sâmbătă, 17 martie 2012

Cand esti enorm si simti prea mult

Sensibilitatea psihologica in dragoste.


Prin urmare, persoanele hipersensibile aud, vad, miros, simt mai mult decat cei din jur. La maturitate, gandesc, reflecteaza, observa mai mult decat restul. Au nevoie de mai mult timp petrecut singure pentru a se putea echilibra psihic si energetic. De asemenea, un hipersensibil va fi intotdeauna precaut si va evita vorbele si actiunile pripite. 


Ti s-a intamplat adesea sa simti ca esti… diferita de cei din jurul tau? Ti s-a intamplat sa ti se spuna ca esti “prea sensibila”, ca “trebuie neaparat sa te schimbi ca sa supravietuiesti in lumea asta dura”? Ti s-a intamplat sa ti se spuna: “hei, dar ce esti asa suparacioasa, eu nu vad ce te-ar fi putut deranja atat de rau?” Ti se intampla sa simti atat de intens si haotic incat sa nu poti sa nu te lasi coplesita de emotii? Ti se intampla uneori sa nu poti dormi noaptea din cauza gandurilor tale care inregistreaza si deruleaza intamplarile de peste zi cu o intensitate similara? Ti se intampla adesea sa te lasi influentata de starile emotionale ale celor din jur si sa resimti puternic orice impresie fizica si psihica? Te demoralizeaza zgomotele si lucrurile galagioase? Gandul unor schimbari importante iti provoaca fiori pe sira spinarii? Ti se intampla uneori sa traiesti mai mult in lumea ta interioara decat in cea exterioara? Se intampla sa nu poti sa scapi de sentimentul ca lumea ta de multe ori nu se leaga de lumea celor din jur? Se intampla poate sa cunosti o astfel de persoana!?...

Sensibilitatea ca fel de a fi si de a simti: Ce inseamna a fi o persoana HSP (Highly Sensitive Person)? 

Intr-o lume care tinde sa minimalizeze emotionalitatea si sa mizeze din ce in ce mai mult pe cultul puterii si al omului puternic, a fi sensibil poate fi perceput drept un defect, un neajuns care determina sentimentul de inadaptare sau de neapartenenta, nu tocmai calitatea ideala a unei persoane. Dar nu, nu esti diferita intr-un sens negativ si nici nu suferi de vreo boala incurabila. Inseamna doar ca esti o persoana HSP la fel ca o cincime din populatia lumii.

In 1996, psihologul Elaine N. Aron (actualmente profesor in cadrul Universitatii de stat din New York) si colegii sai de cercetare au pus pentru prima oara acest termen in circulatie –HSP- si in ciuda confuziilor care se fac, il disting clar de alti termeni precum fobie sociala, timiditate, anxietate sociala sau a avea un temperament introvertit. “A confunda un sensibil cu un timid sau o persoana anxioasa si intravertita este o greseala”, este de parere Elaine N. Aron, venind cu un argument puternic: aproape o treime din persoanele HS sunt extravertite, invatand sa se adapteze si sa fie compatibile cu ceilalti. Cartea “The Highly Sensitive Person” semnata de psihologul Elaine N. Aron a reprezentat o adevarata revelatie psihologica.

Spre deosebire de celelalte persoane, persoanele HS dispun inca de la nastere de un sistem nervos mai sensibil si mai receptiv la detalii si subtilitati. Creierul primeste informatia din mediul exterior si o proceseaza pentru o perioada de timp mai indelungata. Senzatiile fizice si psihice joaca un rol primordial in structura de personalitate a unei persoane HS. La nivel fizic, senzatiile intense si puternice determina o persoana sensibila sa se simta vulnerabila, nelinistita si inconfortabila in prezenta zgomotului, a aglomeratiei, dupa o zi agitata si stresanta la serviciu, in conditiile schimbarilor de vreme si sa simta nevoia acuta de a se recupera in liniste si singuratate. Fara ca acest lucru sa insemne ca nu le pot face fata cu brio!

Sensibilitatea poate fi uneori… coplesitoare?

Prin urmare, persoanele hipersensibile aud, vad, miros, simt mai mult decat cei din jur. La maturitate, gandesc, reflecteaza, observa mai mult decat restul. Au nevoie de mai mult timp petrecut singure pentru a se putea echilibra psihic si energetic. De asemenea, un hipersensibil va fi intotdeauna precaut si va evita vorbele si actiunile pripite. Persoanele sensibile au capacitatea de a prevedea consecintele cuvintelor si ale actiunilor. De aceea, isi aleg cu grija cuvintele si se gandesc de doua ori inainte de a actiona. Persoanele hipersensibile nu se lasa inselate de aparente si latura de suprafata a unei persoanei. Nici nu prezinta un interes prea mare pentru masca cu care se infatiseaza/ te infatisezi lumii. Daca un sensibil nu te place, nu inseamna ca nu va vorbi despre tine in termeni rautacioasi in grupul sau de prieteni, alcatuit evident dupa chipul si asemanarea sa.

Chiar daca sunt vesele si fericite, uneori intampina dificultati in a-si afisa fericirea si in exterior, astfel incat sa poate fi sesizata si de ceilalti. Pentru ca evita evenimentele sociale si discutiile in grupuri,preferand in schimb conversatiile intime cu persoane fata de care simt ca pot stabili legaturi emotionale, pot fi percepute drept persoane nesociabile, neprietenoase, introvertite sau chiar singuratice. Dar, dupa cum spune Elaine, nu trebuie sa facem aceasta confuzie!
 
Cum iubesc persoanele Hipersensibile si in ce fel de relatii se simt fericite?

Anumite probleme intr-o relatie cu o persoana hipersensibila nu sunt excluse. Pentru a crea un zid de protectie impotriva a ceea ce simte, persoana HS se intoarce catre sine si resursele sale interioare. Multe persoane cu un grad de sensibilitate cad in greseala de a incerca sa fie perfecte. Sensibilul poate disimula si se poate ascunde de minune. Poti avea ca partener un astfel de om fara sa realizezi asta niciodata. “Hipersensibilii se schimba in exterior, insa stiu si sunt extrem de constienti de faptul ca nu se vor schimba niciodata in interior. Nu pot face acest lucru: e ca si cum ai cere unui dreptaci sa devina stangaci. Pur si simplu, nu este posibil”, afirma Elaine N. Aron intr-un interviu postat acordat revistei medicinenet.com

Persoanele hipersensibile aprecieaza mai mult decat orice intimitatea si apropierea, senzatia de a fi pe aceeasi lungime de unda cu persoana cu care poarta o conversatie, pe care o iubeste, etc. Structura lor psihologica este astfel construita incat ele sa dezvolte relatii frumoase si sa fie atente fata de nevoile relatiei. Sunt loiale, buni ascultatori, investesc foarte mult din punct de vedere emotional si fac eforturi pentru a face lucrurile sa mearga. De asemenea, sunt inzestrate cu o curiozitate iesita din comun. Simt nevoia sa exploreze, sa descopere, sa cucereasca sau sa se lase cucerite. Pun pret pe latura spirirituala a lucrurilor. De aceea, pentru ele, actul sexual va reprezenta o legatura mai incitanta si mai puternica decat pentru non-sensibili.

In cazul in care sensibilitatea este insotita de o incredere in sine scazuta si nesiguranta (dezvoltata probabil in copilarie cand sensibilitatea copilului a fost inteleasa si perceputa eronat), persoana sensibila se poate gasi prinsa intr-o relatie in care propriile nevoi sunt puse deoparte in favoarea satisfacerii nevoilor partenerului. Persoanele HS pot sa stea intr-o relatie mult timp chiar si simtindu-se coplesiti si epuizati din punct de vedere emotional. Pot, de asemenea, sa ramana prinse intr-o relatie in care se simt singure doar pentru ca nu se pot desprinde din acea relatie.

Sensibilitatea nu este impartita pe genuri si nu este o regula ca doar femeile sunt cele sensibile si emotionale, iar barbatii nu. Barbatul sensibil dezvolta o simpatie pentru femei, incercand sa le faca pe plac. De multe ori femeile vor prefera sa aiba ca prieten un barbat hipersensibil, insa nu si ca partener de viata. Pe de alta parte, femeia sensibila este educata astfel incat sa faca pe plac celorlalti, sa plece urechea la suferintele si durerile celorlalti si sa sufere daca necesitatile celorlalti nu sunt indeplinite.

Dar ce se intampla intr-un cuplu in care unul dintre parteneri este un sensibil si celalalt nu? Se poate intampla ca fiecare din cei doi sa simta o unda de dispret fata de celalalt dintr-un motiv simplu: nu este ca el. Sensibilul poate gasi ca non-sensibilul este usor superficial si limitat, iar non-sensibilul poate gasi ca sensibilul are o personalitate slaba,este prea serios, preocupat de propria persoana si de propriile ganduri. Sensibilul are mai multa nevoie decat non-sensibilul sa fie singur. Este valabila si reciproca: non-sensibilul se plictiseste mai repede atunci se afla singur. Persoana sensibila poate fi un partener ideal si se poate descurca de minune in rolul partenerului-protector intr-un cuplu. Poate ca intr-o maniera total diferita de o persoana non-sensibila, insa poate mai grijuliu, mai intuitiv, explica Elaine.

 de Dana Negoita


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...