vineri, 28 decembrie 2012

“Reţete” pentru fericire

 
Prima reţetă: Cere ceea ce vrei, dar nu emite pretenţii. A se folosi după trebuinţă.

Memorează această reţetă, ca să o poţi folosi ori de câte ori ai nevoie. În momentul în care emiţi pretenţii de genul : “ar trebui să faci ce vreau eu “, “ar trebui acum să faci ce e important pentru mine“, îţi dai acordul pentru a ceda controlul pe care îl poţi avea asupra vieţii tale şi a stării tale de bine. Vei depinde de reacţiile celorlalţi şi vei suferi dacă ei nu fac ce vrei tu.
Însă mai poţi cădea într-o capcană: să nu ceri deloc, de teamă să nu-ţi fie îndeplinită cererea. Atunci, chiar nu ai nici o şansă să obţii ceea ce vrei. Aşadar: nu te aştepta ca ceilalţi să-ţi citească gândurile, nu-ţi fie teamă că oamenii se vor înfuria atunci când le soliciţi ceva. Şi, mai important, nu fi mieros, nu ţipa, nu te enerva, nu te închide în tine pentru ca ceilalţi să facă ce vrei tu. Vei fi învăţat cum stau lucrurile atunci când vei putea cere orice cu acelaşi ton şi aceeaşi naturaleţe cu care ceri cuiva piperul la masă sau îl rogi să închidă uşa la plecare. Învaţă să ceri iarăşi ceea ce vrei, azi, chiar dacă ieri ai cerut fără nici un rezultat.

A doua reţetă: Acceptă, pentru moment, orice se întâmplă.

Gândeşte-te că există mulţi oameni care acceptă emoţional ceea ce pe tine te face să fii nefericit. Aşa că poţi şi tu ierta ceea ce e de “neiertat” şi poţi să iubeşti ceea ce e de “neiubit”.
Nu reacţiona la nimic, simţindu-te jignit, şi ţine minte că suferinţa umană este provocată de mintea care se simte jignită de ceea ce se întâmplă. Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să-ţi convină ce se întâmplă sau că nu trebuie să schimbi ceea ce se întâmplă. Înseamnă doar că îţi vei dori schimbarea, dar nu vei pretinde cu încrâncenare acel lucru.
Fii bun cu tine însuţi, pentru moment. Relaxează-ţi mintea şi fii conştient că viaţa este imperfectă şi aşa va fi întotdeauna. Tu ai întotdeauna destul pentru a fi fericit!

A treia reţeta: Emite tot mai multă iubire, chiar dacă nu obţii ceea ce vrei.

Iubirea înseamnă să dărâmi zidurile care împiedică sentimentele din inima ta să ajungă la altă persoană. Iubirea nu are de-a face cu ce se întâmplă în viaţă, ci cu ce se întâmplă în inima ta. Iubirea nu înseamnă să-ţi placă faptele unei persoane, şi nu e echivalentă cu afirmaţii de genul: “te iubesc, dacă faci acest lucru pentru mine.”
Iubirea este un sentiment necondiţionat şi poate cea mai mare greşeală pe care o facem este să ne iubim condiţionat pe noi înşine. De câte ori nu spunem: “mă voi ocupa mai mult de mine după ce voi obţine asta, mă voi simţi mai bine când voi face asta, etc.” Iubeşte pe toată lumea, îmbrăţişează oamenii şi priveşte-i în ochi, scrie o listă cu ceea ce merită să fie iubit la tine, apreciază frumuseţea din propria ta viaţă.

Iar dacă vrei cu adevărat să înveţi ce înseamnă iubirea, trebuie să fii în stare să-ţi păstrezi inima deschisă către ceilalţi oameni, indiferent ce se întâmplă în viaţa ta. Şi, ţine minte: nu-ţi vei atinge potenţialul de fericire, decât resimţind şi manifestând multă iubire, pentru tine însuţi şi pentru ceilalţi.

Să aplicăm aceste trei reţete după necesităţi, din când în când sau permanent, fiind conştienţi, în fiecare clipă, de faptul că există un singur om pe lume care ne poate face fericiţi cu adevărat : cel care se reflectă în oglindă.

de Ken Keyes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...