miercuri, 1 aprilie 2015

Viața ca o curgere


"Cu cât putem accepta mai repede situaţiile neprevăzute, cu atât mai repede ne recăpătăm pacea interioară.

Sunt multe momente în viaţă în care lucrurile nu ies aşa cum ne-am dori noi să iasă, iar atunci când acest lucru se petrece, suntem furioşi şi dezamăgiţi.

Dar dacă am învăţa să acceptăm totul pe deplin, exact aşa cum se petrece? Ştiu, e dificil. Dar este totodată lucrul care ne va reda libertatea şi uşurinţa de a trăi.

În spatele tuturor lucrurilor sunt multe aspecte de care noi nu suntem conştienţi. Nu ştim de ce unele lucruri nu se petrec aşa cum ni s-ar părea nouă că este cel mai indicat să se petreacă. Dar, atunci când ele se petrec, putem învăţa acceptarea, iar odată cu această acceptare, apare seninătatea şi eliberarea de rezistenţă, iar inima noastră începe să se deschidă.

Viaţa este imprevizibilă, iar pentru pacea noastră interioară este necesar să învăţăm să acceptăm acest lucru pe deplin. Cu cât putem accepta mai uşor imprevizibilul, cu atât mai frumos şi mai liniştiţi vom trăi.

Nu ştim niciodată de ce suntem feriţi/protejaţi atunci când lucrurile nu ies în modul în care voiam noi să iasă. Dar dacă lucrurile n-au ieşit în modul dorit de noi, poate că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să mulţumim. Da, pare ciudat. Cum să mulţumesc pentru faptul că mi s-au stricat planurile? Ştii vorba aceea: Toate lucrurile spre un bine mai mare?

Să mulţumim. Pur şi simplu. Chiar dacă nu ştim pentru ce. Pentru că în acea mulţumire pe care o oferim, începe să ni se uşureze inima. Pacea începe să se aşterne. Cumva, facem trecerea de la răzvrătire la acceptare. De la încruntare, la deschidere. Şi tocmai atunci are loc miracolul. În acea deschidere, oferim vieţii ocazia să lucreze pentru noi, pentru a ne conduce pe drumul cel mai potrivit pentru noi.

Se spune că atunci când o uşă se închide, o alta se deschide, dar suntem atât de prinşi în supărarea faptului că acea uşă s-a închis, încât nu putem vedea uşa care tocmai s-a deschis. Cu cât eliberăm mai repede greutatea de pe suflet atunci când lucrurile o iau spre un drum necunoscut, cu atât mai uşori devenim. Şi cu cât devenim mai uşori, cu atât mai uşor suntem purtaţi şi ghidaţi spre uşa care tocmai se deschide pentru noi. E important însă, să începem să avem încredere în cursul vieţii şi să nu ne mai punem contra lui. Dacă lucrurile nu ies într-un anumit mod să acceptăm acest fapt şi să rămânem deschişi. Pur şi simplu, să lăsăm lucrurile să fie exact aşa cum sunt.

Ce-am observat în propria mea viaţă este că, cu cât mai uşoară devin, cu cât las cursul vieţii liber, fără să mai impun, fără să mă mai răzvrătesc, fără să mai vreau ca lucrurile să fie altfel, cu cât totul se deschide mai uşor înaintea mea.

Cred că cea mai bună analogie pe care o pot face este aceea a apei unui râu. Ea curge liber, indiferent de pietrele pe care le întâmpină pe calea ei. Poate că merită să luăm şi noi exemplul ei. Să fim atât de lini şi flexibili, încât să nu fim tocmai noi piatra de care se împiedică cursul vieţii noastre. Ci să fim chiar apa, care curge liber şi nestingherit.

Cred că acesta este unul dintre cele mai frumoase moduri de-a trăi. De a trăi viaţa ca pe un vals, ca pe o curgere, ca pe o libertate deplină de-a permite să fie ceea ce trebuie să fie…"

de Tania Tiţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...