vineri, 30 noiembrie 2012

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei


Astazi crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei. Este unul dintre cei 12 apostoli, fratele lui Simon Petru, cel care a adus crestinismul printre daci. Sfantul Apostol Andrei este si ocrotitorul Romaniei; foarte multi romani ii poarta numele.

Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Betsaida Galileia, in nordul Tarii Sfinte. Potrivit Sfintei Scripuri, el a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul inainte de a-l intalni si a-l urma pe Iisus. El a porpovaduit crestinismul in Scytia (Dobrogea de astazi), dar se spune ca el ar fi ajuns chiar si in sudul Rusiei. Sf Apostol Andrei a petrecut un timp in sudul Greciei, consolidand comunitatile crestine infiintate de Apostolul Pavel si de alti apostoli, ajungand pana in Pelopones, in orasul Patras. Aici el a si murit ca martir, iar moastele sale sunt pastrate in acest loc. 

In Dobrogea exista si astazi pestera unde a locuit Sf Apostol Andrei p perioada cand s-a flat pe meleagurile noastre, loc in care s-a ridicat o biserica. Locul se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. Aici vin mii de credinciosi pentru a se ruga si a cere ocrotire de la Sfantul Andrei.

De data de 30 noiembrie sunt legate mai multe traditii si obiceiuri populare. Unul dintre ele este pregatirea graului pentru incoltit. In multe case oamenii pun in aceasta zi cate o mana de grau la incoltit, in unele locuri traditia spune ca fiecare membru al familiei isi pregateste singur un vas sau o farfurioara cu grau. Acesta va rasari pana la Anul Nou, cand, in functie de inaltimea si vigoarea firelor, se interpreteaza norocul si sanatatea de care va avea parte fiecare. 

Mai sunt si alte practici si credinte legate de ziua si noaptea acestei sarbatori. Se spune ca in noaptea se Sf Andrei lupii se aduna si pot sa vorbeasca. Credintele populare spun ca in aceasta zi nu se matura curtile si casele ca sa nu manance lupii vitele.

Noi le urma la multi ani tuturor celor care poarte numele de Andrei, Andreea sau derivate ale acestora! Sa aveti parte de noroc, sanatate si fericire!

Si nu uitati sa puneti grau la incoltit!

autor Iohanna Purdea
iohanna.purdea@121.ro

Nota personala : Tot in aceasta zi aduc in casa crengute de visin pe care le pun in vaza plina cu apa , apa care nu se schimba , doar se mai completeaza daca aceasta se evapora .Aceste crengute , vor inflori si chiar infrunzi pana la anul Nou , in functie de cat de frumoase sunt crengutele , si casa va fi imbelsugata anul ce vine .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...