miercuri, 2 noiembrie 2016

Ceea ce faci zi de zi contează mai mult decât ceea ce faci din când în când

 
Este un mesaj pe care l-am văzut pe pagina de Facebook a Institutului Gottman.

Dacă stai bine şi analizezi, dinamica de cuplu este cel puţin haioasă – oamenii abia aşteaptă marile momente, ignorând aproape total micile clipe.

Ei bine, partea proastă este că tocmai micile clipe alimentează marile momente (gesturi).

Da, cei de la Institutul Gottman au dreptate – “ceea ce faci zi de zi contează mai mult decât ceea ce faci din când în când”.

Sigur că şi un buchet de flori contează, sigur că şi o vacanţă îţi umple sufletul de bucurie, sigur că şi un parfum sau un inel reprezintă gesturi frumoase.

Pe de altă parte, toate aceste “mari” momente pălesc în faţa unei priviri pline de iubire, în faţa unei îmbrăţişări din tot sufletul, în faţa unui sărut plin de înţelesuri. Dacă iubirea nu există în celălalt, toate obiectele enumerate mai sus sunt doar obligaţii!

Am senzaţia că uităm să ne privim unul pe celălalt zilnic, am senzaţia că am ajuns să ne programăm fericirea – doar de Sărbători, în perioadele de vacanţe, în week-end-uri şi cu ocazia zilelor de naştere.

În rest, avem tot timpul din lume să ne distrugem reciproc prin ignorare, reproş, cicăleală, control şi sete de putere.

Interesant este că oamenii care nu sunt atenţi la clipă, sunt foarte pretenţioşi cu marile momente. “Ahaaa, nu mi-ai adus şi mie un buchet de flori de nu ştiu cât timp. Nu îţi pasă de mine! Ştiam eu că aşa eşti” – spune ea.

“Da, este adevărat, nu ţi-am adus, dar ţi-am sădit iubire în suflet în fiecare clipă” – ar putea răspunde el.

Nasol este momentul în care oricât te-ai chinui să sădeşti iubire, obţii doar taskuri. Acolo e nasol!

Din păcate, foarte mulţi oameni greşesc în relaţii încercând să impună marile momente! Mi se pare o greşeală fantastică. Iubirea nu este ceva ce fluturi, nu este un inel cu care te dai mare. În definitiv ce este un inel? Un obiect de fală în rândul prietenilor (sau prietenelor) sau o încununare a iubirii dintre doi oameni?

Atunci când iubeşti cu adevărat, chiar nu te mai interesează ce fel de piatră porţi pe deget sau câte carate are inelul. În locul aurului poate fi un tatuaj sau o simplă sfoară.

Iubirea nu poate fi redusă la obiecte.

În schimb, ea este un ocean de clipe şi trăiri… sublime!

Relaţiile nu se strică din cauza absenţei gesturilor mari, ci din cauza ne-grijii vis–a-vis de clipele mici. De acolo se rup.

Aşa că da, oamenii lui John Gottman au dreptate – “ceea ce faci zi de zi contează mai mult decât ceea ce faci din când în când”.

Păcat că mulţi ignoră această lecţie…
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...