joi, 23 septembrie 2021

Hai sa nu mai confundam iubirea cu inlantuirea altei fiinte. Suntem oameni liberi si nu sclavii altora.


"Daca imi esti prieten, atunci trebuie sa..."


"Daca faci parte din familia mea, atunci trebuie sa..."

"Daca imi esti partener de cuplu, atunci trebuie sa..."

"Daca esti copilul meu, atunci trebuie sa..."

Nu vi se pare ciudat cate datorii si obligatii implica relatiile noastre apropiate? Cate pretentii, asteptari, nevoi si dorinte trebuie sa satisfacem doar pentru ca la un moment dat ne-am declarat iubirea?
 
Traim in vremuri in care fiecare om, daca ar dori, ar putea sa isi asigure singur supravietuirea si nu numai, insa cu toate acestea, ne comportam de parca am fi cu totii niste fiinte neajutorate care abia asteapta sa il inlantuie pe un altul si sa il impovareze cu diferite nevoi si asteptari. In numele iubirii pe care ne-o poarta, binenteles.
 
Este foarte interesant cum iubirea si afectiunea sunt intelese ca datorie, obligatii, satisfacerea nevoilor celuilalt. Cand cineva spune ca te iubeste, atunci trebuie sa faca ce vrei tu. Daca nu face ce ii ceri, inseamna ca nu te iubeste si de aici apare drama, inducerea sentimentelor de vinovatie, amenintarile, manipularea, razbunarea...
 
Mai putem vorbi de iubire aici? Sau este vorba doar despre egoism, egocentrism, nesimtire, pretentii, dorinte, asteptari, nevoi?
 
Nu, nimic din toate acestea nu este iubire. Iubirea este un sentiment care nu implica obligatii, ci doar dorinta de a darui, atat cat simti. Nimeni nu are dreptul sa iti ceara ceva in numele "iubirii". Nu trebuie sa iti demonstrezi iubirea prin compromisurile si sacrificiile pe care ti le cere cineva. Daca exista iubire si ea este reciproca, te simti acceptat asa cum esti. Respecti si iti sunt respectate limitele si granitele. Chiar si cand iubesti ai dreptul sa spui "nu" daca asta simti sa faci, iar celalalt, tocmai pentru ca te iubeste, accepta asta.
 
Cand cineva se supara pentru ca nu alegi sa iti demonstrezi "iubirea" asa cum iti cere, o face deoarece ai refuzat sa ii satisfaci egoismul. Insasi supararea sau criza pe care o face este o dovada ca nu esti iubit pentru ceea ce esti, ci doar folosit in scopuri personale.
 
Intelegi despre ce este vorba? Daca nu faci ceva pentru cineva si acea persoana se supara, o face pentru ca nu te iubeste, nu te respecta si te trateaza ca pe un obiect al carui scop este satisfacerea propriilor nevoi.
 
Hai sa nu mai confundam iubirea cu inlantuirea altei fiinte. Suntem oameni liberi si nu sclavii altora.
 
de dr. Ursula Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...