miercuri, 27 februarie 2013

Temperatura sufletului tău

 
Ştii acel sentiment de bine, linişte şi calm care se extinde în tot corpul tău? Timpul parcă stă în loc, orice tensiune dispare, grijile se risipesc, iar tu…, tu eşti atât de aproape de ceea ce este esenţa ta. Eşti atât de mulţumit, atât de încrezător. Radiezi fericire. 

Tu îţi mai aduci aminte când ai experimentat ultima dată această stare atât de minunată?

Ei bine, aceasta e starea de echilibru a sufletului nostru. La fel cum corpul nostru e făcut să aibă o temperatură constantă, şi sufletul are nevoie de acest echilibru. Ia gândeşte-te puţin. Ce se întâmplă când ţi-e frig sau cald? Organimsul tău instant declaşează mecanisme prin care urmăreşte să readucă temperatura la valoarea normală. De multe ori însă el nu poate face acest lucru fără ajutorul nostru. Fie că trebuie să ne îmbrăcăm mai gros, să dăm drumul la căldură, sau, după caz, să punem comprese sau să luăm medicamente, trebuie să intervenim pentru a-l sprijini. Cu toţii suntem conştienţi că e absolut vital pentru noi ca el să revină la temperatura normală şi, cu siguranţă, nu neglijăm acest aspect.

Dar ştii ceva, şi sufletul nostru e la fel. Uneori fierbe, alteori e sloi de gheaţă. Din păcate nu s-a inventat termometru cu care să-i putem lua acestuia temperatura. Şi cum credem că nu avem ceva palpabil pe post de semnal de alarmă, ignorăm suferinţa sufletului, zbuciumul lui de a reveni la acea stare binecuvântată de echilibru.

Dar ne înşelăm. Dacă suntem atenţi, emoţiile noastre ne avertizează de fiecare dată când sufletului îi lipseşte ceva. Şi nu doar atât, cu toţii avem mereu la dispoziţie 3 căi de a regla imediat temperatura sufletului nostru.

Indiferent de experienţele prin care trecem, putem să readucem echilibrul sufletului practicând - RECUNOŞTINŢA - GEREROZITATEA - IUBIREA NECONDIŢIONATĂ.

Însă acestea trebuie practicate într-un anumit fel pentru a da rezultate maxime. Trebuie practicate cu consecvenţă şi cu rigurozitate, nu doar când suntem la ananghie.

Şi nu superficial, ci să le simţim în toată fiinţa noastră. Ele sunt şi vitamine şi medicamente pentru sufletul nostru. Ele îi reglează acestuia temperatura. Îl încălzeşte atunci când e ca un sloi de gheaţă şi nu mai simte nimic. Îl temperează atunci când clocoteşte şi e atât de răzvrătit. Da, ce ni se întâmplă, ce facem sau nu putem face, ce avem sau nu avem influenţează temperatura sufletului nostru. Să nu uităm însă că avem mereu la îndemână cele 3 metode.

Eu îţi doresc să te bucuri de acel echilibru sufletesc care ne face zilele mai bune. Exersează mereu generozitatea, recunoştinţa şi iubirea necondiţionată. Simte-le cum îţi transformă sufletul. Sunt 3 prietene de nădejde de care te poţi bucura la bine şi la greu
 
 
 

2 comentarii:

  1. Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Temperatura sufletului tău":

    asta e in teorie...
    Hai sa vedem ce e langa noi, nu sa ne intereseze doar cat de beautifica e lumea iluzorie. Ce ajuta ca eu am stare de echilibru, etc. cand celalalt moare de foame
    Vedeti filmyul OMG (Oh My God) si o sa intelegeti ce inseamna infatuarea si egoismul


    http://www.wfp.org/hunger-hot-spots?icn=rubicon-appeal&ici=emergencies

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, nu aceasta este tema postării mele de astăzi…nu are nicio legătură cu ceea ce vrei să spui şi totuşi am aprobat publicarea comentariului tău, din dorinţa de a-ţi putea răspunde.

      În ceea ce mă priveşte, ştiu să mă uit în jurul meu şi văd că sunt mulţi oameni, cu multe probleme şi noi toţi, nu ar trebui să rămânem indiferenţi la suferinţele acestora. Dar vezi tu, există şi situaţii în care cineva se complace în suferinţă, sau pur şi simplu îşi înrăutăţeşte situaţia. A-ţi păsa de cineva în suferinţă nu înseamnă neapărat a consilia, ci poate însemna şi o mustrare...şi acum, sunt diverse feluri de suferinţe şi în funcţie de fiecare putem decide ce atitudini trebuie să avem. Înţelegi ce vreau să spun? Nu poţi răspunde tuturor suferinţelor din jur. Trebuie să vezi unde ai chemare, ce poţi să faci şi mai ales să ajuţi pe acei oameni pe care îi poţi ajuta, pe toţi deodată nu vei reuşi! Cred că trebuie să fim foarte atenţi la oamenii pe care Dumnezeu i-a aşezat cel mai aproape de noi, nu poţi face bine la tot pământul! Există însă lucruri aşa de nesemnificative pe care le poate face oricine, de exemplu să spună o vorbă bună, sau să zâmbească, să nu strige la cineva care a greşit...mai ştiu eu câte lucruri care fac cuiva ziua mai bună şi va putea face la randul lui şi el ziua mai bună cuiva, pentru că cineva l-a binedispus!
      Şi exemplele ar continua fără a da impresia că traiești intr-o lume iluzorie și plină de indiferență.

      Cu iubire și lumină,
      Daniela

      Ștergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...