marți, 24 martie 2015

Mă încăpăţânez să cred în iubire, în frumos, în puritate, în poezie, în tablouri de familie, în idealuri şi în jertfă...

Selfies


Mă uit în newsfeed şi mă frapează faptul că ne facem atât de multe fotografii singuri, cu telefonul, majoritatea în trafic. Asta spune foarte multe despre lumea în care trăim astăzi.

Din ce în ce mai însinguraţi, din ce în ce mai îndrăgostiţi de noi înşine, din ce în ce mai plini de întrebări pe care, pentru că nu le găsim răspuns, le îngropăm sub încă o linie conturată tremurat unei imagini publice pe care ne-am creionat-o şi pe care ne străduim să ne-o însuşim. Din ce în ce mai plini de aşteptări pe care, pentru că nu le găsim împlinire, le justificăm cu încă un motiv pentru care ar trebui să nu renunţăm la ele. Încă o fotografie, pe care ne-o facem, tot singuri, să ne reamintim şi să reamintim lumii cât suntem de frumoşi. Din ce în ce mai pe drumuri, pe care, pentru că nu ne umplu şi nu ne împlinesc şi uneori chiar ne golesc, ne oprim să mai punem un indicator. Fără să realizăm că trimite tot către noi, din ce în ce mai puţin şi mai rar către alţii...

Ce diferenţă între portretele de familie de pe vremuri ‒ cu părinţi radioşi înconjuraţi întotdeauna de peste trei, patru copii ‒, între tablourile alb negru ale părinţilor noştri, care trăiau sau nu povestea de iubire îndelung visată, dar erau împreună şi fotografiile de azi, "selfies" cu priviri triste, cu buze care au uitat să îşi mai rostească cuvintele propriului suflet şi le-a rămas doar vocea stridentă a unei lumi prea grăbite şi prea zgomotoase, cu prea mult machiaj, cu prea mult silicon, cu prea mulţi muşchi, de cele mai multe ori cu prea puţine haine şi... cu parcă din ce în ce mai puţină bucurie. Cu din ce în ce mai puţină iubire. Cu tot mai multă tristeţe în ochii care par să strige din ce în ce mai mult "ajutor!" Cu tot mai multă disperare mută în atâtea suflete care strigă pe la fiecare semafor "Uită-te la mine!", "Uită-te la mine!".

De ce atâta tristeţe în ochi, chiar dacă buzele surâd? De ce atâta gol şi atâta durere ce străbate uneori din spatele machiajului? De ce mă deprimă oare atât de tare să văd aşa de multe poze făcute în oglindă?
Poate pentru că omul nu a fost făcut să trăiască singur şi să îşi facă singur poze în oglindă? Poate pentru că mă încăpăţânez să mai cred în iubire ‒ şi încă într-o iubire mare, care străbate timpul şi moartea ‒ într-o lume în care suntem împinşi din ce în ce mai agresiv, din toate părţile, pe toate canalele, pe căi mai largi, mai pline de plăceri şi mai uşoare... Dintre care, nu-i aşa, autosatisfacerea e mai rapidă şi mai uşoară...

Mă încăpăţânez să cred în iubire, în frumos, în puritate, în poezie, în tablouri de familie, în idealuri şi în jertfă, dar în tot timpul ăsta newsfeedul meu ma contrazice. Îmi arată o lume în care parcă şi noi, şi fotografiile noastre suntem din ce în ce mai”selfies”. Din ce în ce mai singuri. Din ce în ce mai însinguraţi. Mergem din ce în ce mai mult către noi înşine, dar, paradoxal, din ce în ce mai departe de noi. Poate pentru că drumurile duc spre noi, în timp ce Calea duce mereu către alţii?

Din ce în ce mai pe drumuri, din ce în ce mai puţin pe cale, ne îndepărtăm uneori prea tare de inima noastră şi ne oprim să ne mai facem o fotografie.

Poate aşa ne vom reaminti cine suntem?

Poate aşa ne va vedea cineva, în sfârşit, cu adevărat, în lumea asta din ce în ce mai grăbită, cu oameni care privesc din ce în ce mai puţin în jur, căci sunt mereu cu ochii în oglindă... sau... cu ochii tot mai mult în ecranul unui telefon?

"Floarea din asfalt" - Alexandra Svet

2 comentarii:

  1. Buna. imi place titlul ales de tine pentru acest articol. Daca iti pierzi speranta si nu mai crezi in nimeni e foarte greu sa mergi inainte. Totdeauna incearca sa ai o persoana alaturi. Succes in scrierea posturlor pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună. Titlul acestui articol ar fi trebuit să fie Selfies, aşa a hotărât să aleagă autoarea textului, Alexandra Svet. Însă eu am vrut să aleg esenţa acestui text. Şi da, într-adevăr este bine să ai mereu alături pe cineva cu care să-ţi împarţi bucuriile şi necazurile dar mai ales, să iubim şi să fim iubiţi cu adevărat pentru ceea ce suntem şi nu pentru ceea ce vrem să părem a fi!

      Îţi mulţumesc pentru comentariu. Cu iubire şi lumină, Daniela.

      Ștergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...