sâmbătă, 17 noiembrie 2012

7 lucruri pentru care nu ar trebui sa-ti faci griji


E ceva obisnuit si normal sa ne aratam afectiunea catre cei la care tinem. Si sa primim afectiune inapoi. Din asta decurge ca incepe sa ne pese de ce se intampla cu oamenii din jurul nostru, la fel cum altora le pasa de ce ni se intampla noua insine. E modul nostru de a arata celorlalti ca tinem la ei.
De aici uneori alunecam usor, iar de la afectiune si a ne pasa de ceilalti, ajungem sa ne facem griji pentru diverse lucruri, situatii și chestii care se intampla in jurul nostru.
 
E ceva uman sa ne facem griji pentru noi insine si pentru cei la care tinem, insa grijile scapate de sub control pot duce la situatii neplacute. Sau in cazuri extreme la probleme de natura psihica.

Cand e bine sa evitam sa ne ingrijoram? Iata cateva situatii in care ar trebui sa te gandesti bine inainte de a-ti face griji pentru ele, ca sa ai o zi luminoasa. Sau mai multe.

1. Evita sa-ti faci griji ca ai putea gresi. Nimeni nu e intru-totul perfect, iar greselile sunt parte inevitabila din noi insine. Imi place sa privesc noile situatii unde as putea sa ma poticnesc mai degraba drept experimente: testez ceva sa vad cum merge, iar in final trag concluzii – ce a mers bine si ce va trebui schimbat data viitoare.

2. Evita sa te preocupi de ce ar putea spune altii despre tine. Fiecare dintre noi suntem diferiti, iar daca e cineva care sa te cunoasca, ei bine acela esti tu insuti. Sa tii cont de ceea ce cred altii despre tine este OK, poti invata lucruri noi de aici. Insa gandeste-te bine inainte de a te schimba doar ca sa le faci pe plac pentru ca nu o sa reusesti sa multumesti pe toata lumea.

Conteaza – cred eu – ca tu sa-ti faci treaba si sa te straduiesti sa devii mai bun. Uita-te in jurul tau la alti oameni de la care poti invata si care te pot inspira sa evoluezi. Iar ceea ce cred altii despre tine ia-l doar ca un feedback exterior si vezi cum te poate ajuta sa devii mai bun.

3. Evita sa te preocupe ce se intampla in viata altora si preocupa-te primordial de ce se intampla in viata ta. Uneori, din dorinta de a face bine altora, avem tendinta de a ne implica mult in viata lor si mai putin intr-a noastra. Neglijam astfel lucrurile pe care ar trebui sa le facem pentru noi pana cand acestea ajung neplacute. Iar faptul ca am fost in tot acest timp preocupati de problemele altora nu ne va fi de prea mult folos.

4. Evita sa-ti faci griji pentru ce s-ar putea intampla candva in viitor. Gandeste-te insa la ceea ce vrei sa se intample azi si ce poti face concret ca sa te asiguri ca asta se va intampla. Fa-ti planuri de viitor, acorda putina atentie problemelor care ar putea aparea si concentreaza-te pe ce poti face zi-de-zi ca sa faci acel viitor realizabil. Mark Twain spunea ca “sunt acum un om batran si am cunoscut extrem de multe probleme, insa majoritatea dintre ele nu s-au intamplat vreodata”.

5. Evita sa-ti faci griji pentru ca nu stii cum sa-ti traiesti viata. Pur si simplu traieste. Alege cateva obiective, schiteaza un plan simplu si crede in tine. Evita sa devii ceva doar pentru ca societatea vrea asta. Fa ceea ce tu crezi ca este corect si straduieste-te sa devii mai bun, respectandu-i pe ceilalti. Nu trebuie sa ai un plan trasat pentru tot restul vietii tale, exista oameni deosebiti care habar nu au ce vor sa faca cu viata lor, ci doar o viziune a urmatorilor ani. Nu e nimic rau in asta.

6. Evita sa te preocupi mai mult decat e cazul pentru micile detalii. Concentreaza-te asupra viziunii din fata ta si adapteaza micile lucruri de zi cu zi la ce vrei tu sa faci mai departe. Lucrurile mici nu ar trebui sa te incetineasca in drumul spre atingerea scopurilor tale, dar nici sa reprezinte baza obiectivelor tale.

7. Evita sa te preocupi pentru trecutul tau si ceea ce s-a intamplat candva. Stii care e singurul moment din timp in care poti sa schimbi ceva? E prezentul. Asupra trecutului nu mai poti interveni, nu poti calatori inapoi in timp. Daca e posibil, repara ce e responsabilitatea ta sa repari si invata ce ai de invatat ca sa eviti repetarea acelorasi situatii. Concentreaza-te pe prezent.

Chiar daca grijile ne pot folosi ca sa evitam unele probleme, uneori ele scapa de sub control si ne controleaza ele pe noi. Iar nu noi pe ele.
Astfel, ne impiedica sa ne traim viata conform cu ceea ce vrem noi sa fim. Inainte de a-ti face griji, gandeste-te bine daca acele griji iti folosesc sau nu. Iar daca nu poti face nimic legat de ele, la ce bun?

de Florin Rosoga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...