luni, 25 februarie 2013

Spune “Da” vieții!

 
Atunci când viaţa noastră se derulează conform planului bine stabilit de către noi, ne este uşor să zâmbim şi să îmbrăţişăm acele aspecte care ne compun zilele, săptămânile şi anii. Atunci trăim un “Da” continuu pentru că ştim că este ceea ce ne dorim şi ne sprijinim liniştea pe o oarecare certitudine, chiar dacă aceasta este, de obicei, iluzorie, noi vrem şi ţinem neapărat să credem în ea, pentru că ne aduce siguranţă, securitate, echilibru. Dar de câte ori sau cât de dese sunt cazurile în care viaţa chiar merge conform unui plan bine pus la punct?

În complexitatea acestei lumi, neprevăzutul pândeşte întotdeauna după colţ şi ameninţă tot timpul această siguranţă fabricată de către minte. În acele clipe ne dăm seama că echilibrul construit undeva înafara noastră, care se sprijină pe aspectele manifeste ale vieţii de zi cu zi, aspecte care ţin de mediul exterior, defapt nu există, pentru că sunt prea multe elemente ale cotidianului asupra cărora chiar nu avem control. Avem control doar asupra propriei noastre persoane şi singurul echilibru solid care poate atinge acel stadiu în care nu mai poate fi dărâmat, este echilibrul nostru interior.

În momentul în care începem măcar să ne construim acest echilibru sufletesc şi emoţional, se întâmplă un fenomen puţin spus interesant. Necunoscutul, care până mai ieri părea să ne ameninţe integritatea planurilor bine calculate, poate, dintr-o dată, să capete valenţa de oportunitate. În momentul în care ştim să privim la acest “necunoscut” cu interes şi curiozitate, vom avea surpriza să observăm că “noul” deschide, de foarte multe ori, noi drumuri în viaţa noastră, noi ferestre, noi perspective ce ne îmbogăţesc cunoaşterea, experienţa şi realitatea pe care o trăim.

A trăi tot timpul după o serie de coordonate fixe şi a ne pierde cumpătul atunci când lucrurile nu merg aşa cum ne-am fi dorit, în schimb, ne ţine într-o falsă impresie de siguranţă, iar un eventual “eşec” ne poate duce la o dezamăgire mult mai mare decât cea provocată uneori de apariţia unui neprevăzut îmbrăţişat şi acceptat.

Ce înseamnă să spunem “da” vieţii?

Înseamnă să ne deschidem cu încredere, curiozitate şi interes, noului care pătrunde în viaţa noastră. Într-o zi, fără să vrem, traficul este blocat pe arterele pe care circulăm de obicei şi suntem constrânşi să luăm un alt drum sau un prieten cu care trebuia să ne vedem ne propune să ne întâlnim undeva în oraş, dar odată ajunşi acolo primim un telefon prin care acesta ne anunţă că nu mai poate veni, şeful nostru decide că nu mai poate susţine un număr “n” de angajaţi şi ne pomenim pe lista de disponibilizări sau pizzeria la care obişnuiam să ne petrecem câteva ore de relaxare cu prietenii este închisă pe timp nelimitat.

Neprevăzutul despre care vorbim poate fi mai mult sau mai puţin “grav”, să afecteze cursul vieţii noastre într-o măsură mai mare sau mai mică, dar aproape întotdeauna, în faţa unei situaţii de acest gen, tindem să manifestăm o oarecare reacţie de iritare. Şi totuşi… poate că drumul cel nou pe care am fost “forţaţi de împrejurări” să păşim ne aduce la cunoştinţă deschiderea unei noi galerii de artă, poate că, dat fiind că prietenul care trebuia să ne ţină companie nu a mai putut onora întâlnirea, avem câteva ore pentru noi şi ne permitem să facem acea plimbare liniştită pe care ne-o doream de ceva timp, poate că serviciul la care tocmai a trebuit să renunţăm face loc în viaţa noastră unei noi aventuri, ne forţează cumva să ne reevaluăm priorităţile, să decidem care este domeniul în care ne-am dori cu adevărat să activăm şi poate că o nouă oportunitate ni se va deschide exact în această direcţie, poate că tocmai pentru că pizzeria noastră preferată este acum închisă, descoperim o cafenea sau un nou loc simpatic şi plăcut în care să ne petrecem acele câteva ore, diversificandu-ne în acest fel opţiunile.

Viaţa ne poate oferi un număr infinit de experienţe.

Cu toate acestea, de obicei tindem să parcurgem mereu acelaşi drum pe care l-am bătătorit deja de sute de ori. Este şi aceasta o formă de limitare, care ne face să pierdem, cu preţul unei siguranţe iluzorii, o gamă variată de conjuncturi, culori, nuanţe, oportunităţi, persoane şi situaţii care ne-ar putea îmbogăţi realitatea, cunoaşterea, înţelegerea.

Aşadar, ori de câte ori poţi, caută să-ţi construieşti echilibrul în interior şi lasă viaţa să ţi se dezvăluie aşa cum curge pentru că, curgerea clipelor în forma în care ele se succed în mod natural, acceptată fără a opune atâta rezistenţă, poate aduce cu sine surprize extrem de plăcute! Alege să trăieşti cât mai multe dintre aspectele pe care viaţa ţi le oferă şi, cu măsură şi cumpătare, adună din toate aceste experienţe darurile nepreţuite care îţi parvin. Aminteşte-ţi că tu participi în permanenţă la crearea propriei realităţi iar o anumită situaţie neprevăzută, poate să fi fost creată sau atrasă chiar de tine, la nivel inconştient sau la niveluri subtile, tocmai pentru a te apropia de darul sau lecţia de care aveai nevoie în acel moment.
 
sursa :e-mail
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...