luni, 22 iulie 2013

4 metode de a scăpa de piticii răutăcioși din mintea ta

 
Cu toţii avem momente când nu avem chef de absolut nimic, nici de muncă, nici de distracţie, ci pur şi simplu vrem să stăm degeaba şi să pierdem timpul.

Când, într-un final, ne vine cheful să facem ceva util care să ne ajute să mai evoluăm puţin sau să aducem un beneficiu celor apropiaţi, intră în scenă piticii din mintea noastră (asemenea piticilor din Povestea Albei ca Zăpada ) care încep să ne şoptească, unii din ei chiar să ţipe ceva de genul: “Nu-ţi mai bate capul că nu merită”, “Ce-ţi iese ţie din afacerea asta?”, “Lasă pe mâine că ai timp”. Lista de fraze piticiste poate continua în funcţie de câţi pitici crezi tu că ai în minte.

Am o veste bună şi o veste proastă pentru tine. Şi bineînţeles încep cu vestea proastă: vei evolua puţin mai greu personal şi profesional dacă nu-i reduci pe acei pitici răutăcioşi la tăcere. Vestea bună este că-i poţi face să-şi ţină gura, dar mai ales îi poţi învăţa să te încurajeze, în loc să-ţi pună beţe-n roate.

Vrei să ştii cum? Iată metodele pe care le aplic eu şi dau rezultate:

1. Stabileşte-ţi obiective şi prioritizează-le!

Cu toţii ne dorim să arătăm bine, să avem greutatea ideală, să avem o relaţie frumoasă şi împlinită, să locuim într-o casă cu piscină, să conducem ultimul model BMW sau să avem conturile pline, mai ales în euro. Bine, bine şi ce legătură au obiectivele cu piticii?

Tocmai asta e ideea, piticii ne distrag atenţia de la obiectivele noastre pentru a ne menţine în stadiul actual, indiferent care ar fi el. Şi asta ne duce la o altă metodă de a scăpa de ei…

2. Ai încredere în tine!

Odată stabilite obiectivele, încrederea este esenţială pentru a le realiza. Fără încredere, obiectivele sunt doar vise pe hârtie.

Când ştii că trebuie să realizezi ceva pentru tine şi crezi în acel lucru, vocile piticilor vor fi din ce în ce mai estompate, oferindu-ţi calea spre atingerea obiectivelor. Fii atent la tendinţa de a amâna acţiunile! Piticii se pot abţine pe moment, dându-ţi senzaţia că au dispărut definitiv, dar atunci când te apropii de obiectiv încep să urle din toţi rărunchii şi să te arunce în punctul de plecare. Metoda următoare te apară de astfel de tentative.

3. Fii detaşat!

Şi vorbesc foarte serios. Fii detaşat de rezultatul final şi de obstacolele din drumul tău. Bucură-te că ai încercat, ai acţionat şi ai învăţat ceva din acea experienţă.

Detaşarea nu este un proces uşor şi, cu puţin antrenament şi perseverenţă, vei învăţa să continui ce ţi-ai propus să faci în ciuda aparenţelor şi situaţiilor care te pot convinge să renunţi.

4. Distrează-te!

Indiferent ce vrei să faci sau să nu faci, distrează-te. Zâmbeşte mereu. Nu te costă nimic şi fii uşor ironic cu tine însuţi, fiindcă nimeni altcineva nu o va face. Ai o singură viaţă şi merită să o trăieşti din plin.

Când entuziasmul te va defini tot timpul, piticii te vor încuraja să dai tot ce e mai bun din tine. De ce? Fiindcă TU i-ai antrenat să te servească şi să te susţină prin: obiectivele propuse, încrederea în realizarea lor, detaşarea cu care ai pornit la drum şi entuziasmul de a călători pe drumul vieţii tale. SUCCES!

de Răzvan Bălan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...