri simple, propovaduite de marile religii ale lumii, s-a creat noua religie cu tenta mondiala, numita “new age”. Parte din doctrina acestui “curent” spiritual, este aceea de a-l scoate pe Dumnezeu, ca Forta Creatoare a Tot ce Este, din realitatea acestei lumi, eliminarea unei ierarhii si a ideii de recompensa pentru faptele noastre.

“Prin inteligenta ierarhiei si prin practica supunerii obtinem initierea si un initiat nu va fi niciodata un sectant” (Eliphas Levi).

Realizatorii “The Secret” pornesc de la Cunoasterea Initiatilor din trecutul omenirii. Ce uita sa mentioneze este modul in care Inteleptii lumii au primit aceasta Cunoastere.

Legea Atractiei este o Lege a Universului, care spune ca lucrurile care se aseamana se atrag. “Te gandesti la tine ca la un magnet care atrage ceea ce-si doreste” se spune in film. Dar, magnetii sunt de calitate de diferita si cu o forta diferita. In plus, magnetii au si calitatea de “respingere” a celor care “sunt ca ei”. Sa nu uitam ca in fizica plus cu plus se resping, la fel cum minus cu minus se resping.

Este adevarat ca o abordare pozitiva a vietii poate schimba radical calitatea acesteia. Dar nu este suficient sa iti repeti mantre peste mantre si ganduri pozitive, pentru ca poti ajunge in situatia in care sa te minti cu propria minte. Eforturile la nivel interior, la nivel de fiinta umana, nu tin doar de o gandire pozitiva si de o “negare” a emotiilor negative, de respingere sau de ignorare a lor.

Am cautat pe net informatii despre The Secret si ce a generat de la aparitie pana in prezent. Si am gasit, la un moment dat, la cineva care practica “Secretul”, un indemn care suna asa: Inconstientul, care contine 98% din gandurile noastre, care de altfel ne ghideaza viata, trebuie alungat, trebuie sa scapi de el. O astfel de abordare ar putea sa ne transforme in niste monstri emotionali, si intreaga munca de cercetare si de cunoastere a lui Jung (citat de altfel in The Secret) n-ar mai avea nici o valoare si nici o calitate vindecatoare.

Se vorbeste despre Energie. Energia este indestructibila, interminabila etc. Dar despre calitatea Energiei si forma ei de manifestare nu spune nimeni nimic. In Natura, acolo unde se vede amprenta lui Dumnezeu, energia se manifesta diferit de la minerale pana la animale, si chiar si in acelasi tip de Creatie. Chiar si electricitatea pe care noi o folosim in casele noastre, in viata de zi cu zi, este de o anumita calitate. Este drept ca nu sta nimeni (cu exceptia pasionatilor) sa se gandeasca de unde vine aceasta si cum functioneaza. Numai ca, si la instalatia electrica din cladirile noastre, se pot intampla urmatoarele: supraincalzire, intrerupere de curent, sar sigurantele etc. Chiar nu crede nimeni ca acest lucru se poate intampla si cu Energia Universala si ca asta inseamna “ceva”?

Misiunea Personala si Duhul din Lampa

Filmul incepe cu afirmatia ca Secretul a fost ingropat, ravnit si ascuns. Marii Initiati nu au vrut sa il faca cunoscut, pe bune dreptate de altfel. De cand lumea si pamantul oamenii au vrut sa cunoasca Piatra Filosofala si Elixirul Nemuririi. Istoria Alchimiei contine date importante despre munca acelor oameni din secolele trecute, ca si din veacurile trecute, care si-au dedicat intreaga viata intelegerii sensului ascuns al Naturii, implicit al vietii. Multi au ajuns la un asemenea grad de cunoastere incat multi altii veneau la ei sa le ceara secretul vietii fara de moarte. Numai ca, in inalta lor intelepciune, caracterizati de un inalt grad de moralitate si respect fata de lumea inconjuratoare, alchimistii si-au dat seama ca, daca ar oferi Secretul neinitiatilor, lumea s-ar indrepta spre haos. Ceea ce se intampla deja in lume exact din motivul ca Secretul a fost scos la lumina si pus in aplicare dupa dorinte egoiste.

In film cineva vorbeste despre povestea lui Aladin si atrage atentia asupra vorbelor Duhului din Lampa: “Dorinta ta este lege (porunca) pentru mine”. Extrasa din context, aceasta propozitie suna ca o rezolvare a tuturor problemelor, mai ales cand Duhul este asemuit cu Universul sau cu Dumnezeu. Ceea ce nu se spune insa, dar cei care au citit povestea stiu, este ca Aladin ajunge in posesia lampii pentru ca el era un om cu “inima curata”, adica avea o anumita conduita morala si nu era orbit de dorinte meschine si materiale. Aladin, ca sa ajunga in posesia lampii fermecate, coboara in pestera, in intuneric, unde este inconjurat de tentatii pe care nu le baga in seama pentru ca el avea o SINGURA MISIUNE. Si, de asemeni, nu se mentioneaza faptul ca, pentru a pastra lampa, el trece prin niste aventuri care ii pun viata in pericol. Daca ar fi sa facem o interpretare psihanalitica, Jafar nu reprezinta altceva decat Inconstientul lui Aladin, si mai exact Inconstientul colectiv al lui Aladin, al Printesei, al seicului si al intregii comunitati in care locuiau.

Cum s-ar traduce asta in contextul filmului The Secret? Pai ca fiecare dintre noi are o misiune, ca este nevoie sa coboare in subteran (in inconstient), precum faceau ucenicii din vechime care doreau sa adere la o Scoala Initiatica, ca e necesar sa invinga tentatiile din adancuri pentru implinirea scopului personal. Iar scopul personal este de natura Divina.

Si aici ajung la ideea de Misiune Personala. In “The Secret” spune cineva la un moment dat ca nu exista nici un catastif al lui Dumnezeu in care sa fie notate misiunile personale ale fiecaruia. Hai nu, serios?! Si cu Akasa cum ramane? Blibioteca Universala mentionata si in crestinism si in budism.

Intervin cu un citat din Petre Tutea:

“Fara Dumnezeu omul ar fi un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si se indreapta spre nicaieri”

Ierarhia Toti suntem egali si la fel. O idee ce strabate prin ecranul monitorului/ televizorului in timp ce urmaresti filmul.

Daca suntem egali si la fel, cum se face ca avem experiente de viata diferite?

Toate religiile lumii considera ca in fiecare fiinta de pe acest pamant, in fiecare creatie (mineral, vegetal, animal) exista o samanta Divina. Deci si in om exista o scanteie Divina. Si acesta este singurul lucru pe care il avem la fel, dar care nu ne da calitatea de egali. Pentru ca unii oameni au transformat aceasta Scanteie in adevarate Ruguri interioare, in timp ce altii au ascuns-o bine. Iar gandirea pozitiva, eliminarea emotiilor negative, si inlaturarea Ierarhiei Divine, deci a lui Dumnezeu si a Ingerilor Sai de deasupra capului muritorilor, nu este Calea de a transforma Scanteia Divina in Focuri de Tabara vesnic luminoase si arzatoare.

Eliminarea evolutiei interioare din scopul acestei vieti si orientarea spre scopurile materiale, pentru ca toate exista intr-un Univers Abundent si pe care le poti obtine fara efort, NU este Calea pe care au propovaduit-o marii filosofi ai lumii.

Fericirea, asa cum apare mentionata in The Secret, este un scop, este o tinta. In schimb “fericirea” este o stare de a fi, si poate fi constientizata, asa cum au facut-o parintii religiilor, prin munca personala, prin cercetare si cunoastere, prin observarea Naturii Divine ce ne inconjoara.

Impartasirea scopurilor si a secretelor

Realizatorii filmului spun ca Initiatii din vechime au facut o greseala egoista, aceea ca nu au impartasit Secretul cu oricine. Si ii indeamna pe privitori sa impartaseasca rezultatele si scopurile personale cu ceilalti, astfel incat Universul sa ii auda si sa le ofere ceea ce au de primit.

O MANA CEREASCA pentru acei putini bogati ai lumii, care conduc jocurile umanitatii. Sa afle ce vor oamenii, de ce le este cel mai frica este exact ceea au nevoie ca sa stie cum sa se mai joace cu niste destine, ca si cum ar fi Dumnezeu in persoana.

Filmul a fost lansat pe piata in 2006, in plin expansiune “economica”, “imobiliara”, cand au inceput creditele “doar cu buletinul” peste tot in lume. Totul se rezolva ca prin minune.

Oare de ce exact atunci?

Adevarul trist este ca ne folosim creierul in cele mai ciudate moduri cu putinta: de la descoperiri, tehnica, pana la planuri de distrugere si autodistrugere. Gandim negativ si suntem indemnati sa eliminam cu forta poate cel mai important bagaj al nostru: inconstientul!

Furati de mirajul implinirii dorintelor peste noapte, uitam sa ne uitam la detalii si la contexte.

Indemnul final al meu, indemn regasit si in film, este acela de “a cerceta ce au spus initiatii si inteleptii lumii”! Magia Vietii este o arta sacerdota si regala si ii este accesibila celor care se indreapta catre Dumnezeu cu smerenie si acceptare a Autoritatii Sale!


Nota : daca doriti sa vizionati acest film iata link-urile 
http://www.trilulilu.ro/video-film/secretul-legea-atractiei-partea-1-a-din-2-parti
http://www.trilulilu.ro/video-film/secretul-legea-atractiei-partea-2-a-din-2-parti

2 comentarii:

  1. Felicitari ! Foarte adevarat, un articol ce trebuie citit de cati mai multi cititori ai paginilor unor iluminati !

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinar; exact așa am simțit și eu când am vizionat filmul ! Am și scris ceva asemănător:

    http://univcrestact.blogspot.fr/2007/06/secret_24.html

    Da, filmul pare a acredita ideea ca noi, și doar noi, suntem capabili să ne atragem în viață toate cele necesare - mai ales materiale ! Nu mai există nimeni de care să depindă asta... Și e un lucru minunat să avem cu toții absolut tot ce ne dorim, fără să ne schimbăm interior, fără să facem nici un efort spiritual, doar concentrându-ne pe ”dorință”.

    Nu m-am gândit că masoneria ar putea fi la baza răspândirii acestei concepții, dar, ținând cont de metodele și scopurile lor, pare logic. Și despre masonerie am scris, mai demult...

    Mă bucur că întâlnesc spirite care simt la fel, și care îmi probează că, indiferent de calea pe care mergem fiecare, achizițiile sunt asemănătoare ! Drum cu lumină îți doresc !

    RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...