joi, 16 decembrie 2021

Te-ai intrebat vreodata cum de doua persoane care au inceput o relatie bazata pe atractie reciproca si iubire ajung dupa o perioada sa nu se mai suporte?

Ce se intampla intr-o relatie care sfarseste in certuri si scandaluri frecvente?


Mecanismul este urmatorul: la inceput persoana de care ne-am indragostit ni se pare perfecta, are doar calitati - pentru ca asa alegem noi sa o percepem. Ne cream o imagine idealizata despre acel om si ne asteptam ca el sa ne faca fericiti, sa corespunda tuturor nevoilor si dorintelor noastre, sa se comporte asa cum vrem si sa nu faca nimic din ceea ce noi - prin prisma credintelor si asteptarilor noastre - nu acceptam.

Insa, intr-o zi, acel om "perfect" face ceva ce nu este pe placul tau, te dez-amageste intr-un mod sau altul. Iar tu reactionezi: il critici, te plangi, te victimizezi, faci o criza de nervi sau de isterie, il invinovatesti, incerci sa il faci sa se simta rusinat, il ameninti s.a.m.d. El se simte atacat si riposteaza, atacandu-te la randul lui. Asa incepe cearta. In functie de personalitatile voastre si de cat de mult va iubiti, va veti impaca, insa cuvintele pe care vi le-ati spus vor ramane intiparite in mintea fiecaruia dintre voi.

Apoi, unul dintre voi "greseste" din nou. Incepe o alta cearta, care se termina poate prin impacare. Urmarile vor ramane din nou in mintea voastra si incepeti sa aveti resentimente unul fata de celalalt. Relatia continua, cu momente frumoase, insa si cu trairi negative reciproce. Timpul trece, iar iubirea este din ce in ce mai mult amenintata de reprosuri, jigniri, cuvinte negative.

Incet-incet, trairile negative care s-au tot acumulat vor detine suprematia, iar iubirea paleste. Astfel, se ajunge fie la despartire, fie cei doi raman impreuna insa nu se suporta, fiecare cauta alte distractii in afara relatiei ori se afunda in munca sau alte activitati care sa-l tina departe de casa.

De ce s-a ajuns aici? Pentru ca in loc sa comunicam asertiv - adica cu respect ridicat fata de celalalt, dar si fata de noi insine - ne comportam de parca celalalt "trebuie" sa faca ceea ce vrem noi, pentru ca, nu-i asa, a venit pe lume ca sa ne satisfaca noua dorintele si nevoile egoiste.

Daca este ceva ce nu-ti place la partenerul tau, comunica-i asta, dar fa-o intr-o maniera in care el sa nu se simta atacat. Spune-i, de exemplu, cu calm, "atunci cand tu faci x, eu ma simt..." si permite-i sa aleaga daca sa-si schimbe sau nu comportamentul. Daca alege sa o faca, multumeste-i, iar daca nu, fie accepti acel comportament, fie iesi din relatie.
Nimeni nu-ti datoreaza nimic, iar iubirea nu inseamna ca ai dreptul sa-i impui celuilalt ce si cum sa faca.

Orice om merita sa se simta respectat, admirat, pretuit de catre partenerul sau, iar cand asta nu se intampla, se va simti respins si se va indeparta de tine.
Fa remarci pozitive, apreciaza-ti partenerul pentru tot ceea ce aduce frumos in viata ta, accepta-i personalitatea, daruieste-i si tu tot ce ai mai frumos si vei vedea ca relatia ta va avea un cu totul alt destin.

de Ursula Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...