marți, 13 decembrie 2016

Este visul tău…


Ce este acea forţă motrice care ne împinge în fiecare dimineaţă către locul de muncă care ni se potriveşte sau nu, unde ne face plăcere să mergem sau nu? Să fie frică? Probabil frică de a nu mai avea un salariu care pentru cei mai mulţi dintre noi este oricum prea mic?

Să fie sentimentul de siguranţă financiară pe care ne dorim să îl simţim în fiecare zi? Ne dorim o plasă de siguranţă, dar nu realizăm că acea plasă este oricum prea subţire pentru a ne susţine greutatea propriului corp care este pe zi ce trece şi mai încărcat de griji şi suferinţă.

Şi totuşi, ce ne animă? Gândul că facturile trebuie plătite, gândul că vom pierde casa în care locuim tot mai puţin şi dormim din ce în ce mai prost şi mai agitaţi?

E dimineaţă, ceasul sună, acel sunet pe care nu-l mai suporţi, dar la o perioadă îi schimbi melodia, poate aşa mai uiţi câteva zile de faptul că nu-ţi doreşti o astfel de viaţă. Îţi pui cravata în jurul gâtului şi ieşi pe uşă cât mai repede spre sarcinile care te aşteaptă şi care sunt din ce în ce mai multe. Iar dacă întârzii, trebuie să înveţi să ai o scuză care oricât ar fi de justificată nu mai interesează pe nimeni. Doar eşti plătit regeşte… ţi se plăteşte chiar şi demnitatea…!

Să ne anime o voinţă excepţională, care ne doreşte binele, care ne doreşte o carieră aplaudată, un loc invidiat de ceilalţi care nici ei nu mai ştiu cum este să ai măcar un minut coloana dreaptă? Dar cel puţin ei au un scop: să-ţi ia locul.

Dacă erai înzestrat cu atâta voinţă, de ce nu renunţi în această clipă la viciul care te trage în jos şi care te duce spre nicăieri? De ce nu te laşi în această clipă de fumat? De ce nu te apuci chiar azi de sportul cu care te minţi singur de atâta vreme că îl vei oferi corpului tău? Ştii bine câtă nevoie are… Dacă arată mai rău sau se îmbolnăveşte, nu este nici o problemă. Îl îmbraci în haine scumpe de firmă (că îţi permiţi doar) şi nimeni nu va observa nimic. Mai mult chiar, vei fi invidiat. Ştii bine că îţi place asta.

Deci nu este vorba de voinţă. Ea există, dar este atât de slabă că abia mai pâlpâie. Rămâne frica. Probabil asta este. Frica zilei de mâine care oricum nu ştii sigur dacă va mai veni, dar ştii sigur că va fi trăită la fel de ipocrit ca şi ziua de azi. Ce s-ar putea schimba de altfel?

Chiar nu crezi că experienţa de viaţă, pe care ai trăit-o, nu ţi-a subliniat până acum la ce eşti bun cu adevărat? Ce ai putea face cu plăcere tot restul vieţii? De ce nu ai curaj să faci schimbarea? De ce nu ai capacitatea să lucrezi şi pentru tine aşa cum lucrezi pentru altcineva? Sau viaţa ta de până acum a trăit-o de fapt altcineva pentru tine? Sau a trăit ceea ce este visul tău?

Nu ai nici un drept să renunţi la visul tău, nu ai nici un drept să te minţi. Schimbă-te în acest moment. Nu mai amâna de pe o zi pe alta lucrurile. Apucă-te azi de tabloul pe care îţi doreşti să-l pictezi, apucă-te azi să scrii acea carte pe care îţi doreşti să o scrii încă din copilărie. Apucă-te să faci acele aranjamente florale la care te pricepi atât de bine. Fă acele poze artistice de care te-ai apucat cândva, dar ai renunţat.

Eu m-am apucat în sfârşit să scriu…

Ai încredere în tine. E obligaţia ta. E singura ta obligaţie în această viaţă să îţi iubeşti fiinţa. Şi dacă nu reuşeşti din prima să ieşi la liman, mai încearcă. Poate va trece ceva timp până vei reuşi, dar vei fii fericit. Vei putea respira în voie, fără să-ţi astupe altcineva nările.

Nu mai sta ca o trestie bătută în vânt. Ştim cu toţii că şi dacă vântul se opreşte, se găseşte câte unul care se crede mai deştept ca tine şi începe să sufle din ce direcţie vrea. Dar pentru asta trebuie să plătim un preţ, care pentru unii este cam mare: trebuie să ne decondiţionăm. Trebuie să învăţăm să avem gândirea unui individ, nu a unei turme. Sau ne doare atât de mult să stăm în picioare?

Dar probabil niciunul dintre noi nu se regăseşte în această situaţie. Noi nu suntem aşa…

Noi suntem fericiţi!

de Adrian Cutinov
desprerealitate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...