joi, 10 februarie 2022

Nu pot intelege despre ce libertate e vorba cand exista o casnicie.


Inarmati cu astfel de credinte, partenerii intra in relatie si se transforma in paznici unul pentru celalalt. Isi imagineaza ca odata ce s-au casatorit, gata cu libertatea de a fi tu insuti, de a-ti urma visurile, de a avea timp si spatiu personal.
Singura responsabilitate este cea fata de familie (chiar si cand nu exista copii) - adica de a munci pentru bunul mers al familiei si de a te preocupa de fericirea celuilalt. Daca sotul nu este fericit cand sotia are hobby-uri care nu il includ si pe el, ea trebuie sa renunte la ele. Daca sotiei nu-i convine ca sotul sa mai aiba si alte interese in afara de serviciu si casa, sotul trebuie sa renunte la ele.
Orice hobby, preocupare, interes, dorinta ar avea un partener, daca nu il include si pe celalalt, trebuie descurajata si anulata pentru ca reprezinta un pericol la adresa familiei. Facem totul impreuna sau nu mai facem nimic.
Fiecare se simte indreptatit sa il controleze pe celalalt, sa detina autoritatea absoluta, sa isi manifeste posesivitatea. Se cronometreaza unul pe altul cat timp le ia sa ajunga de la serviciu pana acasa, iar daca apar intarzieri, se declanseaza scandalul si se acuza reciproc de tradare.
Credem ca doar printr-un control strict ne putem asigura ca partenerul va ramane langa noi. Astfel de relatii se construiesc pe neincredere si frica si nu pe iubire. In astfel de relatii sentimentul de a fi prizonier in inchisoare este mai mereu prezent. Astfel de cupluri nu evolueaza, iar tristetea, depresia, anxietatea, suferinta psihica si boala fizica apar frecvent. Ca sa nu mai vorbim de consum de alcool sau alte dependente.
Iubirea adevarata inseamna libertate. Iubirea adevarata inseamna incredere in celalalt si incredere in sine ca in fiecare zi partenerul tau te va alege tot pe tine ca sa-i fii alaturi. Ca vine acasa pentru ca isi doreste asta si nu pentru ca il stresezi cu telefoane, mesaje, amenintari si alte forme de manipulare si santaj emotional.
Nimeni nu pleaca de langa un partener care il respecta, care intelege ca libertatea de a fi tu insuti este cea mai importanta intr-o relatie, care te incurajeaza sa iti urmezi visurile si sa te simti implinit pe toate palierele existentei tale.
Insa, dintr-o inchisoare mereu suntem tentati sa evadam. Iar intr-o inchisoare iubirea se ofileste si moare sau se transforma in resentimente si ura. Si cand omul atinge limita suportabilitatii pleaca oricum - divorteaza sau pleaca emotional din relatie si se naste acea trista singuratate in doi.
Tu cum alegi sa te raportezi la ideea de relatie? 

de dr. Ursula Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...