joi, 15 ianuarie 2015

În armonie cu lumea sau liber?


Dacă vrei să fii liniştit, să fii plăcut şi acceptat de lume, dacă vrei să nu te urască nimeni, atunci nu ieşi în evidenţă cu nimic. Nu arăta că poţi mai mult, că ştii mai mult, că ai mai mult. Nu face greşeala să ieşi din tipare şi nu îndrăzni să fii diferit. Pentru că dacă o faci, unii te vor invidia şi nu vor mai putea trăi în armonie cu tine sub acelaşi cer. Nu, nu vor mai putea împărţi planeta asta cu tine...Pentru că cine eşti tu să fii mai altfel? Şi de ce crezi tu că meriţi să ai mai mult decât unii, să poţi mai mult, să fii mai mult? Şi cum îndrăzneşti să fii diferit şi să nu te asimilezi turmei? Trebuie să simți la fel ca toată lumea, să gândești la fel, să îți dorești la fel. Ține cont de faptul că a fi asertiv reprezintă un handicap. 

Nu epata cu nimic. Bucură-te de ceea ce ai, în linişte şi singur. Nu-ţi împărtăşi fericirea cu nimeni, pentru că vor avea grijă să ţi-o tulbure. Fii la fel ca ceilalţi: veşnic nemulţumit, agitat, patetic, plângăcios şi împotriva lumii. Iar dacă eşti suficient de generos şi vrei să-i faci fericiţi, adoptă o atitudine de om nefericit, apăsat. Crede-mă, se vor bucura de nefericirea ta!

Apoi, îţi place sau nu, musai fii rău. Arată că nu te laşi călcat în picioare, nu ierta şi nu tolera, că jar mănânci. Te vor acuza de ipocrizie, de prefăcătorie, de faptul că faci pe sfântul ca să epatezi, fiindcă în opinia lor un om nu este Iisus ca să ierte şi ca să înţeleagă greşeli şi slăbiciuni omeneşti.

Nu te apuca să le vorbeşti despre principiile şi despre valorile tale morale, că vei fi tratat ca un extraterestru venit să strice armonia pe planetă.

Fii în armonie cu turma.

Dacă nimereşti într-un grup în care se bârfeşte, ascultă-i mut de uimire şi musai cu gura căscată, ca şi cum auzi cea mai extraordinară informaţie şi ai fi extrem de interesat de subiect. Şi exclamă din când în când câte un “Hai, du-te, nu pot să cred!”, plus cât mai multe epitete de genul „ce nenorocit/ă”, în funcţie de subiect şi de persoană, ca să arăţi cât de implicat şi de afectat eşti.

Apoi spune neapărat că tu n-ai putea să faci niciodată aşa ceva, ca să susţii nevoia disperată a grupului de a se simți mai presus, superior nemernicilor dezagreabili care îndrăznesc să fie într-un fel sau altul.

Dacă grupul are o dispută cu cineva, alătură-te lor. Să nu cumva să le spui că greşesc, să nu cumva să îndrăzneşti să aplanezi conflicte, că te ia mama naibii. Se vor întoarce dintr-o dată împotriva ta, te vor spurca în ultimul hal şi vor avea grijă să-ţi arate cine eşti dacă nu eşti la fel ca ei şi de partea lor. Te vor transforma dintr-o dată într-un monstru detestabil şi te vor expune oprobiului public, inventându-ți o mie și una de defecte și păcate reprobabile.

Dacă vrei să faci schimbări în viața ta, să te căsătorești, să divorțezi, să faci copii sau să te tunzi, cere-le voie. Nu lua decizii de capul tău, fără să-i informezi ce ai de gând să faci, că nu ești de capul tău, da? Nu le place să fie luați prin surprindere. Arată-le că simți nevoia ca ei să-ți valideze orice alegere. Vrei să-ți iei mașină? Anunță-i cu mult timp înainte și cere-le părerea. După ce vei asculta o mie de argumente cu privire la ce merită să îți iei și ce nu, ia-ți neapărat un jaf, altfel te vor acuza ca ai vrut să le faci în ciudă și oricum vor găsi alte o mie de argumente pentru care nu le va plăcea mașina ta (oricât de mișto ar fi).

Dacă faci bine, fă-l pe ascuns. Altfel te vor trata ca pe un escroc sentimental, acuzându-te că încerci să impresionezi cu generozitatea ta şi că sigur ai nişte scopuri ascunse în acţiunile tale filantropice.

Iar dacă totuși nu-ți place să fii bufon și clovn, dacă nu ții neapărat să fii în amonie cu toți și iubești libertatea, atunci fii cine vrei să fii și trăiește așa cum vrei, fără a cere aprobarea lumii, fără să-ți pese ce gândesc și ce spun unii despre tine. Nu face niciun compromis. Mai devreme sau mai târziu ar fi ajuns oricum să te deteste și să fie împotriva ta...indiferent cum ești și ce faci!

de Irina Binder
sursa:
http://www.irinab.com/2015/01/in-armonie-cu-lumea-sau-liber.html

Un comentariu:

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...