luni, 21 octombrie 2019

De ce eșuează relaţiile?

 
Sunt relaţii care, cu toate că partenerii sunt compatibili, au credinţe, mod de a privi viaţa și valori comune, ajung să se destrame. De ce se întâmplă asta? Am să-ţi enumăr câteva dintre motivele posibile pe care să le ai în vedere atunci când dorești să rămâi alături de persoana cu care simţi că te potrivești.

- Comunică asertiv (adică cu respect ridicat faţă de partenerul tău cât și faţă de tine însuţi), nu jigni, nu acuza, nu-l umili și nu-l devaloriza pe cel de lângă tine. Orice om își dorește să se simtă preţuit, respectat, valorizat și iubit de către partenerul său, iar când asta nu se întamplă este foarte greu să mai existe înţelegere și armonie în acel cuplu.

- Întâmpină-l cu bucurie atunci când vine acasă, zâmbește-i și oferă-i atenţia ta. Lasă tot ceea ce faci în acel moment și oferă-i o îmbrăţișare. Astfel, sentimentul de apartenenţă, de "acasă", îl va face pe partenerul tău să își dorească să vină acasă cu drag.

- Arată ca îţi pasă de el, de preocupările pe care le are și ascultă-l cu interes atunci când îţi vorbește despre jobul lui, despre ceea ce îl frământă sau despre ceea ce se petrece în viaţa lui din afara căminului. Fii întotdeauna alături de el atunci când are nevoie.

- Surprinde-ţi partenerul cu mici suprize, fii atent la ceea îi face plăcere și oferă-i acele lucruri.

- Petreceţi timp de calitate împreună, indiferent cât de ocupaţi sunteţi amândoi. O relaţie se construiește, nu există și nu continuă de la sine, ci are nevoie de participarea implicată a ambilor parteneri.

- Nu neglija relaţia fizică, pentru că ea este cea care contribuie la conexiunea intimă între parteneri.

- Nu-ţi obliga partenerul să facă lucruri pe care nu-și dorește să le facă, nu-l manipula și nu-l șantaja emoţional. El nu a venit pe lume ca să-ţi satisfacă ţie dorinţele și capriciile egoiste, așa că permite-i să-și exprime personalitatea în orice situaţie.

- O relaţie funcţională este o relaţie în care nu simţi nevoia să ai secrete faţă de partenerul tău, pentru că asta arată că nu poţi să fii tu însuţi în acea relaţie.

- Adu-ţi aminte că doar tu ești singurul responsabil de fericirea ta proprie, partenerul tău a venit în viaţa ta ca să ţi-o desavârșească, nu ca să-ţi umple golurile, să-ţi fie scut împotriva singurătăţii, plictiselii, să facă pentru tine ceea ce nu-ţi dorești tu să faci, să-ţi asigure siguranţa materială sau de altă natură. O astfel de relaţie este o relaţie "din interes", nu una autentică.

- Nu încerca să-l schimbi pe partenerul tău, ca să corespundă imaginii pe care tu ţi-ai format-o în mintea ta despre cum ar trebui să fie el; nu, nu știi tu mai bine ce este mai bine pentru el, ci doar îţi manifești neacceptarea și dorinţa de control. Poţi să-i comunici calm ce anume nu-ţi place la el, însă depinde doar de el dacă se schimbă sau nu. Dacă nu o face, tu ai de ales: fie îl accepţi așa cum este, fie îţi cauţi pe cineva care să-ţi corespundă.

de Dr. Ursula Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...