duminică, 3 februarie 2013

Gând, Sentimente, Experienţă

M-am hotarât să-I scriu o scrisoare Lui Dumnezeu.


A fost o scrisoare plină de pasiune, ciudă, confuzii, răstălmăciri şi condamnări. O grămadă de întrebări furibunde.De ce nu îmi mergea bine în viaţă? Ce trebuia să fac pentru asta? De ce nu puteam fi fericit în relaţiile pe care le aveam? Oare banii or să mă ocolească întotdeauna? în cele din urmă – şi cea mai puternică întrebare – ce am făcut ca să merit o viaţă de luptă continuă?
Spre surpriza mea, pe când mâzgăleam ultima întrebare amară şi fără de răspuns şi mă pregăteam să arunc stiloul, mâna mi-a rămas poziţionată pe hârtie, ţinută parcă de o forţă invizibilă. Brusc, stiloul a început să se mişte singur. Nu aveam habar despre ce urma să scriu, dar se forma o idee şi m-am decis să o urmez. 

A apărut :

- Chiar vrei să primeşti răspuns la toate aceste întrebări, sau doar ai scris ce ai pe suflet?
- Şi una şi alta. Sigur că scriu ce am pe suflet dar, dacă aceste întrebări au un răspuns, să fiu al naibii dacă nu vreau să-l aud!
- Eşti al ,,naibii” în multe privinţe. N-ar fi mai bine să fii ,,al Lui Dumnezeu”?
Şi am scris: Adică ce vrei să spui? 
Fără să-mi dau seama, începusem o conversaţie . . . şi ideea nu este că scriam, ci că mi se dicta …… Aceste conversaţii continuă încă. Şi multe din ele se află pe paginile care urmează … pagini care conţin un dialog uluitor în care nu am crezut la început, pe care apoi l-am considerat a avea valoare personală, dar care înţeleg acum că este mesaj pentru mulţi şi nu numai pentru mine. Este pentru tine şi pentru toţi ceilalţi cărora le-a parvenit acest material.Şi asta pentru că întrebările mele sunt şi întrebările tale.Vreau ca tu să intri în acest dialog cât de repede poţi, deoarece ceea ce contează aici nu este povestea mea, ci a ta. Povestea vieţii tale te-a adus aici. Acest material este relevant pentru experienţa ta personală.

Cum vorbeşte Dumnezeu şi cui?

Când am pus această întrebare, uite ce răspuns am primit:

Eu vorbesc cu toată lumea. Tot timpul. Întrebarea nu este, cu cine vorbesc;întrebarea este, cine Mă ascultă.

Intrigat, I-am cerut Lui Dumnezeu să-mi dea mai multe detalii. Iată ce a spus Dumnezeu:

În primul rând, să schimbăm cuvântul a vorbi cu a comunica . Este un cuvânt mai bun, mai plin, mai potrivit. Când încercăm să vorbim unul cu celălalt – Eu cu tine, tu cu Mine – suntem imediat constrânsi de incredibila limitare a cuvintelor. Din acest motiv,

Eu nu comunic numai prin cuvinte. De fapt, o fac rareori. Cea mai obişnuită formă prin care Eu comunic o reprezintă sentimentele. Sentimentul este limbajul sufletului .

Dacă vrei să ştii ce adevăr găseşti tu într-o anumită situaţie, gândeste-te ce simţi faţă de ea .

Sentimentele sunt uneori greu de descoperit – şi adesea chiar şi mai greu de recunoscut. Cu toate acestea, cele mai ascunse şi mai profunde sentimente reprezintă cel mai mare adevăr.

Secretul este să ajungi la aceste sentimente.Am să-ţi arăt cum. Iarăşi. Dacă vrei.

I-am spus Lui Dumnezeu că vroiam cu adevărat, dar că, în acest moment,dorinţa mea cea mai mare era să primesc un răspuns complet şi detaliat la prima mea întrebare.

lată ce mi-a spus Dumnezeu:Eu comunic şi prin gând.

Gândul şi sentimentele nu sunt acelaşi lucru, deşi ele pot apărea în acelaşi timp. Când comunic prin gând, folosesc adesea imagini vizuale. Din acest motiv, gândurile sunt mai eficiente ca unelte de comunicare decât cuvintele simple.

Pe lânga sentimente şi gânduri, folosesc ca un important mijloc de comunicare vehiculul experienţei.

Şi în cele din urmă,când nu reuşesc prin sentimente,gânduri şi experienţă,folosesc cuvinte.

Cuvintele sunt cu adevărat mijlocul de comunicare cel mai puţin eficient. Ele sunt cele mai expuse la interpretări greşite şi cel mai adesea prost înţelese.De ce? Deoarece cuvintele sunt, pur şi simplu,sunete rostite care înlocuiesc sentimentele, gândurile şi experienţa. Ele sunt simboluri, semne, embleme. Ele nu sunt Adevăr. Ele nu sunt realitatea.Cuvintele pot să te ajute să întelegi ceva. Experienţa îţi permite să ştii. Şi totuşi,există anumite lucruri pe care nu le poţi trăi ca experienţa. Aşa că v-am dat celelalte unelte de cunoaştere. Acestea se numesc sentimente. Şi, de asemenea, gânduri.

Suprema ironie este că voi aţi dat atât de mare importanţă Cuvântului Lui Dumnezeu şi atât de puţin experienţei.

De fapt, aţi minimalizat atât de tare valoarea experienţei incât, atunci când trăiţi o experienţă legată de Dumnezeu şi care diferă de ceea ce aţi auzit despre Dumnezeu,în mod automat abandonaţi experienţa şi luaţi de bune cuvintele, când ar trebui să fie exact invers.Experienţa şi sentimentele voastre reprezintă ceea ce voi ştiţi faptic şi intuitiv despre acel lucru. Cuvintele încearcă doar să simbolizeze ceea ce ştiţi şi adesea pot să producă confuzie.

Acestea sunt deci uneltele cu care Eu comunic; totuşi, ele nu sunt metode, pentru că nu toate sentimentele, nu toate gândurile, nu toată experienţa şi nu toate cuvintele sunt de la Mine.Multe cuvinte au fost rostite în numele Meu.

Multe gânduri şi multe sentimente au fost sponsorizate de cauze
care nu erau creaţia Mea directă. Multe experienţe rezultă din toate acestea.Problema este una de discernamânt. Dificultatea constă în a face diferenţa între mesajele de la Dumnezeu şi datele venite din alte surse.

Diferenţierea se face simplu,aplicând o regulă de bază: Mie Îmi aparţin Gândul vostru cel mai Înalt, Cuvântul vostru cel mai Clar,Sentimentul vostru cel mai Măreţ.

Orice altceva de mai mică valoare provine din altă sursă.
Acum, sarcina de diferenţiere devine uşoară şi ar trebui să nu fie greu nici măcar pentru un începător să-şi dea seama ce înseamnă cel mai Înalt, cel mai Clar şi cel mai Măreţ.

Îţi voi da totuşi aceste îndrumări:
Cel mai Înalt Gând este întotdeauna acel gând care conţine bucurie. Cele mai Clare Cuvinte sunt acele cuvinte care conţin adevărul. Cel mai Măreţ sentiment este acel sentiment pe care-l numiţi dragoste.Bucurie, adevăr, dragoste.Acestea trei sunt surori şi una te duce întotdeauna la cealaltă. Nu contează ordinea în care sunt aşezate.Acum, după ce am stabilit care mesaje sunt ale Mele şi care vin din altă sursă,singura problemă care ramâne este dacă mesajele Mele vor fi luate în seamă.Majoritatea mesajelor Mele nu sunt luate în seamă. Unele, pentru că par prea bune ca să fie adevărate. Altele, pentru că par prea grele pentru că să fie urmate. Multe,pentru că sunt, pur şi simplu, înţelese greşit. Majoritatea, pentru că nu sunt primite.Cel mai puternic mesager al Meu este experienţa, dar pâna şi pe acesta îI ignoraţi.Îl ignoraţi în special pe acesta.Lumea voastră n-ar arăta aşa cum arată acum dacă aţi fi dat, pur şi simplu,ascultare propriei voastre experienţe. Rezultatul faptului că nu aţi dat ascultare experienţei este că o retrăiţi iarăşi şi iarăşi.

Asta, pentru ca planul Meu să nu fie contrariat şi voinţa Mea să nu fie ignorată.
Veţi primi mesajul. Mai devreme sau mai târziu.Nu va voi forţa totuşi. Nu vă voi sili niciodată. V-am dat liber arbitru – puterea de a face ce consideraţi voi că e mai bine şi nu o să vi-l iau niciodată înapoi.Aşa că voi continua să vă trimit, iarăşi şi iarăşi, aceleaşi mesaje în decursul mileniilor şi către oricare colţ pe care-l veţi ocupa în univers. Vă voi trimite mesajele Mele la nesfârsit, pâna când le veţi primi şi le veţi asimila, considerându-le ale voastre înşivă.Mesajele Mele vor veni în sute de forme, în mii de momente, pe parcursul a milioane de ani. Nu puteţi să nu le primiti, dacă ascultaţi cu adevărat. Nu le puteţi ignora dacă le-aţi auzit cu adevărat. Astfel, comunicarea noastră va începe cu seriozitate. Asta, deoarece în trecut doar v-aţi adresat Mie, v-aţi rugat Mie, aţi intervenit la Mine în favoarea cuiva, M-aţi implorat şi uite că, acum, Eu pot să vă răspund, aşa cum o fac aici. 
 

Sursa :Conversaţii cu Dumnezeu I – Volum I , Prima parte – Neale Donald Walsch




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...